(15.30 hodin)
(pokračuje Doktor)

Pomyslnou nit mého vystoupení, tedy toho dnešního a jeho větší části, v podstatě napsal naprosto náhodný telefonát. Druhý den po vystoupení pana ministra Ratha, tedy toho úvodního vystoupení, mi zavolal respektovaný lékař, autorita v oboru ortopedie z jižních Čech, a pokusím se o doslovný citát s tím, že vypustím některé nepoužitelné vulgarismy, a řekl mi několik krátkých sdělení na téma projektu, který zde byl skandalizován. "Buď se zbláznil ministr Rath, nebo jsem se zbláznil já." To je přímá citace. Na základě dodatků, které k této úvodní větě doložil, mě odkázal na veřejné zdroje, a proto prosím věřte, že vše, co zde uvedu, si může každý i v tuto chvíli zkontrolovat na veřejných informačních serverech, na oficiálním webu České lékařské komory, na oficiálních webových stránkách časopisu Tempus Medicorum, který zde byl už zmiňován, a já jej také zmíním, a na dalších veřejně dostupných informačních serverech, také České tiskové kanceláře.

Pan ministr zde uvedl, že se cítí oklamán, zaskočen, že nikdy zřetelně nebyl seznámen s tím, jak je financován projekt IZIP, že je financován z veřejných zdrojů; řekl, že má povědomí o tom, že jako takový je spíše nefunkční, existují lacinější, výhodnější a efektivnější verze nejen v České republice, ale i v zahraničí, nikde jinde ve světě se nezkouší nic tak nákladného jako u nás, atd. atd.

Dovolte použít první z materiálů veřejně přístupných, na který mě odkázal lékař, který mi volal. A nemohu si odpustit konat jinak, než číst doslova a do písmene: "Vážená paní doktorko, vážený pane doktore, velice rád jsem vyhověl návrhu autorů projektu IZIP, abych napsal pár úvodních řádek k tomuto informačnímu materiálu, který dostáváte spolu s naším časopisem Tempus Medicorum.

Na projektu IZIP je od počátku sympatická jedna věc, kterou se zásadně liší od podobných projektů realizovaných v řadě jiných států. IZIP totiž vychází ze všeobecně dostupných technologií, tedy z osobního počítače a internetu. V dnešní době je už jen málo zdravotnických zařízení a lékařů, kteří by celkem běžně nepoužívali osobní počítač. S internetem je to už poněkud horší, ale i ti z vás, kteří ho běžně používají, jistě potvrdí, že si už těžko bez jeho služeb dovedou představit svůj pracovní den."

Tady si dovolím malou vsuvku - reakci na to. Najděte si prosím ve vystoupení pana ministra zdravotnictví osobní invektivy a útoky na adresu lékařů, kteří v jeho očích namísto toho, aby poskytovali péči svým pacientům, si surfují na internetu.

Pokračuji dál: "Bez problémů na něm najdete téměř vše, co ke své práci potřebujete. Během pár sekund se v klidu vlastní pracovny dostanete k těm nejnovějším odborným informacím, najdete si způsoby úhrad a regulací, vyhledáte plné znění zákonů a vyhlášek, seznámíte se s nabídkou školicích akcí a kongresů a v neposlední řadě můžete diskutovat s kolegy o tématech, která vás trápí nebo zajímají. IZIP přináší další možnost, kterou je vedení zdravotní knížky. Nikoliv v té tradiční papírové podobě, jakou pamětníci znají ještě z první republiky, ale v podobě odpovídající technologiím 21. století. Podobnou věc zavádějí již několik let mnohé západoevropské státy. Většinou se však jejich systémy neobejdu bez čipových karet pacientů i lékařů. Tyto karty vyžadují další zařízení, které nemá žádná ambulance v naší republice. Musely by se tak investovat zhruba čtyři miliardy, abychom mohli tyto technologie využívat. Současně je tato technika samoúčelná, tedy nelze ji využít pro jiné potřeby. Naproti tomu projekt IZIP přichází ve své první fázi s myšlenkou využít to, co již máme k dispozici."

Teď si to obzvláště užiji! "Je mi i velmi sympatické, že tvůrci projektu získali pro svůj nápad řadu významných partnerů, kteří nabízí celý balík výhod pro ty lékaře, kteří se budou chtít do projektu zapojit. Toto je druhá sympatická věc na projektu IZIP. Nikoho nenutí nijakým zákonem či příkazem, aby se zapojil. Nikoho nenutí, aby si za vlastní peníze musel pořídit nezbytnou techniku, například čipové karty a jejich čtečky. Naopak projekt IZIP nabízí výhody pro ty, kdo se dobrovolně zapojí. V našich končinách jde spíše o ojedinělý přístup. Ve většině diskusí o moderním vedení zdravotnické dokumentace jsem totiž často slyšel slova - lékaři se budou muset podříti a pořídit si. Mému vidění světa více konvenuje metoda pozitivní motivace než metoda direktivního nařízení. Už i z tohoto důvodu stojí za to projekt IZIP podpořit a vyzkoušet si."

Vás jistě nepřekvapí z toho akcentu, který jsem tu věnoval některým pasážím, že autorem tohoto článku není nikdo jiný než současný ministr zdravotnictví pan doktor David Rath, v té době prezident České lékařské komory. (Bouřlivý potlesk ODS.)

Tvrdím, že démonem celé kauzy uměle vyvolané při pokusu skandalizovat Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, nikoliv kvůli tomu, co se tam dělo a bude dít i nadále, dokud bude fungovat systém zdravotní péče tak, jak funguje, je pokus odvést pozornost od toho, co se má dělat opravdu a co by měla dělat tato vláda, od skutečné práce. To všechno, co zde předvedl ministr zdravotnictví jsou klamavé střely! Ty se ovšem většinou používají, když přistává letoun, aby nebyl sestřelen. Pan ministr používá klamavé výstřely proto, aby sestřeloval předem vybrané terče a odváděl pozornost od vlastní nepráce!

Druhým démonem této kauzy se stane jméno Michal Sojka. (Oživení v sále.) Michal Sojka. Vedle již známých Doleželů a jiných jmen, jistě odpustíte, že zavádíme-li nový fenomén a nový pojem, budu muset uvést některé souvislosti. (Potlesk ODS.) A dovolím si podtrhnout znovu z vystoupení pana ministra fakt, že zde tvrdil na tomto místě, že nikdy neviděl, nikdy neměl povědomost o tom, že projekt IZIP je financován z veřejných zdrojů, resp. ze zdrojů Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Časopis Tempus Medicorum, resp. jeho internetová verze, to, co jsem si dokázal stáhnout. Mám zde datum, kdy jsem tak provedl - 23. 11. 2005. Je zde napsáno: svátek má Klement. (Oživení v sále.) Autor článku Michal Sojka. "Skupina několika autorů představuje v současné době lékařské i obecné veřejnosti nový internetový projekt. Představiteli autorského týmu jsou doktor Pavel Hronek, MUDr. Milan Cabrnoch." Já vás nebudu zatěžovat odpověďmi, abych tady nedělal reklamu těm, kteří jsou zde zmiňováni, ale otázky například, co je to vlastně IZIP, proč internet a proč ne papírová knížka a co čipová karta, hodně se o tom v poslední době mluví, jaké budou náklady, jaké tam budou vkládány informace, vedle toho nepochybně a zřetelně uvedená informace, kdože pomohl nastartovat projekt IZIP, z jakých zdrojů, včetně toho, že je zde zcela zřetelně uvedeno, že je to Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Další zdroj. Časopis Medicína, článek Internetová zdravotní knížka z roku 2005. Včetně toho, že je zcela zřetelně uvedeno, že projekt IZIP je od počátku podporován Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, jsou zde uvedeny i jisté informace, které dokládají, že tvrzení, že celý projekt byl nastartován bez výběrového řízení, je nepravda.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP