(10.20 hodin)
(pokračuje Doktor)

Můžeme tady diskutovat o čemkoliv, ale musíme si uvědomit, že součet daňové zátěže, který je cílem právě sem, právě tam, kde žije nejvíce dětí, je ten daleko nejtěžší a že všechno, co jsme tady zatím provedli, veškeré ty avizované úlevy, jdou naprosto mimo koridor, kde těch dětí žije daleko nejvíce.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji a ptám se, zda se někdo další hlásí do podrobné rozpravy. O slovo se přihlásil ministr práce a sociálních věcí pan Zdeněk Škromach.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, když už jdeme takto do hloubky a řešíme tady věci, které nesouvisí s tímto zákonem, pak nutně musím připomenout to, že jsem rád, že i ODS přistoupila na to, že daňová politika sociální demokracie je správná, když jsme prosadili - i za podpory ODS, která pochopila, že to je správný směr - snížení daňové zátěže pro nízkopříjmové skupiny obyvatel. Je škoda, že nepodpořili daňové úlevy pro rodiny s dětmi, daňové bonusy, které jsme prosadili před myslím že dvěma lety. To je výrazná pomoc právě pro rodiny s dětmi a je zajímavé, že strana, která tady horuje neustále o různých podkladech apod., tak na jedné straně hlásá víno, ale pije vodu. (Pobavení v sále.) Obráceně. To je jedno.

Ale v podstatě se snaží oblbnout obyčejné lidi tím, že pro ně tyto jejich daňové úpravy budou jednoduchá varianta. Takzvaná rovná daň znamená okamžité zvýšení nákladů právě pro ty nejnižší rodiny. To myslím, že pan poslanec si také v tom podkladu prostudoval, že zvýšení nepřímých daní nejvíce zatěžuje rodiny s nejnižšími příjmy, protože samozřejmě ty nejvíce čerpají tam, kde je pětiprocentní daň, a ta by byla zvýšena automaticky na 15, dovolím si tvrdit na 19 procent, podobně jako na Slovensku, protože si myslím, že je to pouze volební proklamace, že to bude 15 procent, ale každopádně to směřuje na lidi, kteří mají 35, 40, 50 tisíc a nahoru. Ti samozřejmě na tom vydělají. Ale samozřejmě tato vláda myslí i na lidi, kteří mají vyšší příjmy - společné zdanění manželů je jednoznačná podpora rodinám, kde jeden z manželů má výrazně vyšší příjem a druhý buď je v rodině doma, nebo nemá příjem

žádný nebo nízký. Nejsem si jist, ale mám pocit, že ODS tento návrh také nepodporovala v té době, kdy jej vládní koalice prosadila v této Sněmovně. Nalévejme si čistého vína a nekazme tady různé polopravdy nebo někdy i méněpravdy s tím, že říkáme ano, polepší se. Není tomu tak.

Samozřejmě, že daňové úlevy výrazně pomáhají lidem s vyššími příjmy. A pokud jde o nízkopříjmové a středněpříjmové, tak tady si myslím, že ty možnosti, které byly, z velké části byly vyčerpány, a samozřejmě pro lidi s nejnižšími příjmy je nutné, aby byly zajištěny i přímo systémem sociálních dávek. A konečný výsledek těchto daňových úprav a úprav sociálních dávek je výrazně pozitivní.

Mě mrzí, že se ODS nevyjádřila k tomu, jak podpoří tento zákon, když posuneme tedy výplatu těchto dávek o dva měsíce, byť si nejsem zcela jist, jestli bychom pak nebyli opět napadeni, že budeme ovlivňovat nějaké volby další, protože pokud si vzpomínám nebo uvědomuji, tak na podzim příštího roku jsou komunální a třetinové senátní volby. Já mám obavu, že bychom nemohli přijmout žádný zákon, který přinese něco pozitivního pro občany, protože snad v každém roce a každého půlroku jsou nějaké volby, někde nebo do nějakého jiného orgánu apod., takže já bych možná rád slyšel od těch navrhovatelů termínu, kdyby také řekli, kdy by bylo nejlépe přijímat populární nebo oblíbené návrhy, které lidi potěší, a na kdy bychom si nechali ty méně potěšitelné. Možná že před volbami by to bylo docela dobré slyšet od této strany.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Vidím pana poslance Petra Bratského.

 

Poslanec Petr Bratský: Děkuji za slovo. Já si myslím, že koncepce, které zde zazněly, jsou tak jasné a občané už je znají, že je zbytečné pokračovat v debatě na toto téma. Ale ekonomové znají ještě jednu stránku, jak ovlivnit tyto věci, a pokud je v síle vlády a v síle pana ministra, který má na starost sociální péči, ovlivnit výrazně hospodaření v některé věci, tak je to především třeba i cena energií. A proklamované navyšované ceny energií pro příští rok budou pro všechny občany, nejenom pro rodiny s dětmi, ale pro všechny občany tak výrazně vyšší, a vláda je má možnost je ovlivnit, že byste pro občany mohli udělat mnohem více tím, kdybyste jako vláda mohli čelit tomu, aby se zvyšovaly ceny energií. To by bylo skutečně asi to, co by občané nejvíce uvítali.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: S faktickou poznámkou se hlásí předseda poslaneckého klubu, ale také pan ministr. Nejdříve pan poslanec Michal Kraus.

 

Poslanec Michal Kraus: Dovolte mi, abych zareagoval, paní místopředsedkyně, vaším prostřednictvím na vystoupení pana kolegy Bratského. Já se domnívám, že vyzývat k bláhovým nadějím, k něčemu, co je nerealizovatelné, prostě není příliš moudré a je potřeba na to zareagovat.

Já bych pochopil, kdyby naši kolegové z levé strany spektra požadovali, aby vláda regulovala v privatizovaném sektoru ceny energií, notabene možná by také mohla regulovat cenu ropy na světovém trhu, ale to opravdu neumíme a nedokážeme.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Není tomu tak, podrobnou rozpravu končím a ptám se, zda pan ministr chce vystoupit se závěrečným slovem. Je tomu tak. Potom se také zeptám pana zpravodaje. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, já myslím, že ta debata ukázala, že je to skutečně problematika citlivá. Jsem rád, že pro některé pravicové strany jako ODS je to citlivá problematika hlavně před volbami a věřím tomu, že pokud se dohodneme a pokud posuneme termín výplaty těchto dávek, tak bude podpora celým politickým spektrem této Poslanecké sněmovny, protože určitě rodiny si tuto pozornost zaslouží.

A jenom poznámka k panu poslanci Bratskému. Já jsem to vnímal jako návod k ovlivňování tržních cen, které dneska reguluje nezávislý regulátor, čili ovlivňování nezávislého úřadu, navádění ministra k tomu. A já mám obavu, že kdybych se o to pokusil, tak že ODS bude iniciovat další vyšetřovací komisi. Nezlobte se, ale já nebudu ovlivňovat tyto ceny, a překvapuje mě to od konzervativní pravicové strany, když hovoří o tom, že vláda by měla nějakými prostředky ovlivňovat tyto ceny. Ale budiž. Určitě bych byl rád, kdyby ceny rostly pomaleji. Ale také bych mohl říci, že mi to připadá takové zvláštní, když jsem se díval myslím ve včerejších novinách na to, že se výrazně zvyšují ceny plynu, energií k prvnímu lednu 2006, který je volebním rokem, a předpoklad pro rok 2007, který už volebním rokem nebude, tak je ten růst velmi minimální. Také bych mohl mít podezření, že tady chce někdo ovlivňovat volby, ale negativně vůči vládě, ale já myslím, že taková je realita a musíme ji brát jako takovou.

Jenom bych chtěl zdůraznit, že právě ten systém, který teď je tady v Poslanecké sněmovně a který opět odmítá hlavně pravicová opozice, systém sociálních dávek, životního minima, hmotné nouze, který vlastně by měl právě reagovat na takové situace, to znamená, že dochází k tržnímu růstu nákladů na živobytí, včetně bydlení, a toto by mělo být tímto systémem pokryto. Zároveň určitým způsobem by mělo motivovat i k práci.

Já věřím, že v dalších zákonech, které ještě budeme projednávat, se projeví věcný přístup i pravicové a levicové opozice a že budeme hledat věcná řešení, a nikoliv ideologické spory.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se pana zpravodaje, zda chce vystoupit se závěrečným slovem. Není tomu tak. Končím tedy projednávání druhého čtení tohoto vládního návrhu zákona.

 

Kolegyně a kolegové, nyní budeme projednávat bod

 

34.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 100/1988 Sb.,
o sociálním zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 114/1988 Sb.,
o působnosti orgánů České republiky v sociálním zabezpečení, ve znění pozdějších
předpisů, a zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně
a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1051/ - druhé čtení

 

A opět poprosím místopředsedu vlády a ministra práce a sociálních věcí pana Zdeňka Škromacha, aby se ujal slova a návrh uvedl.

**




Přihlásit/registrovat se do ISP