(10.50 hodin)
(pokračuje Tlustý)

Přinejmenším její podstatné části, v každém případě části v násobcích převyšujících diskusi o internetové zdravotní knížce. A tak vaši otázku - chci hledat, proč vznikl deficit VZP - byste měl korektně přeformulovat takto: Chci hledat kromě sebe, ministra Ratha, a svých předchůdců, ministrů zdravotnictví, kdo ještě mohl dále způsobit deficit ve VZP. A i tady říkám: Hledejte! Ale jedno je jasné. Na první místě seznamu jste vy a ministři sociální demokracie, čímž neříkám, že je ten seznam konečný, jenom říkám, že vy jste vítěz. (Potlesk poslanců ODS.)

Dále jste prohlásil, že nucená správa Všeobecné zdravotní pojišťovny skončí okamžitě poté, co její současná ředitelka odstoupí z funkce. Pane ministře, to je relevantní důkaz o protizákonnosti nucené správy ve Všeobecné zdravotní pojišťovně a jejím vyhlášení! (Potlesk poslanců ODS.)

Sám jste se usvědčil ze záměru spáchat trestný čin, a měl byste proto být vyšetřován a měly by vám být spočítány náklady, které jste vyvolal v důsledku tohoto protizákonného kroku. Mimochodem, o to se postaráme! (Potlesk poslanců ODS.)

Další část mého stanoviska. Předseda Lékařského odborového klubu, prezident České lékařské komory prosadil prokazatelně - jsou na to novinové články a chlubil jste se tím v minulosti, sděloval jste to lékařům v nemocnicích - prosadil zvýšení jejich platů, zvýšení výdajů Všeobecné zdravotní pojišťovny. Současný ministr zdravotnictví žádá, aby ta, které to bylo uloženo, kvůli tomu odstoupila. To samo o sobě dokazuje, že paní ředitelka Všeobecné zdravotní pojišťovny je úplně klasickou ukázkou obětního beránka. Když k tomu připojíme, že oním předsedou Lékařského odborového klubu, České lékařské komory a současným ministrem zdravotnictví je tentýž pan Rath, tak je to důkaz o tom, že se tady koná politická a profesní vražda vašima rukama proti ředitelce. (Potlesk poslanců ODS.)

Dále jste opakovaně prohlásil, že vám jde, když to řeknu jednoduše, o pacienty, že je chcete chránit. Shodou okolností, když jste to v této Poslanecké sněmovně prohlašoval, zasedala ve Fakultní nemocnici v Olomouci porada vedená jejím ředitelem, která zastavila konání operací do konce letošního roku. Dále jste zastavil centrální nákup léků Všeobecné zdravotní pojišťovny pro nejtěžší nemoci v rozsahu jeden a půl miliardy korun, oznámil jste zastropování výdajů na léky pro rok 2006 na úrovni 98 % letošní úrovně. Tady ve sněmovně jste kritizoval financování antikoncepce ze zdrojů VZP, mořské pobyty alergických dětí. Ty také asi zastavíte.

Červenou nití všeho, co děláte, a všeho, co říkáte, je jediné: nalézt peníze na zvýšení platů lékařů v nemocnicích. To je legitimní. To je ale legitimní, pane ministře, pro odborového předáka. Ne pro ministra zdravotnictví! (Potlesk poslanců ODS.)

A tak mi dovolte shrnout to, co děláte a co říkáte. Místo operací čekajících pacientů hledání peněz na růst mezd. Místo léků pro umírající hledání peněz na růst mezd. Místo antikoncepce totéž, místo léčebných pobytů totéž. To není pro pacienty, pane ministře! To je výlučně pro váš odborový klub. Vy nejste ministr zdravotnictví. A poté, co jste formálně ukončil své funkce, abyste se vypořádal formálně s konfliktem zájmů, jste prokázal do dnešního dne, že ho fakticky stále máte. Vy jste evidentně zástupce části lékařů v nemocnicích a postupujete proti zájmům českých pacientů! (Potlesk poslanců ODS.)

Pane premiére, odvolejte ho! Děkuji vám. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu předsedovi poslaneckého klubu ODS Vlastimilu Tlustému. Pokud jsem správně zaznamenal, hlásil se pan ministr Rath o slovo. Takže mu dávám slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR David Rath: Pane předsedající, dámy a pánové, na úvod pár faktů. Když v roce 1997 Občanská demokratická strana opouštěla po mnoha letech kralování nad českým zdravotnictvím, tak byl deficit VZP osm a půl miliardy v tehdejších cenách. Tak co nám vyčítáte? Rok na to byl dokonce jedenáct a půl miliardy, ještě předtím, než vůbec sociální demokracie nastoupila, v tehdejších cenách. Vy nemáte vůbec žádné morální právo někomu něco vyčítat, protože vy, když jste končili v té době, tak jste tam měli sekeru nemlich stejnou, ne-li vyšší, když to přepočteme! (Potlesk poslanců ČSSD.)

Ale já se na vás za to nezlobím. Ono zdravotnictví skutečně není jednoduchou záležitostí a vylámal si na ní zuby kdekdo. Máte smůlu, že já už jsem pamětník a vím přesně, s čím přicházel váš pan ministr Rubáš, váš pan ministr Stráský a případně další a co tam prosazoval váš skutečný předseda Václav Klaus.

Otázka, proč rostou náklady, to je velmi zajímavá věc, proč skutečně rostou náklady Všeobecné zdravotní pojišťovny a dalších pojišťoven. Dalších pojišťoven ne, ty hospodaří se ziskem. Víte, je zajímavé, že některé jsou toho zisku schopny. Ale podívejme se na to, jaké nákladové položky zde rostly.

Tady zazněly mzdy. Já to nechávám trošku jako demagogii. Nepočítám s tím, že pan poslanec Tlustý je tak dezorientován v systému českého zdravotnictví, aby žil v tak hloupé představě, že platy v nemocnicích určuje paní ředitelka Musílková. Pokud to tak je, tak mu navrhuji, že mu dám kondici třeba i zdarma někdy v odpoledních hodinách a vysvětlím mu to, jakým způsobem se určují platy v nemocnicích, z čeho se platí a jak to je. Čili doplňte si pár znalostí, a pak se tady přestaňte zesměšňovat takovými nesmysly.

Ale podívejme se na to skutečně, které oblasti ve zdravotnictví dlouhodobě rostou nákladově rychleji, než je nárůst výběru pojistného. Divili byste se, ale neroste podíl nákladů nemocnic. Ty naopak klesají. Za poslední asi tři roky podíl nákladů nemocnic na celkových nákladech klesl o 1 %. Klesají stomatologové, klesají i v primární péči. Kde teda ty peníze mizí, když tyto segmenty jsou významné? Já jsem minule říkal, že nemocnice tvoří asi 56 % nákladů celého zdravotnictví a jejich podíl klesá. Tak kde je ten nárůst?

Tak předně je v oblasti léků. Léky rostou meziročně o 10 až 14 %. Jednoznačně zde je velká vina. Já jsem vysvětloval, že ministerstvo to může udělat jenom přes úhradovou vyhlášku, ovšem to je ceník. A jak jsem zde říkal, ceník ty celkové náklady ovlivňuje minimálně nebo jen částečně. Zbytek je plně v rukou zdravotních pojišťoven.

Léky. Materiál. Tam je to ještě horší. Minule jsem vám tady prezentoval, že VZP nakupuje třeba kardiostenty za částky dvoj- trojnásobné, než je nakupují v Německu. A takhle bych ten výčet… Těch položek materiálu je mnoho tisíc a VZP nepřišla za celou dobu s nějakým nápadem, návrhem nebo námětem do této Poslanecké sněmovny, jak tuto oblast řešit, a trpně, doslova trpně toleruje meziroční nárůsty někde kolem čtrnácti, šestnácti procent a nedělá s tím prakticky nic.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP