(14.50 hodin)
(pokračuje Suk)

Jistě chápete, že v roce 2005 nároky a předpisy pro provoz domova důchodců jsou náročnější a oprávněnost těchto požadavků tedy jistě uznáte.

A k bodu č. 6. Jedná se o požadavek na příspěvek vyplývajících z potřeb Nemocnice Sokolov, která je stejně jako další objekty v minulosti spravované státem ve špatném stavu a je dlouhodobě zanedbána. V době, kdy se v jiných oblastech České republiky stavějí zcela nové pavilony nemocnic, chybějí v Sokolově peníze na zajištění základních funkcí nemocnice v souladu s potřebami zdravotní péče.

Kolegyně a kolegové, na závěr si dovolím vyjádřit naději, že poslanci strany, která nám předkládá svůj etický kodex, budou ve třetím čtení tohoto návrhu zákona o státním rozpočtu hlasovat o mnou předložených návrzích v souladu s článkem 1c, tedy podle zásady svědomitosti, která zní: Poslanec se při výkonu svého mandátu rozhoduje na základě kvalifikovaného posouzení projednávaných věcí.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Sukovi. Nyní, jak jsem uvedla, hovoří pan poslanec Tomáš Hasil a po něm se o slovo přihlásil předseda rozpočtového výboru a zpravodaj pan poslanec Kraus.

 

Poslanec Tomáš Hasil: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte mi navrhnout čtyři změny v rozpočtovém zákoně na rok 2006 a krátce je zdůvodnit.

1. Kapitola 398 VPS, doplnit následující akce na vrub VRR.

Za prvé. Příspěvek městu Liberec na rekonstrukci technického zázemí Divadla F. X. Šaldy v Liberci ve výši 20 mil. Kč.

Zdůvodnění: Město Liberec poskytuje Divadlu F. X. Šaldy nemalé finanční prostředky na provoz, stejně tak na investice do rekonstrukcí, oprav a udržování technického zázemí a vybavení divadla. V roce 2005 byla dotace města na provoz více než 62 mil. Kč, dotace na investice téměř 8 mil. Kč. Celkový rozpočet rekonstrukce technického zázemí činí 30 mil. Kč. Myslím si, že stát by neměl nechávat plnou tíži podpory živé kultuře pouze na obcích, ale pomoci minimálně s nezbytnými investicemi.

Za druhé. Příspěvek Krajské nemocnici Liberec na obměnu onkologického simulátoru ve výši 25 mil. Kč.

Zdůvodnění: Jedná se o obměnu nezbytného přístroje, který slouží k přípravě zobrazovací fáze nádoru. Předpokladem léčby je ozáření nádoru maximální možnou dávkou, tak aby okolní zdravá tkáň byla poškozena co nejméně. Z toho důvodu musí být propočtena a simulována velmi složitým propočtem energetická dávka záření. Nemocnice pro tento účel je vybavena analogovým přístrojem starým 10 let, který již nevyhovuje v současné době kladeným nárokům. Celková finanční náročnost přístroje je 33 mil. Kč.

Za třetí. Příspěvek Ruprechtickému farnímu sdružení na vybudování střediska aktivního života a pomoci starším lidem v Liberci ve výši 10 mil. Kč.

Zdůvodnění: Ve spolupráci s ruprechtickou farností Městem Liberec, mateřskou a základní školou bude vybudováno středisko, které umožní setrvání starších členů rodiny v přirozeném rodinném prostředí, a to především dělbou pečovatelské a ošetřovatelské práce mezi středisko a pečující příbuzné.

Za čtvrté. Příspěvek FC Lomnice nad Popelkou na rekonstrukci fotbalového hřiště v Lomnici nad Popelkou ve výši 15 mil. Kč.

Zdůvodnění: Rekonstruované hřiště s umělých povrchem by fungovalo pro spádovou oblast Jičínska, Jilemnicka, Nové Paky a Sobotky, a to především dětem a mladším generacím.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Nyní tedy má slovo předseda rozpočtového výboru pan poslanec Michal Kraus.

 

Poslanec Michal Kraus: Paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Já jsem se rozhodl vstoupit teď do debaty proto, že bych chtěl upozornit na některé zásady, které by možná mohly zjednodušit a i urychlit projednávání druhého čtení našeho státního rozpočtu.

Za prvé. Po prvních pěti vystoupeních konstatuji, že pokud bychom tyto návrhy akceptovali, tak porušujeme zákon o rozpočtových pravidlech, protože vládní rozpočtová rezerva by klesla pod 0,3 % celkových výdajů. Jinými slovy tedy, pokud bychom to brali věcně a rigorózně, tak po prvním diskutujícím všechny ostatní návrhy jsou nehlasovatelné.

Čili já bych vás chtěl všechny upozornit na to, že načítání pozměňovacích návrhů vůči vládní rozpočtové rezervě už samo o sobě předjímá, jakým způsobem s těmito pozměňovacími návrhy bude naloženo, a to nikoli z toho důvodu, že bychom nechtěli vyhovět, ale z toho důvodu, že není možné rozdělovat něco, co neexistuje. To za prvé.

Za druhé bych chtěl požádat všechny, kteří zcela jistě mají pečlivě vyargumentováno a zdůvodněno to, co navrhují, své změny, aby si to pokud možno nechali pro novináře, protože pro naši rozpravu to není obohacující. Já chápu a předpokládám, že všichni v dobré víře předpokládají, že návrh, který předkládají, je ten nejlepší. Myslím si, že když ty návrhy nebudeme zdůvodňovat, tak ušetříme spoustu času. Samozřejmě iniciativě se meze nekladou. Neberte to nijak zle, je to myšleno jen k urychlení jednání.

A za třetí, když už jsem u slova, tak bych si dovolil přečíst svůj avizovaný pozměňovací návrh ke komplexnímu návrhu rozpočtového výboru, který vyplývá z určitých tiskových a jiných nedostatků, které se objevily. Dovolte mi tedy, abych přečetl několik málo věcí, které by měly upravit rozpočtový návrh tak, aby byl dokonalý.

Za prvé navrhuji textové úpravy, a to takto:

- v položce 36/5 místo slova "Bražekov" slovo "Braškov";

- v položce 44/80 místo slova "Nážlovské" slovo "Nalžovské";

- v položce 37/83 místo "ZŠ" je "MŠ";

- v položce 37/85 místo "ZŠ" má být "inženýrské sítě v památkové zóně";

- v položce 37/90 místo "obec" má být slovo "město";

- v položce 41/2 místo slova "Domanín" má být "Domamil";

- v položce 29/33 a v položce 43/34 místo slova "Stonova" má být "Stonava".

Za druhé změny textu, ty se týkají položek, které určitými okolnostmi byly v podstatě omylem napsány dvakrát, a naopak v důsledku toho vypadly některé jiné položky:

- v položce 46/48 místo textu "Milevsko - rekonstrukce chladicího zařízení zimního stadionu" je nově "Písek - rekonstrukce kuchyně Základní školy J. K. Tyla";

- v položce 31/1 místo textu "TJ Sokol Boleradice - přestavba objektu kabin" je nově text "Zbyslavice - zvýšení bezpečnosti průjezdu a průchodu obcí";

- v položce 31/124 místo textu "Kapitola Ministerstva kultury - Červený Kostelec - oprava a dostavba divadla J. K. Tyla" má být nově "Dokončení rekonstrukce Základní školy Kamenický Šenov";

- v položce 43/46 místo "Horní Jelení" je nově text "Dětřichov";

- v položce 29/62 místo "Město Jablonec nad Nisou - rekonstrukce Základní školy 5. května v Jablonci nad Nisou" má být nově text "Rekonstrukce venkovního sportoviště a přístavba tělocvičny ZŠ a MŠ Mimoň pod Ralskem";

- v položce 29/8 místo textu "Zateplení ZŠ" je text "Dostavba zařízení šaten sportovního areálu.

Dále navrhuji vypustit úplně následující položky z důvodu duplicit; jsou to položky: 31/66, 31/142, 35/46, 46/50, 31/118, 45/3 a 43/33.

Nově doporučuji zařadit následující položky.

Ke zvýšení vládní rozpočtové rezervy, to tedy navrhuji podle vašich pozměňovacích návrhů, kolegové,

za prvé v kapitole 398 VPS položka Výdaje na volby (Ministerstvo vnitra, Policie, samosprávné územní celky), toto snížení je vzhledem k tomu, že jsme neschválili volby prostřednictvím korespondenčního hlasování, o 250 milionů.

V kapitole 347 Komise pro cenné papíry - snížení na vrub zákona o sjednocení dozoru nad finančním trhem, který bude účinný od 1. 4. 2006, a to o 81,991 tisíc. (?)

V kapitole 398 VPS, položka Převod do fondu státních záruk - snížení o 400 milionů.

V kapitole 398 VPS, v programu 398290 Rezerva na financování programu číslo akce 398099 R 001, je minus 25 milionů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP