(9.50 hodin)
(pokračuje Kavan)

Znám tři, kteří dorazili do New Yorku ze situace kolem Aljašky nebo Vancouveru, až tři dny po vypršení lhůty. Od té doby rovněž čekají, aby nespravedlnost, které se vůči nim dopustil totalitní režim, nebyla umocněna nespravedlností, jíž by se vůči nim dopustila demokratická Česká republika.

Čili apeluji na vás: Těmto lidem, je jich málo, ale zaslouží si to, vyhovte. Nejde jim o žádné peníze, nejde jim o restituce. Jde jim o to, aby mohli býti uznáni za občany České republiky, pro niž mnozí z nich obětavě pracovali.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. O slovo požádala paní kolegyně Rujbrová. Prosím.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Hezké dopoledne, kolegyně a kolegové. Dovolte mi, abych krátce reagovala na vystoupení pánů poslanců Laštůvky a Kavana, protože i já jsem přesvědčena, že v daném případě nikdo zde nezpochybňuje zásluhy krajanů žijících mimo území České republiky, jejich vztah k České republice ani naopak vztah České republiky k nim. Ale přijde mi slovo nespravedlnost jako poněkud silné v dané souvislosti, protože ráda bych připomněla, že zákonem těmto občanům, kteří přišli o občanství mezi 25. únorem 1948 a 1. říjnem 1949, už možnost přihlásit se k českému státnímu občanství poskytnuta byla. Byla poskytnuta i poměrně dlouhá lhůta k tomu, aby ji využili. Jestliže dnes mluvíme o jejich neinformovanosti nebo neznalosti, asi každý z vás připustí, že nezná všechny předpisy českého právního řádu, přesto ho jejich neznalost neomlouvá a je jimi vázán.

Ráda bych poukázala i na vyjádření vlády, která poukazuje na právní nejistotu, která by vznikla. Ale zejména bych chtěla poukázat na rozhodnutí této Poslanecké sněmovny, která návrh stejného znění již před 1,5 roku zamítla. Takže doporučuji, abychom zůstali u postoje, který jsme jednou zaujali.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Kdo další se hlásí do rozpravy? Nevidím žádnou přihlášku, rozpravu končím.

Slovo má paní senátorka se závěrečným zhodnocením a shrnutím.

 

Senátorka Jitka Seitlová: Pane předsedající, dámy a pánové, chtěla bych poděkovat všem, kteří vystoupili v debatě, za podporu i za otevření problému neschválení návrhu, který zde byl dříve předložen. Ve své závěrečné řeči bych chtěla jen upozornit, že ten návrh byl daleko širší, a novela před vámi ležící obsahuje fakticky jedinou větu. V zákoně, který je v platnosti a který nadále trvá, je prodlužována lhůta pro možnost získání občanství těch, kteří byli nuceni nebo opustili Českou republiku z důvodu nesvobody.

Dámy a pánové, ve své řeči jsem upozornila jen na nesrovnalosti vůči jiným skupinám. Domnívám se, že tam ta nespravedlnost jednoznačně je. Pokud občan cizího státu, který nikdy nebyl naším občanem, získává občanství daleko dříve, a našim bývalým občanům říkáme: vy tady nejste doma, vy tady nejste ve své vlasti, ale čekejte jako cizinci 15 let na to, až vám udělíme občanství - to není spravedlivé.

Dámy a pánové, děkuji za pozornost a prosím o podporu návrhu, který před vámi leží.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní kolegyně. Slovo má pan zpravodaj.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, hlasovací procedura bude velice jednoduchá, neboť v rámci druhého čtení byl podán pouze návrh na zamítnutí tohoto návrhu zákona, žádný jiný pozměňovací návrh nebyl podán. To znamená, že bychom měli nejdříve hlasovat o zamítnutí, potom případně o zákonu jako celku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Prosím první návrh.

 

Poslanec Václav Votava: První návrh je na zamítnutí tohoto návrhu zákona. (Zpravodaj souhlasí, senátorka nesouhlasí.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 64. Kdo je pro, předložený návrh zamítnout? Kdo je proti?

Z přítomných 180 pro návrh 61, proti 54. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Václav Votava: Protože návrh na zamítnutí nebyl přijat, budeme hlasovat o zákonu jako celku. Stanovisko zpravodaje je záporné.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas se senátním návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 193/1999 Sb., o státním občanství některých bývalých československých státních občanů, ve znění zákona číslo 320/2002, podle sněmovního tisku 845."

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 65. Kdo je pro přijetí tohoto usnesení? Kdo je proti?

Z přítomných 179 pro hlasovalo 102, proti 49. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji paní senátorce, děkuji panu zpravodaji.

 

Dalším bodem je

 

122.
Návrh poslanců Miroslava Kapouna, Ludvíka Hovorky, Antonína Zralého a dalších
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 120/1990 Sb., kterým se upravují některé
vztahy mezi odborovými organizacemi a zaměstnavateli, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 898/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele poslanec Miroslav Kapoun a zpravodajka výboru pro sociální politiku a zdravotnictví paní kolegyně Alena Páralová. Obdrželi jste sněmovní tisk 898/2, který obsahuje návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy.

Otevírám rozpravu. Do rozpravy se nikdo nehlásí, takže rozpravu končím. Nejprve závěrečné slovo navrhovatele, pokud chce vystoupit. (Nechce.) Nyní závěrečné slovo zpravodajů. Paní kolegyně Páralová - ne. Pan poslanec Hojda - ne. Paní kolegyně Dundáčková - ne.

Prosím paní zpravodajku Páralovou, aby nás seznámila s procedurou hlasování.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vám navrhla pořad hlasování o návrhu. Pozměňovací návrhy jste obdrželi ve sněmovním tisku 898/2.

Navrhuji hlasovat o pozměňovacích návrzích v pořadí, v jakém byly podány. Za prvé navrhuji hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písmenem A paní poslankyně Evy Dundáčkové. Za druhé bychom hlasovali současně o pozměňovacích návrzích pana poslance Miloslava Kaly pod písmenem B1, B2, B3 a B4 s tím, že pokud projde návrh A paní poslankyně Dundáčkové, je nehlasovatelný návrh B2 a budeme hlasovat najednou o návrzích B1, B3 a B4.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP