(9.30 hodin)
(pokračuje Langer)

Obce mají jasně definovaný rozpočet, a pokud stále více budeme tento rozpočet přetěžovat výkonem státní správy, potom popíráme samotný princip samosprávy, který je základní při rozhodování o finančních prostředcích, které vznikají na území té či oné obce.

Moc tedy prosím paní navrhovatelku a navrhovatele, aby se pokusili odpovědět na otázku, jaké finanční prostředky, dopady tento návrh zákona bude mít na rozpočty obcí a z jakých zdrojů tyto dopady případně budou hrazeny.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Ivanu Langerovi. Odpoví zástupce navrhovatelů paní poslankyně Michaela Šojdrová.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Já bych chtěla panu kolegovi Langerovi odpovědět, že my nepřenášíme na obce žádnou povinnost, protože obce již dnes vybírají poplatky za psy a evidují jejich vlastníky. Tímto návrhem se pouze sjednocuje místní evidence. A protože jsme přijali za podklad návrh zemědělského výboru a navrhuje se také vypuštění centrální evidence, kterou doporučuji, tak žádná další nová činnost pro obce z tohoto návrhu zákona nevyplývá.

My jsme v zemědělském výboru přijali komplexní pozměňovací návrh, kterým se povinnost za očipování jednoznačně přenáší na vlastníky psů.

Čili nepředpokládáme jako navrhovatelé, že se rozšíří jakákoli agenda pro obce, ale naopak se zjednoduší, protože při přípravě vyhlášek budou mít metodiku danou Ministerstvem zemědělství, ke které je zmocňuje vyhláška, a zákon tedy zmocňuje ministerstvo k vydání takové vyhlášky.

Tolik tedy za předkladatele.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Kdo se další hlásí do rozpravy? Nevidím žádnou přihlášku, rozpravu tedy končím.

Omlouvám se - nezaregistroval jsem přihlášku pana kolegy Pešána. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Pešán: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, musím bohužel reagovat. Omlouvám se za to.

Je samozřejmé, že tam budou zvýšené náklady. Já už jsem o tom tady hovořil, nechci to proto vypočítávat, vypočítával jsem to minimálně desetkrát, kolik budou stát čtečky a podobně a tato zařízení, protože tady nejde jenom o to očipování, že to je prostě samo sebou, a pochopitelně i vzhledem k těm dalším požadavkům na údaje, které tento zákon proti současnému stavu vyžaduje, samozřejmě budou vyvolány další náklady na obce.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Ještě jednou se tedy ptám, zda se někdo hlásí. (Nikdo.) Tentokrát definitivně a na věky věkův končím rozpravu.

Přistoupíme k hlasování. Dávám možnost vystoupit se závěrečným slovem nejprve zástupci navrhovatelů - paní kolegyně Šojdrová již ale vystupovala, takže slovo má pan zpravodaj Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Vážený pane předsedající, paní a pánové, já bych si dovolil rovnou navrhnout proceduru, která bude velmi jednoduchá.

Nejprve v prvním hlasování se vypořádáme s návrhem pana kolegy Jaroslava Pešána, a současně se návrhem výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, a to s návrhem, který přijal svým usnesením č. 299 z 55. schůze, tj. návrh na zamítnutí.

Nebude-li přijat návrh na zamítnutí, budeme se zabývat hlasováním o komplexním pozměňovacím návrhu zemědělského výboru, který máte v tisku 674/5 pod písm. B. K tomuto návrhu jsme se minule dohodli, že budeme podávat pozměňovací návrhy. A s těmi se vypořádáme v případě, že bude přijat, a to s návrhem C poslankyně Michaela Šojdrové, s tím, že bych vzhledem k tomu, že jak navrhovatel, tak zpravodaj nemají s tím žádný problém, navrhoval hlasovat jedním hlasováním. A pak jedním hlasováním bychom hlasovali o návrhu pod písm. D poslance Karla Vymětala.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře. Není námitka proti takovéto proceduře? Není. Prosím tedy o první návrh.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Takže prvním návrhem je návrh na zamítnutí, máte jej pod písm. A. (Stanoviska zpravodaje i předkladatelky byla záporná.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Zahájil jsem hlasování pod číslem 58. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Z přítomných 175 poslanců pro návrh na zamítnutí hlasovalo 70, proti 58. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Nyní pane předsedající, budeme hlasovat o komplexním pozměňovacím návrhu zemědělského výboru pod písm. B. (Stanoviska zpravodaje i předkladatelky byla kladná.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 59. Kdo je pro přijetí komplexního návrhu zemědělského výboru pod písm. B? Kdo je proti?

Z přítomných 176 pro návrh hlasovalo 109, proti 38. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Nyní se, pane předsedající, ve smyslu bez odporu přijaté procedury vypořádáme s návrhy uvedenými pod písm. C, to jsou návrhy paní kolegyně Šojdrové. (Stanoviska zpravodaje i předkladatelky byla kladná.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 60. Kdo je pro? Kdo je proti?

Ze 176 přítomných pro návrh hlasovalo 102, proti 43. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Pavel Kováčik: A nyní tedy, pane předsedající, již snad mohu prezentovat návrh pod písm. D poslance Karla Vymětala. Zpravodaj vřele souhlasí. (Stanovisko předkladatelky bylo neutrální.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 61. Kdo je pro? Kdo je proti?

Děkuji. Z přítomných 176 pro hlasovalo 59, proti 58. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Nyní bychom po přijetí všech pozměňovacích návrhů měli hlasovat o usnesení k návrhu jako celku.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 62. Kdo je pro?

Omlouvám se, já prohlásím toto hlasování za zmatečné, neboť si nejsem jist, že všichni kolegové zaregistrovali, že hlasujeme o celém znění návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Michaely Šojdrové, Oldřicha Němce, Tomáše Hasila, Jitky Vojtilové, Zuzky Rujbrové, Mariana Bielesze a dalších na vydání zákona o evidenci psů a o změně některých zákonů, podle sněmovního tisku 674, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 63. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Z přítomných 176 pro návrh hlasovalo 71, proti 62. Konstatuji, že s návrhem zákona nebyl vysloven souhlas.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP