(9.20 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ve středu příští týden to máte jako první bod už pevně zařazeno jako třetí čtení. (Dohadování mimo mikrofon.)

Formulujeme pozměňovací návrh pana kolegy Janečka, bod 30, sociálně-právní ochrana dětí, druhé čtení, tisk 995, zařadit na konec druhých čtení.

Další návrh? Další návrh nevidím. Budeme hlasovat o dvou procedurálních návrzích a poté budeme pokračovat v projednávání přerušeného bodu.

 

První návrh, o kterém rozhodneme hlasováním, je návrh pana kolegy Kubinyiho, a to zřízení parlamentní vyšetřovací komise k prošetření hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny. Návrh zní, zařadit tento bod jako pátý, resp. čtvrtý v případě vyřazení bodu 30, resp. opět pátý v případě pokračování přerušené rozpravy, a to zítra dopoledne. Za chvíli nechám hlasovat o návrhu na zřízení parlamentní vyšetřovací komise. Věnujte mi pozornost.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 56. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Z přítomných 170 pro návrh 151, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní rozhodneme, zda tento přijatý bod bude pátý či šestý zítra dopoledne, neboť budeme hlasovat o návrhu zařadit bod 30, který byl původně zařazen jako první zítra dopoledne, na závěr druhých čtení.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 57. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 171 pro návrh 109, proti 5. Návrh byl přijat.

 

Na závěr úvodního administrativně technického bloku sdělení, že pan kolega Kalousek má náhradní kartu číslo 14, pan kolega Novotný náhradní kartu číslo 4 a pan kolega Karel Černý náhradní kartu číslo 15.

 

Pokračuji v přerušeném projednávání bodu 118, což je sněmovní tisk 674, třetí čtení. Rád bych vás informoval, že jsme obdrželi sněmovní tisk 674/5, který obsahuje návrh na zamítnutí i pozměňovací návrhy.

Otevírám rozpravu k tomuto bodu. Hlásí se paní kolegyně Šojdrová. Udělím jí slovo, ale ještě předtím vás všechny požádám, abyste zaujali svá místa v sále, abyste se zklidnili a věnovali pozornost evidenci psů.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych se velmi krátce vyjádřila k návrhům, které byly předneseny ve druhém čtení.

Především budete hlasovat o návrhu na zamítnutí tohoto zákona. Chtěla bych vás tedy upozornit na to, že skupina poslanců se zpracování zákona velmi pečlivě věnovala. Věnovali jsme tomu řadu hodin při projednávání s odbornou veřejností. Chtěla bych také poděkovat zemědělskému výboru, který zpracoval komplexní pozměňovací návrh. Budete tedy rozhodovat o tom, jestli schválíte, nebo zamítnete návrh zákona, kterým se snažíme zavést určitá - zdůrazňuji minimální - pravidla pro ty, kteří chtějí vlastnit a chovat psa. Nejde o nic méně, ale také o nic více než o zavedení společné evidence na úrovni místní a povinného čipování pro psy, kteří budou mladší než sedm let.

Já nechci dále zdůrazňovat další body tohoto návrhu. Upozorňuji, že jde skutečně pouze o zavedení minimálních pravidel pro ty, kteří chtějí vlastnit psa nebo se rozhodují, zda ho budou vlastnit. V podstatě pro zodpovědné vlastníky tímto návrhem zákona nic neměníme, protože ti mají poplatky za svého psa zaplacené, jsou evidováni a mají psa řádně označeného. Tento zákon se snaží pouze postihnout nezodpovědné vlastníky psů. O to v principu jde. Chtěla jsem vás na to upozornit, abyste věděli, o čem budete rozhodovat, když budete rozhodovat o zamítnutí tohoto zákona.

K pozměňovacím návrhům se vyjádřím při hlasování. Všechny pozměňovací návrhy jsou pro mne přijatelné, to říkám předem. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní kolegyně. Dále se hlásí pan kolega Pešán.

 

Poslanec Jaroslav Pešán: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Já jenom krátce, abych nezdržoval, vážené kolegyně a kolegové. Já jsem dával při druhém čtení návrh na zamítnutí tohoto návrhu zákona a chtěl bych jen reagovat na paní kolegyni Šojdrovou, že minimální pravidla, o kterých hovořila, jsou již dávno stanovena. Já jsem tady několikrát předčítal všechny zákonné normy, které se této problematiky dotýkají. To za prvé.

Za druhé. Samozřejmě že se mění při případném přijetí tohoto zákona situace i pro řádné vlastníky, o kterých hovořila kolegyně Šojdrová, protože do této doby je povoleno několik způsobů označování psů, kdežto tento návrh zákona jednoznačně direktivně nařizuje plošné čipování všech psů v České republice. Nemusím říkat, jaké tento návrh zákona při diskusích se starosty vyvolává pozdvižení. Upozorňuji vás, že v případě přijetí bude následovat poměrně silná reakce od představitelů obcí.

Ještě do třetice, znovu upozorňuji na fakt, že jestliže chceme řešit problematiku psů a případného napadení člověka psem, není problém, že bychom nevěděli, komu v případě takového napadení pes patří. Zopakuji znovu, že se zhruba jedná o 1 % psů, kteří jsou z nějakého důvodu neoznačeni. Většinou jsou to psi toulaví a ti pochopitelně budou neoznačení i při přijetí tohoto zákona.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Pešánovi. O slovo se přihlásil místopředseda Sněmovny Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, já bych rád využil příležitosti k položení otázky na zástupce navrhovatelů nebo navrhovatele, neboť tento zákon znamená další přenesení výkonu státní správy na samosprávy, a náš jednací řád jasně hovoří o tom, že každý návrh zákona, který něco takového činí, musí obsahovat dopady jak na státní rozpočet, tak dopady na komunální rozpočty.

Jestli je něco hříchem této Poslanecké sněmovny a této vlády a vládní koalice - a to teď od sebe odděluji - je to neustálé přenášení povinností na samosprávy ze strany státu, aniž by tyto nové povinnosti byly doprovázeny dostatečným finančním zajištěním, tak aby ve svém důsledku nedocházelo k omezování výkonu samosprávy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP