(18.00 hodin)
(pokračuje Rath)

Kdyby se těchto 700 milionů, které se ztrácejí na nejrůznější pochybné… A to jsem ještě neříkal další, mám je také připravené, některé tiskové aktivity a tak, takže to jsou další stovky milionů. Když to nasčítáme, tak je to nějakých 700, 800 milionů ročně. Proč těchto 700, 800 milionů ročně neskočilo do zákonem povinného fondu, rezervního fondu? Aspoň těchto 800 milionů. Měla tam přijít miliarda a půl. Dobře, aspoň by byla dobrá vůle. Těchto 800 milionů z rezervního fondu samozřejmě každoročně na konci roku by bylo a musí být využito na sanaci základního fondu, čili na sanaci dluhů. Prosím vás, v ekonomické optice loňského roku - 2 miliardy deficit, ale jen takto jsem vám vysčítal, že 800 milionů vyhodili z okna, takže deficit loni nemusel být 2 miliardy, ale mohl být jen miliarda 200 milionů. I to myslím, že je docela zásadní.

Dámy a pánové, z těchto všech důvodů byla uvalena nucená správa a z těchto všech důvodů vás velmi prosím o neschválení zdravotně pojistného plánu VZP na rok 2005. U ostatních zdravotních pojišťoven to zvažte. Tam chyby nejsou tak zásadní, i když jsou tam i jisté nedostatky.

Dále bych vás žádal o úvahu, zda není na místě zřídit parlamentní vyšetřovací komisi, respektive vyšetřovací komisi Poslanecké sněmovny, jejímž cílem by bylo objasnit a objektivizovat všechny obchodní vazby politiků a jejich blízkých spolupracovníků na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu.

Dámy a pánové, zvláště politici ODS, nemají-li ztratit tvář před národem, tak zvednou ruku pro tuto komisi, aby dokázali, že to myslí poctivě a že to myslí tak, jak to říkají, a že jsou schopni ukázat na své kolegy, kteří vydělávali a vydělávají velké částky za velmi zvláštních okolností, a dokážou tyto lidi exkomunikovat ze svého středu. Jenom tak ukážete, že jste dospělí a že vůbec může někdo uvažovat o tom, vám dát hlas, abyste vůbec mohli být připuštěni k vládě.

Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Rathovi. O slovo se přihlásil předseda klubu KSČM pan poslanec Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji. Pane předsedající, paní a pánové, sdělení, která jsme v předcházející řeči slyšeli, jsou velmi závažná. Ještě než začne jakákoliv další rozprava, rád bych se poradil s klubem KSČM o dalším postupu, a proto bych chtěl požádat o přestávku na poradu klubu KSČM do 19 hodin.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Musím vám vyhovět. Ale, dámy a pánové, v tuto chvíli mohu oznámit pouze následující, že přeruším schůzi do zítřka. Zítra ráno začnou velmi pravděpodobně, pokud to nezmění Sněmovna, třetí čtení, tak jak ve středu ráno bývá zvykem, a odpoledne bude druhé čtení zákona o státním rozpočtu. Protože tady nemám schválený pořad schůze, tak nevím, do kdy tento bod přeruším. Nejbližší možný termín je čtvrteční ráno, čili do té doby i pro případ, že bychom náhodou zítra odpoledne skončili s projednáváním rozpočtu dřív, tak si myslím, že přeruším projednávání tohoto bodu. Je to možné ovšem vaší vůlí změnit.

Na žádost předsedy klubu KSČM Pavla Kováčika přerušuji dnešní jednání. Sejdeme se zítra v 9 hodin s programem, jak jsem pravil. Přeji vám hezký večer.

 

(Jednání skončilo v 18.05 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP