(14.30 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

V těchto dvou půldnech bychom učinili prostor pro jednání výborů, aby se ve výborech projednaly ještě některé body, ke kterým chybějí stanoviska výborů, a my je potom v průběhu schůze mohli projednat a nemuseli je nyní třeba vyřazovat. Opakuji: Dohodli jsme se, že ve středu 30. listopadu odpoledne a čtvrtek 1. prosince dopoledne bychom vytvořili prostor pro jednání výborů, to znamená, že Sněmovna by ve středu odpoledne a ve čtvrtek dopoledne nejednala. Samozřejmě že by proběhla normálně třetí čtení ve středu a ve čtvrtek interpelace, jak velí jednací řád Sněmovny. Říkám to také proto, abyste na tuto skutečnost brali ohled, pokud budete navrhovat eventuálně pevná zařazení bodů, a nenavrhovali tyto body do 30. listopadu odpoledne a do 1. prosince dopoledne. To je z mé strany vše.

Nyní prosím, abyste přednesli své návrhy. Mám zde asi patnáct písemných přihlášek, z nichž jako první je pan poslanec Michal Kraus. Požádám ho, aby přednesl svůj příspěvek. Pak se připraví pan František Beneš.

 

Poslanec Michal Kraus: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, tentokrát budu mít relativně jednoduchý návrh na změnu našeho programu.

Za prvé - pod bodem 197 našeho programu máme návrh zdravotně pojistného plánu Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky na rok 2005 a návrhy zdravotně pojistných plánů zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven na rok 2005 spolu s vyjádřením vlády a doplňující souhrnnou informaci o očekávaných výsledcích hospodaření systému veřejného zdravotního pojištění v roce 2005, podle sněmovního tisku 976. Vzhledem k tomu, že diskuse kolem VZP a dalších kroků, které byly podniknuty, je všeobecně velmi aktuální, doporučuji, abychom tento bod předřadili, konkrétně za bod 1, to znamená jako nový bod číslo 2, abychom v rámci tohoto bodu probrali samozřejmě bod, který je stanoven tiskem 976, ale i další náležitosti, které se současné situace ve VZP týkají.

Za druhé doporučuji, aby v bloku prvních čtení za bod 55 se nově zařadily body 95 až 99 a body 103 až 108. Jedná se také o návrhy v prvním čtení. Vzhledem k určité logické posloupnosti našeho návrhu pořadu doporučuji, aby tyto body byly projednávány v tomto bloku za bodem 55.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Nyní se přihlásil pan poslanec František Beneš. Další je Jaroslav Krákora.

 

Poslanec František Beneš: Děkuji za slovo, pane předsedo. Dámy a pánové, dovolte mi, abych požádal Sněmovnu o souhlas se zařazením nového bodu na naše jednání. Tento nový bod by měl název Informace vlády o možnostech řešení zadluženosti obcí při nedodržení některých podmínek spojených s plynofikací. Myslím si, že je skoro zbytečné na tomto plénu vysvětlovat, proč je potřeba se tímto problémem zabývat. Po masivní plynofikaci, po akci, kterou bylo velmi záhodno podpořit, protože se při tom zlepšuje nesporně životní prostředí, a po následném růstu cen plynu došlo k tomu, že domácnosti přecházejí na levnější způsoby vytápění. Obce, které dostaly dotace, nejsou schopny splnit původně stanovené požadavky. Ač se Ministerstvo financí snaží operativně tyto záležitosti řešit, mám za to, že je potřeba řešení systémové. Chci proto požádat vládu, aby pro naše jednání předložila písemnou normu, kterou navrhuje uvedený problém zvládnout. Navrhuji, abychom se tímto bodem zabývali ve čtvrtek 8. 12. jako prvním bodem ráno. To je můj první návrh.

Druhý návrh spočívá v požadavku, aby bod programu 19, to je sněmovní tisk 714, byl ve druhém čtení projednáván až za bodem 49, sněmovní tisk 1059. Jde o dva návrhy zákona o nájemném a bude velmi logické, když budou projednávány v jednom bloku.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Je možné poprosit vás ještě o písemnou verzi? Prosím pana poslance Jaroslava Krákoru, připraví se pan poslanec Evžen Snítilý.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovoluji si vás požádat o podporu následujících změn programu.

Prosím o přesunutí projednání druhých čtení tisků 1062, 1063 a 1065, což jsou body 10, 11 a 12 navrženého programu. Prosím o jejich pevné zařazení na středu 7. prosince jako první tři body odpoledního jednání. Třetí čtení tisků 1062, 1063 a 1065, tedy body 142, 143 a 144, prosím pevně zařadit na středu 14. prosince jako první tři body ráno.

Dále prosím o pevné zařazení druhých čtení tisků 1102 a 1103, zákony o sociálních službách, tedy bodů 13 a 14 navrženého pořadu, jako první dva body odpoledního jednání v úterý 29. 11. Třetí čtení těchto tisků, body 145 a 146, prosím pevně zařadit na středu 7. prosince jako první dva body dopoledního programu.

Dále prosím o pevné zařazení druhých čtení tisků 1005 a 1006, zákony nemocenské, což jsou body 33 a 34 navrženého programu, jako první dva body odpoledního jednání ve středu 23. listopadu. Třetí čtení tisků 1005 a 1006, tedy body 165 a 166 navrženého pořadu, pevně zařadit jako první dva body dopoledního jednání 30. listopadu.

Dále prosím o pevné zařazení druhých čtení tisku 995, což je bod 32, 1049, což je bod 35, a tisk 1051, což je bod 36, na čtvrtek 26. listopadu jako první tři body dopoledního jednání. Třetí čtení pak navrhuji zařadit jako třetí, čtvrtý a pátý bod dopoledního programu na středu 30. listopadu. Toto je z důvodu omluvy pana ministra práce a sociálních věcí, místopředsedy vlády Škromacha, který nebude účasten jednání a řádně se omluvil.

Ještě si dovoluji požádat o pevné zařazení bodu číslo 20, sněmovní tisk 810, což jsou veřejná nezisková ústavní zdravotnická zařízení, na 29. listopadu jako třetí bod odpoledne.

Poslední je zařazení bodu číslo 44, sněmovní tisk 1150, to je veřejné zdravotní pojištění, jako čtvrtý bod ve čtvrtek 24. listopadu dopoledne.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. To bylo náročné.

Po panu poslanci Krákorovi se přihlásil pan poslanec Snítilý, jako další je paní poslankyně Talmanová.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP