Začátek schůze Poslanecké sněmovny
22. listopadu 2005 ve 14.05 hodin

Přítomno: 187 poslanců

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, vážení kolegové, vážené paní poslankyně a páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 51. schůzi Poslanecké sněmovny a přeji příjemné odpoledne.

V úvodu vám připomenu, že tato schůze byla svolána a návrh pořadu stanoven na návrh organizačního výboru ze dne 10. listopadu t. r. a pozvánka vám byla rozeslána v pátek 11. listopadu.

Nejdříve vás prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami. Pan poslanec Svatopluk Karásek má náhradní kartu č. 1, paní poslankyně Kateřina Konečná náhradní kartu č. 2 a pan poslanec Jiří Pospíšil náhradní kartu č. 3. A prosím i další z vás, abyste mi nahlásili eventuální náhradní karty.

Milí kolegové, jak všichni víte, pan prezident republiky dne 4. listopadu 2005 jmenoval ministrem zdravotnictví pana Davida Ratha a dne 16. listopadu 2005 ministrem zemědělství pana Jana Mládka. Mám informaci, že ministr zemědělství je již na jednání v Bruselu, takže dovolte, abych v této chvíli mezi námi přivítal aspoň jednoho z nových členů vlády, pana ministra Davida Ratha. (Ministr zdravotnictví se představuje povstáním. - Potlesk poslanců ČSSD.) Děkuji.

Nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslance Petra Bratského a poslance Karla Šplíchala. Má někdo jiný návrh? (Nikdo.) Budeme tedy hlasovat o tomto návrhu.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 1. Přítomno bylo 133 poslanců, pro hlasovalo 110, proti žádný. Konstatuji, že jsme ověřovateli 51. schůze Poslanecké sněmovny určili pana poslance Petra Bratského a pana poslance Karla Šplíchala.

 

A nyní vás seznámím s omluvami na dnešní schůzi. Obdržel jsem omluvy od poslanců. Omlouvá se pan poslanec Václav Exner, který je na zahraniční cestě, hospitalizováni jsou poslanci Václav Frank a František Vnouček, ze zdravotních důvodů se omlouvá i poslanec Josef Hojdar a v zahraničí na mezinárodní konferenci Parlamentního shromáždění Evropské unie jsou pan poslanec Pavel Svoboda a pan poslanec Miloš Kužvart.

Mám zde také omluvy členů vlády. Ze zdravotních důvodů se omlouvá Vítězslav Jandák, už jsem se zmínil, že ministr Jan Mládek je na zasedání Rady ministrů zemědělství Evropské unie v Bruselu, na zahraniční cestě jsou také Zdeněk Škromach a Milan Urban a mimo Prahu je v této chvíli i ministr Pavel Němec.

Ještě dříve, než přistoupíme ke stanovení pořadu schůze, hlásí se o slovo pan ministr dopravy Milan Šimonovský. Ještě předesílám, že před projednáváním programu mě požádal pan ministr o slovo. Já mu slovo musím udělit. Takže prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr dopravy ČR Milan Šimonovský: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mně, abych reagoval na zprávu z ověřených zdrojů, že poslanecký klub KSČM hodlá předložit na pořad této schůze bod "Informace o výběru dodavatele elektronického způsobu mýtného". S ohledem na to, že program schůze, tak jak je navržen, má 280 bodů, a s ohledem na to, že je potřeba striktně postupovat podle zákona o zadávání veřejných zakázek, dovoluji si Sněmovně předložit velmi stručnou informaci… (Velký hluk v jednací síni.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím vás o klid, protože se neslyšíme. Pane ministře, vy jediný byste měl mluvit hlasitě zde v této zasedací místnosti. Prosím o klid. Máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr dopravy ČR Milan Šimonovský: … po které Sněmovna nechť zváží, zda je skutečně nutné tento bod projednávat. Nebude to dlouhé, ale tři minutky, prosím, mně věnujte pozornost.

Chci vás informovat o tom, že zveřejnění oznámení zadávacího řízení bylo 11. července 2005 a oznámení bylo kromě centrální adresy uveřejněno samozřejmě také v Úředním věstníku Evropské unie. Byly podány čtyři nabídky konsorcií z celkem 18 firem. Otevírání obálek proběhlo 19. září 2005 a kontrola byla za přítomnosti notářky a zástupců uchazečů. A všechny tyto nabídky, které byly podány, vyhověly kontrole a žádná nebyla vyřazena.

Nyní jen krátce k práci hodnotící komise.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP