(16.30 hodin)
(pokračuje Vlček)

Za šesté. V § 95 se doplní odstavec 13, který zní:

(13) Osoba povinná k dani, která se stane plátcem podle § 94 odstavec 12, je povinna podat přihlášku k registraci Finančnímu úřadu pro Prahu 1 nejpozději k datu dodání zlata podle § 92a.

Za sedmé. V § 108 odstavec 1 se na konci textu písmena a) doplní slova "s výjimkou dodání zlata podle § 92a".

Za osmé. V § 108 se na konci odstavce 1 tečka nahrazuje čárkou a doplní se písmeno o), které zní: Plátce je osoba registrovaná k dani v jiném členském státě nebo zahraniční osoba povinná k dani, kterým je dodáno zlato podle § 92a.

Dosavadní část šestá vládního návrhu se označuje jako část sedmá a článek 9 jako článek 10.

Další pozměňovací návrh k dani z přidané hodnoty je v § 37 odstavec 3 - na konci se doplňují slova "zvýšený případně o opravu podle § 42 odstavce 1 písmena d)".

Za druhé. V § 42 se na konci odstavce 1 tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se písmeno d), které zní: při použití platby, za které vznikla plátci povinnost přiznat daň na úhradu jiného zdanitelného plnění nebo plnění osvobozeného od daně nebo plnění, které není předmětem daně.

Za třetí. V § 42 odstavec 4 písmeno a) se za slova "odstavce 1" vkládají slova "písmeno a), b) a c)".

Za čtvrté. V § 42 odstavec 4 písmeno b) se za slova "odstavce" vkládají slova "jedna písmeno d)".

V § 42 odstavec 7 zní: V případě opravy základu daně a výše daně u předplacených telekomunikačních služeb provede opravu podle odstavce 1 písmeno d) plátce vystavením dokladu o opravě základu a výše daně z náležitostí podle odstavce 6 a), b), c), d), f) a h), který dále musí obsahovat předmět plnění, na kterém byla platba původně přijata, celkovou výši plateb použitých na úhradu jiného zdanitelného plnění nebo plnění osvobozeného od daně nebo plnění, které není předmětem daně, a tomu odpovídající výši daně. Tyto údaje se uvádějí na doklad za všechny opravy v průběhu zdaňovacího období jednou částkou. Tento doklad se nedoručuje. Plátce je povinen jako součást evidence pro daňové účely evidovat soupisy dokladů vystavených podle tohoto odstavce. Pokud se v okamžiku opravy jiné zdanitelné plnění neuskutečnilo, považuje se částka odpovídající provedené opravě podle odstavce 1 písmeno d) za platbu přijatou na toto jiné zdanitelné plnění před jeho uskutečněním.

Dosavadní odstavce 7 a 8 se označují jako odstavce 8 a 9.

V § 77 odstavec 2 zní: Plátce, který uplatnil odpočet daně z platby, kdy platba nebo její část byla následovně použita na úhradu jiného zdanitelného plnění nebo plnění osvobozeného od daně nebo plnění, které není předmětem, je povinen provést opravu odpočtu. Opravu odpočtu daně provede plátce v daňovém přiznání za zdaňovací období, ve kterém byla platba nebo její část použita na úhradu jiného zdanitelného plnění nebo plnění osvobozené od daně nebo plnění, které není předmětem daně, a to z částky, která byla použita na úhradu jiných plnění.

Dosavadní odstavce 2 až 4 se označují jako odstavce 3 až 5.

Článek II Přechodná ustanovení k zákonu číslo ... Opravu základu daně ve výši daně podle ustanovení § 72 odstavec 1 písmeno d) nelze provést za ta plnění, za něž již byla daň jakýmkoli způsobem ze státního rozpočtu vrácena.

Poslední krátký pozměňovací návrh. Článek 9 zákona zní: Tento zákon nabývá účinnosti počínaje prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po měsíci, v němž byl tento zákon vyhlášen.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Vlčkovi. Dámy a pánové, přesně tento typ pozměňovacích návrhů měl zákonodárce ve své blahovůli na mysli, když umožňoval, aby byly předkládány v písemné podobě. Vím, že za to pan poslanec Vlček nemůže, proto mu nespílám. Využil možnosti jednacího řádu, co se dá dělat. Pokračujeme dál.

Slovo má pan poslanec Hovorka.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane místopředsedo, vážení páni ministři, vážené paní poslankyně, páni poslanci, dovolím si přečíst krátký pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon číslo 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 1040.

V části první článek I se doplňuje nový bod, který zní: "V § 6 odstavec 9 se vkládá nové písmeno x), které včetně poznámky pod čarou zní: x) částky vynaložené zaměstnavatelem na dopravu zaměstnanců do zaměstnání a ze zaměstnání. Odkaz na poznámku pod čarou. Poznámka pod čarou x) § 24 odstavec 2 písmeno zg)."

Tento návrh souvisí s vládním návrhem s bodem 47, který se týká nákladů na dopravu zaměstnanců do zaměstnání a ze zaměstnání zajišťovanou zaměstnavatelem. Domnívám se, že pokud by zaměstnavatel poskytoval dopravu zaměstnancům, jednalo by se u zaměstnanců o příjem ze závislé činnosti, který by byl zaměstnanec povinen zdanit. Aby tato povinnost byla vyloučena, předložil jsem výše uvedený pozměňovací návrh.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Ludvíku Hovorkovi. Nyní bude hovořit pan poslanec Schling, připraví se pan poslanec Mládek, po něm pan poslanec Josef Janeček.

 

Poslanec Jaromír Schling: Pane předsedající, dámy a pánové, přednesu jenom velmi stručný pozměňovací návrh k tomuto návrhu zákona, který zní: V § 24 odstavec 4 vypustit poslední větu, v § 27 vypustit odstavec 2 a v § 29 vypustit odstavec 10. Vypustit bod číslo 22 článek II přechodných ustanovení k zákonu číslo 438/2003 Sb.

Tento pozměňovací návrh se týká zrušení hranice pro odepisování osobních automobilů pro hmotný majetek určený k odpisování. Tento návrh vychází z toho, že zavedení hranice se ukázalo jako kontraproduktivní. Namísto zvýšení příjmů státního rozpočtu státní rozpočet vlastně ztrácí. Lze to dokázat, že jednak pokles prodeje v určité kategorii automobilů znamená, že stát ztrácí především na DPH, kdežto automobily jsou potom pořizovány různými jinými způsoby, které vedou k tomu, že ztráty státního rozpočtu jsou vyšší než příjmy, které byly očekávány z toho, že tento majetek nebude zahrnován do daňového základu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Schlingovi. Nyní bude hovořit pan poslanec Mládek, připraví se pan poslanec Janeček. Je poslední z písemně přihlášených poslanců do podrobné rozpravy.

 

Poslanec Jan Mládek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já bych chtěl jednoduché pozměňovací návrhy doplnit, protože při revizi usnesení rozpočtového výboru, tisk 1040/1, se zjistilo, že jsou tam některé redundantní, tedy nadbytečné body. Proto můj pozměňovací návrh referuje k tomuto usnesení rozpočtového výboru a navrhuje vypustit body 3, 11 a 40. To jsou tři pozměňovací návrhy.

Rovněž k tisku 1040/1, tedy usnesení rozpočtového výboru, k bodu A51. Navrhuji namísto úvodní věty "Dosavadní text se označuje jako bod 1 a doplňují se body 2 a 3, které znějí…" - úvodní věta zní: "Před dosavadní text, který se označuje jako bod 3, se vkládají body 1 a 2, které znějí" - a dále již znění obsažené v usnesení rozpočtového výboru.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP