(12.00 hodin)
(pokračuje Filip)

Ještě počkám na kontrolu, jestli zápis o hlasování je slučitelný s úvahou jednotlivých zákonodárců a jejich chováním. Výsledky kontroly - dobře, budeme pokračovat návrhem na vrácení návrhu zákona navrhovateli k dopracování.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 344. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 137 pro hlasovalo 121, proti 7. Návrh byl přijat. Návrh byl tedy vrácen k dopracování předkladateli.

 

Končím bod číslo 35. Děkuji panu ministru kultury, děkuji zpravodaji.

 

Pro jednotlivé poslanecké kluby sdělím průběh pokračování dnešního jednání, nyní už odpoledního. Jak oznámila paní místopředsedkyně Němcová, ve 13.15 hodin podle našeho rozhodnutí přijde na řadu bod číslo 84. Do této chvíle budeme projednávat zákony ve druhém čtení, a to body 89, 91, 92, 93, 95, 96 atd., s tím, že ve 13.15 hodin bychom druhá čtení přerušili a vrátili se k bodu číslo 84, což je návrh zákona ve třetím čtení, který má dnes lhůtu a může být projednáván ve 13.15 hodin, před 14. hodinou podle novely zákona o jednacím řádu. Je všem jasný průběh projednávání? Máte příslušné parlamentní tisky? Budeme tedy pokračovat.

 

Budeme pokračovat bodem číslo

 

89.
Návrh poslanců Michaely Šojdrové, Oldřicha Němce, Tomáše Hasila,
Jitky Vojtilové, Zuzky Rujbrové, Mariana Bielesze a dalších
na vydání zákona o evidenci psů a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 674/ - druhé čtení

 

U stolku zpravodajů zaujala své místo za předkladatele Michaela Šojdrová a zpravodaj zemědělského výboru Pavel Kováčik.

Tento návrh zákona jsme projednávali ve druhém čtení na 42. schůzi, kdy jsme po obecné rozpravě návrh vrátili zemědělskému výboru k novému projednání. Zemědělský výbor návrh zákona znovu projednal a jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 674/3. Iniciativně tento návrh zákona projednal i výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí a jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 674/4.

Táži se paní zástupkyně navrhovatelů Michaely Šojdrové, jestli chce vystoupit. Ano, je tomu tak. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, dovolte, abych se vyjádřila k průběhu projednávání tohoto návrhu zákona, který je v Poslanecké sněmovně již déle než jeden rok projednáván. Chtěla bych poděkovat zemědělskému výboru, který se několikrát zabýval projednáváním komplexního pozměňovacího návrhu, který nakonec byl přijat. Chtěla bych upozornit, že tento komplexní pozměňovací návrh k tisku 674 reaguje na řadu výhrad, které padly na plénu v prvním čtení a které jsme také jako poslanci dostávali od občanů a od odborné veřejnosti. Poslanci, kteří jsou předkladateli, rovněž zorganizovali odborný seminář výboru pro všechny, kteří se chtěli podrobněji seznámit s touto problematikou.

Oproti původnímu návrhu zjednodušuje komplexní pozměňovací návrh vedení místní evidence. Upřesňuje povinnost označení psa jednoznačně na vlastníka. Po dlouhých debatách s kynology a veterináři jsme se nakonec shodli na tom, že je vhodné zavést pouze jednu povinnou formu označení, a tím je čipování. Zároveň vycházíme vstříc těm, kteří již vlastní psa delší dobu, přesněji pokud mají psa staršího sedmi let k datu nabytí účinnosti zákona a mají ho jinak označeného, pak tito psi nemusí být čipováni, pokud samozřejmě nejedou do zahraničí, protože tam již ta povinnost čipování či tetování je povinná. Domníváme se, že jde o významný vstřícný krok vůči veřejnosti, která nás kritizovala za zbytečnou povinnost pro majitele, kteří mají psy už starší. Je to také reakce na obavy těch, kteří mají psy třeba zdravotně oslabené a obávají se čipování. Na tuto velkou skupinu se tedy bude vztahovat přechodné ustanovení v části první § 10. Cituji: Na vlastníky, kteří prokáží dokladem vydaným veterinárním lékařem nebo průkazem o původu psa, že jejich pes byl ke dni nabytí účinnosti tohoto zákona starší sedmi let, se povinnost označení psa čipem podle § 5 odstavec 1 nevztahuje. Pro účel tohoto zákona je veterinární lékař stáří psa oprávněn posoudit. Rovněž jde o vstřícný krok k námitce kolegy Laštůvky ve vztahu k útulkům, protože i tam jde často o psy starší a náklady na čipování by jejich pobyt v útulku prodražily.

Vyslyšeli jsme rovněž připomínku veterinární komory a akceptovali jsme úpravu § 8 o součinnosti. Na adresu tohoto návrhu se ozývá nejčastěji výhrada k zavedení centrální evidence. Připomínám rovněž výhradu Svazu měst a obcí, která za jednu právě z nejvážnějších výhrad považuje zavedení centrální evidence. Kritikové ji označují za zbytečnou byrokracii, zbytečně drahou evidenci, navíc znejisťující celý zákon ve vztahu k ochraně osobních údajů a možnosti jejich zneužití. Dnes je situace taková, že existuje řada jiných centrálních evidencí a rejstříků a o těch se nebavíme. Nikdo je nezpochybňuje. Náklady v době elektronických médií by měly být tou poslední překážkou při zavedení užitečného nástroje k prosazování bezpečnosti a plnění povinnosti vlastníků a o to předkladatelům v zákoně jde. Přesto avizuji, že v podrobné rozpravě podám návrh na vypuštění těch paragrafů, které zavádějí centrální evidenci. Jsem totiž přesvědčena, že život a praxe stejně prosadí koordinaci evidencí na centrální úrovni, protože je skutečně užitečná a nakonec i obce budou rády využívat této centrální evidence. Nicméně protože se obávám, že u mnoha poslanců jde právě o tu zásadní námitku, chci nabídnout těm, kteří váhají s podporou celého zákona, aby tím odpadl důvod, proč by měli zákon nepodpořit. Nebude tedy zákon zatížen náklady na státní rozpočet.

Pokud se jedná o náklady obcí, pak je třeba, abyste znali ekonomiku evidence a čipování.

Vážené kolegyně a kolegové, já věřím, že vás to mnohé nezajímá, ale mohu vás ujistit, že veřejnost toto téma zajímá. Byla bych ráda, kdyby ti, kteří se zde chtějí bavit něčím jiným, aby nevyrušovali.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní kolegyně, já vám zjednám pořádek, aby vás kolegové poslouchali. Na chvíli vás přeruším a požádám kolegy ze všech poslaneckých klubů odleva doprava, odprava doleva, aby vás nechali jako předkladatelku uvést ve druhém opakovaném čtení skutečně zákon, který pohnul veřejností. Také si všimněte čísla tisku, protože se projednával opravdu dlouho. Pokud nemáte zájem o evidenci psů, řešte své problémy mimo jednací sál.

Prosím, pokračujte, paní kolegyně.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP