(11.30 hodin)
(pokračuje Kupčová)

Přistoupíme k projednávání dalšího bodu, kterým je

 

54.
Vládní návrh zákona o některých druzích podpory kultury
a o změně některých souvisejících zákonů
/sněmovní tisk 1055/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr kultury pan Vítězslav Jandák. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr kultury ČR Vítězslav Jandák: Vážená paní předsedající, vážení poslanci, vážené poslankyně, či naopak, dovolte mi, abych ve stručnosti odůvodnil vládní návrh zákona o některých druzích podpory kultury a o změně některých souvisejících zákonů.

Účelem předloženého návrhu zákona je vytvoření právního základu pro zajištění účinnější podpory kultury a doplnění některých nových druhů podpory kultury poskytovaných ze státního rozpočtu, včetně založení komplexního oprávnění pro Ministerstvo kultury zřizovat, měnit, popř. rušit příspěvkové organizace v oblasti jeho působnosti.

Vládní návrh zákona vymezuje veřejné kulturní služby, upravuje státní kulturní politiku jako významný a transparentní nástroj vyjadřující záměry státu v oblasti kultury a zakládá oprávnění Ministerstva kultury zřizovat, měnit, popř. rušit příspěvkové organizace v celé jeho zřizovatelské působnosti, čímž sjednocuje dosavadní roztříštěnou právní úpravu. Dále stanoví podmínky, za jakých mohou určité státní příspěvkové organizace, muzea, galerie, případně organizační složky státu pojišťovat umělecké předměty pro výstavní činnost, což významně zjednoduší výkony předmětu hlavní činnosti, a rovněž zakotvuje nový institut "náhrady za vypůjčený předmět" a stanoví podmínky, za kterých stát hradí eventuální škody vzniklé na uměleckých dílech a dalších kulturních statcích vypůjčovaných státními příspěvkovými organizacemi, muzei, galeriemi atd. pro výstavní činnost. Jde v podstatě o obdobu ručení, resp. záruky státu, využívanou v různých obměnách standardně v řadě zemí Evropské unie jako alternativy k pojištění, která bude přicházet v úvahu zejména při velkých výstavách, zpravidla s mezinárodní účastí. Využitím tohoto institutu budou oproti komerčnímu pojištění naopak šetřeny prostředky státního rozpočtu. Stávající konkrétní formy státní podpory v oblasti kultury se pak doplňují o nový druh podpory, jímž jsou stipendia poskytovaná k rozvoji uměleckých, vědeckých či jiných odborných znalostí v oblasti kultury a určená mladým umělcům a odborníkům.

Návrh zákona rovněž obsahuje změnu zákona o dani z příjmů, která osvobozuje ocenění v oblasti kultury a dary poskytnuté fyzickým osobám pro poskytování veřejných kulturních služeb, a dále změnu sbírkového zákona a památkového zákona. Novela ruší dílčí zmocnění pro Ministerstvo kultury zřizovat, měnit či rušit své příspěvkové organizace.

Veškeré navrhované výše uvedené instituty a podpory v oblasti kultury se vztahují pouze ke státnímu rozpočtu.

Ještě bych se rád zastavil u dopisu, který předsedům poslaneckých klubů jednotlivých stran a poslanců některých výborů k návrhu rozeslala Adriana Jirková, prezidentka Konfederace umění a kultury. S paní prezidentkou jsem se osobně setkal nedávno a vyjasnili jsme si uplatněné požadavky k návrhu zákona a dohodli jsme se, že tento zákon upravuje některé chybějící druhy podpory kultury včetně velmi žádoucího komplexního oprávnění pro Ministerstvo kultury zřizovat, měnit, popř. rušit příspěvkové organizace v oblasti kultury, tak aby se nemusel pro každý případ zpracovávat zvláštní zákon. Shodli jsme se, že návrh zákona lze postoupit do druhého čtení, v jehož průběhu budou uplatněné náměty projednány.

Navrhuji proto, aby Poslanecká sněmovna tento návrh zákona propustila do druhého čtení. Dámy a pánové, děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu ministrovi. Než se ujme své role pan zpravodaj, přihlásil se o slovo předseda poslaneckého klubu sociální demokracie a já mu slovo udílím.

 

Poslanec Michal Kraus: Já se omlouvám panu ministrovi, omlouvám se všem, kteří v tuto chvíli chtěli diskutovat významný zákon podpora kultury, ale z technických důvodů jsem nucen svolat klub sociální demokracie, a to do 12.15 hodin, takže počítám, že ve 12.15 hodin bychom mohli pokračovat v diskusi nad tímto zákonem. Prosím o přerušení schůze Poslanecké sněmovny na zasedání klubu sociální demokracie do 12.15 hodin.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. A nezbývá mi než vyhovět, takže přestávka pro jednání klubu sociální demokracie bude do 12.15 hodin a poté budeme pokračovat v jednání o rozjednaném bodu. Jenom připomínám, že před vyhlášením polední přestávky se ještě budeme zabývat volbami. Nyní vyhlašuji přestávku.

 

(Jednání přerušeno v 11.35 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP