(12.00 hodin)
(pokračuje Jičínský)

Žádné takovéto procento se předem zabezpečit nedá a nemůže. Ten návrh buď bude přijat, nebo nebude přijat. To je vůle většiny, která o tom rozhoduje, a u každého takovéhoto návrhu můžeme uvádět x argumentů pro a x argumentů proti. Svého času jsme se rozhodli většinově, že tam bude deset procent. Po minulých zkušenostech se to procento snížilo na sedm, teď je návrh na pět. Bude-li většinová vůle, to je otázka. To je prostě věc k posouzení.

Jenom ještě bych k tomu, co on uváděl, řekl jednu věc. Vnitrostranická demokracie je samozřejmě důležitá, aby kandidáti, které strana kandiduje, vyšli z nějakého demokratického procesu uvnitř strany, ale důvěra uvnitř strany není rozhodující - rozhodující je důvěra voličů. Čili v tomto směru jisté posílení personální vazby voličů k těm, kteří jsou navrhováni a o kterých voliči rozhodují, je po mém soudu žádoucí a může přispět k omezení té tendence, kterou v našem veřejném životě zažíváme, totiž odcizování politiků a politiky občanům. Může přispět k tomu, aby osobní vazba voličů k těm, kteří je mají zastupovat, se posílila. Takže jakkoliv kolega Plachý nepochybně o tom, co říkal, je přesvědčen, tak bych rád mu dal tyto námitky k uvážení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Zdeňku Jičínskému a konstatuji, že nikdo další není přihlášen do rozpravy. Rozpravu končím.

Ptám se, jestli je zájem o závěrečné slovo. Samozřejmě je. Paní senátorka Jitka Seitlová za navrhovatele. Prosím, paní senátorko, máte slovo.

 

Senátorka Jitka Seitlová: Vážený pane předsedající, vážené dámy poslankyně a vážení páni poslanci, dovolte, abych v závěrečném slově vyjádřila doporučení komplexnímu pozměňovacímu návrhu, který byl přijat ústavněprávním výborem. Tímto komplexním pozměňovacím návrhem je fakticky dosaženo sloučení maximální možné dohody, já bych se dokonce odvážila říci napříč politickým spektrem, z hlediska toho, jak má probíhat a zda má probíhat korespondenční volba. Komplexní pozměňovací návrh je totiž fakticky sloučením vládního návrhu, který přišel do Sněmovny zhruba o měsíc později než senátní návrh. Celá problematika legislativně technická byla navíc znovu konzultována se Senátem, takže pozměňovací návrhy legislativně technické povahy, které byly předneseny pod bodem D1 až D3 panem poslancem Koudelkou a nyní ve třetím čtení, jsou předběžně všechny konzultovány jak s vládou, tak se Senátem.

Poněkud jiná je situace, která se týká předložených návrhů ve věci preferenčních hlasů. Tady musím říci, že naopak vidím velké riziko, které vyplývá z možných návrhů při jejich přijetí, protože opravdu tady není shoda a mohly by být rozhodujícím argumentem pro to, aby zákon nakonec celý nebyl schválen.

Dámy a pánové, prosím tedy o zvážení, zda máme vytvořit lepší podmínky pro to, aby se občané mohli účastnit voleb. Návrh se týká všech občanů České republiky - těch, kteří žijí tady doma, i těch, kteří žijí v zahraničí. Zvažme, a poprosím znovu, abychom doporučili a podpořili návrh ústavněprávního výboru u preferenčních hlasů. Naopak prosím o zvážení, zda nemohou uškodit celé novele a jejímu přijetí.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní senátorce Jitce Seitlové. Pan zpravodaj má zájem o závěrečné slovo. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážený pane předsedající, vážená Sněmovno, vaším prostřednictvím jen krátce na kolegu Plachého.

Já jsem princip snižování podporoval již v minulém volebním období, může si zkontrolovat hlasovací listinu, pokud bude mít zájem, a já to vnímám jako přihlášení se k principu. Podporoval jsem to v minulém volebním období, kdy jsem také věděl, že to neprojde. Myslím si, že i teď to neprojde, ale přesto mám tu odvahu, nebojím se toho, že se přihlásím, byť k menšině, k principu, že by voliči více měli rozhodovat ve volbách.

Co se týká návrhu hlasování, navrhuji, aby se hlasovalo postupně o pozměňovacích návrzích tak, jak byly podány, to znamená o pozměňovacích návrzích ústavněprávního výboru jako o celku, potom o pozměňovacích návrzích pana kolegy Bendy jednotlivě, kde se právě bude hlasovat i o těch procentech, potom o pozměňovacím návrhu pana poslance Kubinyiho jako o celku - ovšem ještě předtím musíme orientačním hlasováním stanovit v bodě 8, které konkrétní číslo má být zapracováno do jeho pozměňovacího návrhu, takže předtím budou orientační hlasování - a potom o pozměňovacích návrzích pod písmenem D jako o celku, protože mají legislativně technickou povahu, a následně o legislativně technickém návrhu podaném ve třetím čtení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Má někdo připomínky k průběhu hlasování? Nemá. Dobře, čili budeme se řídit touto procedurou hlasování.

Pane zpravodaji, žádám vás, abyste se vyjádřil ke každému návrhu, stejně tak žádám paní senátorku, aby se vyjádřila k jednotlivým návrhům. Můžete začít.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Já navrhuji hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písmenem A. Kladné stanovisko.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní senátorka? Také kladné stanovisko.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Na ta procenta upozorním, kde to bude, abyste o tom mohli svobodně hlasovat. Je to u kolegy Bendy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Nyní hlasujeme, aby všichni věděli, kteří se dostavili do jednací síně, budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích pod písmenem A ústavněprávního výboru. Paní senátorka řekla ve svém závěrečném slově, že podporuje, pan zpravodaj také řekl, že podporuje.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 148 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Z přítomných 174 v hlasování pořadové číslo 148 pro 113, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Nyní jdeme k pozměňovacím návrhům pana kolegy Bendy. Upozorňuji, že ona zmiňovaná procenta jsou pod pozměňovacím návrhem B2, to znamená, kdo nebude chtít měnit, bude podporovat návrh pana kolegy Bendy.

Nyní ovšem budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod bodem B1. Stanovisko kladné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko paní senátorky? Kladné.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 149. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 149 z přítomných 172 pro 154, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Nyní B2, tedy ona procenta. Kdo je proti snižování, hlasuje pro. Kdo je proti snižování, hlasuje… (Pobavení v sále.) Řekl jsem to špatně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Jde o už jasně vyjádřená stanoviska.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 150. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 150, z přítomných 171 poslanců pro 71, proti 39. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: B3 - kladné stanovisko.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní senátorka? Také kladné stanovisko.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 151 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 151 z přítomných 173 pro 150, proti 5. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP