(16.30 hodin)
(pokračuje Vymětal)

To je zásadní věc, podle které podle mého názoru Sněmovna nemůže přijmout odpověď pana ministra na moji písemnou interpelaci, protože by připustila, že na interpelace členů vlády může odpovídat kdokoliv. Tady nejde o meritum věci, v jaké věci to je, ale jde o to, kdo má povinnost odpovídat. Já to považuji za porušení povinností člena vlády podle ústavy a článku, jak jsem ho citoval.

To je věc formální. Teď k meritu věci.

Já jsem vás, pane ministře, interpeloval v červnu z toho důvodu, že podle mých informací jste se na schůzce ministrů zahraničních věcí členských států Evropské unie v Lucemburku, bylo to 9. června, měl vyjádřit - já to teď zkrátím na prosté meritum věci - že Castro vyhnal ze země českého senátora Karla Schwarzenberga. Já jsem ve své ústní interpelaci namítal, že není možné, aby se takto představitel vlády vyjadřoval - když senátor České republiky Karel Schwarzenberg vlastně na Kubu nepřijel, také nebyl samozřejmě vyhnán český senátor - a ptal jsem se vás, proč takovýmto způsobem matete představitele Evropské unie a matete veřejnost. Problém je v tom, a to zřejmě si pan ministr neověřoval a nikdy se k tomu nevyjadřoval, to je pravda, jakým způsobem tam vlastně pan senátor vycestoval. Mně je známo, že vycestoval na svůj švýcarský turistický pas, a podle mého názoru na švýcarský pas vycestovávají švýcarští občané. Ještě nejsme tak daleko, aby čeští občané vycestovávali na švýcarský pas. Asi by se Švýcarům nelíbilo, kdyby švýcarští občané vycestovávali na český pas. Možná že bude zajímavé i pro pana ministra, že pan Karel Schwarzenberg vycestoval na svůj švýcarský turistický pas, a to ještě tak, že si koupil vízum k cestě na Kubu v Nizozemsku. Takže ani v Česku, ani ve Švýcarsku. Tedy ergo kladívko, z toho já tvrdím, že pan Schwarzenberg na Kubu nevstoupil jako senátor České republiky, a tedy z ní také jako senátor České republiky neodjel, ať za jakýchkoliv okolností.

To je věc, na kterou pan ministr mi odpovídá jak v té odpovědi neodpovědi jeho náměstka, že pan senátor Schwarzenberg je občan České republiky. To já dobře vím. Ale on je zřejmě občanem také jiných republik, a jestliže vyjíždí jako občan jiné republiky, tak nevím, proč bychom se s ním o tom měli bavit jako o občanu České republiky. Že je kubánským úřadům známa skutečnost, že se jedná o českého senátora, dokonce je zde napsáno, že je to dobře známá skutečnost, na to jsem namítal ve své písemné interpelaci, jestli se pan ministr domnívá, že pan senátor Schwarzenberg je tak dobře znám po celém světě, že kamkoliv přijede od severního pólu po jižní pól a od Japonska po Kanadu, že kdekoliv se objeví, tak všichni vědí - ha, to je český senátor Karel Schwarzenberg. Já jsem tam použil termín, že by bylo možná dobré si to ověřit třeba u Eskymáků nebo u Thajců, jestli znají pana Karla Schwarzenberga jako českého senátora, pak by možná dostal odpověď, jestli ano, či nikoliv.

V té souvislosti jsem tedy položil panu ministrovi věcné otázky, na které jsem žádal odpovědi na to, co se ptám, a ne na to, co se neptám: podle čeho je pan ministr přesvědčen a nemá pochyb, že kubánským úřadům bylo dobře známo, že se jedná o českého senátora, jestli nepřehání v tom, že kamkoliv vyjede do světa pan Karel Schwarzenberg, že všichni vědí, že to je český senátor, a znovu jsem zopakoval otázku, proč tedy používá neúplné a tím nepravdivé údaje ve svých vyjádřeních a mate veřejnost i oficiální představitele Evropské unie.

Pan ministr mi odpověděl ve své odpovědi opět to, co už jsme slyšeli, že kubánským úřadům bylo proto známo, že pan Karel Schwarzenberg je senátorem České republiky, že kubánské velvyslanectví v Praze dlouhodobě sleduje činnost českých poslanců a senátorů, zejména těch, kteří se aktivně zúčastnili v září 2004 zasedání Mezinárodního výboru pro podporu demokracie na Kubě, jehož cílem bylo hledat možnosti efektivní podpory kubánské demokratické opozice.

K tomu bych chtěl říci, že jsem přesvědčen o tom, že kdyby pan Karel Schwarzenberg vyjel na český pas nebo na diplomatický pas českého senátora na Kubu a jel si tam užívat sluníčka, kterého je tam hodně, poznávat kulturu lidu Kuby a její přírody, tak si myslím, že by možná, kdyby chtěl, tak tam ještě dodneška je a užívá si těchto radostí života stejně jako miliony turistů, kteří každý rok Kubu navštěvují. Jenomže ono je to, pane ministře, jinak. On totiž se prolákl samotný pan Karel Schwarzenberg, který řekl novinářům, že jel na Kubu jako člen tzv. Mezinárodního výboru na podporu demokracie na Kubě, že jel na Kubu s ilegální misí. To prosím cituji. Pak se nedivme, že ze strany kubánské samozřejmě hodnotí takovýto přístup jako porušení statutu turisty, když někdo vyjede na turistický pas, že se tam nechová jako turista, ale že se tam choval pan Schwarzenberg jako vyslanec ilegální mise a jako člen jakéhosi mezinárodního výboru. Na druhé straně chápu, že Karel Schwarzenberg nepoužil diplomatického pasu senátora České republiky, protože kdyby ho použil a choval se, jak se choval, tak by v tom případě šlo o evidentní vměšování do vnitřních záležitostí Kubánské republiky. A toho se zřejmě dopustit nechtěl.

Takže si pořád myslím, že pan ministr se nechoval objektivně, neinformoval úplně a objektivně a jeho vyjádření jsou zavádějící jak pro veřejnost, tak na fóru ministrů zahraničních věcí. Mě velice mrzí, že pan ministr to nechce přiznat, a já bych si velice přál, aby to přiznal. Každý z nás čas od času může udělat chybu. Na tom nic není. Koneckonců jsme to při ústních interpelacích slyšeli několikrát ze strany kolegů z ODS a já mám stejný dotaz. Vždyť na tom nic není, no tak to přiznám, bože, tak mně ulítla slova, jak jsem se tak nechca vyjádřil. Ano, ale pan ministr trvá na svém vyjádření, a tak i z meritorního hlediska věci, dámy a pánové, nemohu nic jiného, než navrhnout Poslanecké sněmovně, aby nepřijala odpověď pana ministra zahraničních věcí. Doufám k formální stránce věci, protože ta se týká každého z nás, každého poslance, že všichni chápou, že kdyby takovýto výklad ústavy a jednacího řádu byl námi poslanci připuštěn, tak můžeme institut interpelací, což se týká opozičních poslanců, zrušit, poněvadž nebudou k ničemu.

To je v tomto okamžiku všechno. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se pan ministr chce přihlásit do rozpravy. Prosím, slovo má ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda.

 

Ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda Vážená paní předsedající, vážený pane poslanče Vymětale, kolegyně a kolegové, to je téma, o kterém jsme s panem poslancem Vymětalem už mluvili mnohokrát, a já jsem mu i řekl, že jeho výklad, pokud jde o formální stránku, sdílím a že to byla chyba. Ministerstvo řešilo problém, neboť v jedné větě jednacího řádu Poslanecké sněmovny jsou dva závazky. Jeden závazek je odpovědět do 30 dnů, druhý závazek je, že odpovídá ministr.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP