(17.10 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Doktorovi. Má ještě někdo zájem vystoupit v rozpravě? Není tomu tak, rozpravu končím.

Budeme rozhodovat hlasováním. Požádám ty, kteří mají zájem hlasovat, aby přišli do sněmovny, a požádám o nastavení jiného kvora.

Podle čl. 50 odst. 2 Ústavy ČR se stanoví, že pokud Poslanecká sněmovna setrvá na vráceném zákonu nadpoloviční většinou všech poslanců, zákon se vyhlásí; jinak platí, že zákon nebyl přijat.

Budeme hlasovat o následujícím usnesení s potřebným kvorem 101 hlasů: "Poslanecká sněmovna setrvává na zákonu, kterým se mění zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 140/1961 Sb., trestní zákon, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 802/6."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 68 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 68 z přítomných 185 pro 73, proti 77. Návrh nebyl přijat. (Potlesk.) Konstatuji, že usnesení nebylo schváleno a zákon nebyl přijat.

 

Končím bod č. 5.

 

Pokračovat budeme třetím pevně zařazeným bodem našeho jednání a to je bod 6.

 

6.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 531/1990 Sb., o územních
finančních orgánech, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony,
/sněmovní tisk 823/6/ - zamítnutý Senátem

 

Vím, že probíhá kontrola výsledku hlasování, ale rozdíl byl 30 hlasů. Myslím si, že bylo rozhodnuto.

Původně ohlášený pan senátor Kalbáč se omlouvá, protože má jiné povinnosti. Rád bych mezi námi přivítal senátora Milana Balabána. Zároveň se hlasováním rozhodneme o tom, že souhlasíme, aby vystoupil pan senátor s odůvodněním návrhu Senátu, a to v hlasování pořadové číslo 69, které jsem právě zahájil. Kdo je pro, aby mezi nás přišel pan senátor Milan Balabán a odůvodnil rozhodnutí Senátu? Kdo je proti? - Jsem upozorňován, že včera při zahájení schůze jsme tento procedurální návrh schválili. Přesto i dnes se dostalo panu senátoru Balabánovi našich hlasů.

Táži se, kde je pan senátor? Budeme zatím pokračovat bez něho.

Usnesení, kterým Senát zamítl návrh zákona o územních finančních orgánech, vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 823/7. Prosím, aby se k usnesení Senátu o zamítnutí tohoto návrhu vyjádřil za navrhovatele místopředseda vlády a ministr financí pan Bohuslav Sobotka. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, chtěl bych vás požádat o podporu tohoto návrhu zákona, to znamená o to, aby Poslanecká sněmovna setrvala na svém původním stanovisku, kde tento návrh zákona schválila. Jedná se o úpravu územních obvodů finančních úřadů tak, aby byly sladěny s trojkovými obcemi. Je to krok, který navazuje na reformu veřejné správy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru financí a místopředsedovi vlády. Ptám se, jestli se k usnesení Senátu chtějí vyjádřit zpravodajové, a to nejprve rozpočtového výboru pan poslanec Rafaj. Má zájem? Nemá. Zpravodaj výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí pan poslanec Lubomír Suk má zájem vystoupit? Nemá.

Otevírám rozpravu. Dostávám zprávu, že ani pan senátor Balabán dnes nepřijde, takže ho nemohu vyzvat, aby se účastnil rozpravy. Hlásí se někdo do rozpravy? Není tomu tak. Rozpravu končím.

Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 3 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Žádám vás, abyste zaujali svá místa. Podotýkám, že pro přijetí usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy 101 poslanců.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 531/1990 Sb., o územních finančních orgánech, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, podle sněmovního tisku 823/6."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 70 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 70 z přítomných 186 pro 112, proti 45. Konstatuji, že návrh zákona byl přijat a může být postoupen prezidentu republiky.

 

Nyní se hlásí pan předseda klubu ČSSD Michal Kraus. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Michal Kraus: Pane předsedající, omlouvám se, že komplikuji jednání Sněmovny, ale potřebuji teď svolat poslanecký klub ČSSD na 30 minut.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vyhovím vaší žádosti. Přeruším jednání do 17.45 hodin. Pokračovat budeme podle schváleného pořadu schůze bodem číslo 15.

 

(Jednání přerušeno v 17.15 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP