(9.10 hodin)

Poslanec Petr Tluchoř: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, ODS včera ústy pana doktora Kochana navrhovala zařadit nový bod Zpráva o stavu zdravotnictví. Nebylo jí vyhověno. Nicméně vzhledem k poslednímu vývoji krize na Ministerstvu zdravotnictví, zvláště v personálních otázkách, který se podle našich informací netýká jen pozice náměstků, ale z dnešního rána i pozice dalších, navrhuji zařazení pevného bodu Zpráva předsedy vlády o stavu resortu zdravotnictví. Navrhuji pevné zařazení na pátek ráno jako první bod. Pokud je tam pevně zařazený bod, tak za pevně zařazené body.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Další pozměňovací návrhy nejsou. Prosím, abyste mi věnovali pozornost, zejména navrhovatelé jednotlivých bodů. Ještě jednou jsem se seznámil s dikcí usnesení, které upravuje zařazování a přeřazování jednotlivých bodů. Podle mého názoru je možné vyhovět návrhům pana kolegy Severy a pana kolegy Melčáka s tím, že jimi navrhované body budou zařazeny vždy na závěr jednotlivých bloků čtení návrhů zákonů, tedy na závěr bloku druhého čtení a na závěr bloku třetího čtení. Naše úprava výslovně počítá s tím, že není možné, pokud se nejedná o zvlášť odůvodněné případy, navrhovat přesné zařazení bodů.

Toto je můj návrh. Můžete na něj zareagovat například návrhem svého nesouhlasu s postupem předsedajícího.

 

Poslanec Pavel Severa: Dámy a pánové, pane předsedající, jsme si vědom výhrad, které vznášíte. Jak jsem ale sdělil, jedná se pouze o formální záležitost, která nám zabere pět minut. Požádal bych Sněmovnu, aby vyslovila souhlas s mým návrhem z toho důvodu, že bychom potřebovali dodržet lhůty. U zákona o služebním poměru příslušníků policie je to velmi důležité. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vám se podařilo mě přesvědčit, pane kolego. V případě pana poslance Melčáka už jsem přesvědčitelný velmi těžko. Prosím.

 

Poslanec Miloš Melčák: Pane předsedající, děkuji za udělení slova. Moc bych se přimlouval, abychom vyhověli žádosti, jak jsem ji přednesl, protože důvodem je nepřítomnost pana ministra, který by chtěl u tohoto důležitého zákona být. Zařazení na konec třetích čtení neumožňuje takovýmto způsobem jeho účast.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Navrhuji následující postup. Nejprve rozhodneme o námitce pana kolegy Melčáka proti rozhodnutí předsedajícího nenechat hlasovat o pevném zařazení, ale o zařazení na závěr třetích čtení. Když tato námitka bude přijata, budeme hlasovat o samotném návrhu. Následně budeme hlasovat o návrhu pana kolegy Severy, který jsem vyhodnotil jako zvlášť odůvodněný a možný takto zařadit. Poté budeme hlasovat o návrhu předsedy volební komise Hojdy.

Panu poslanci Tluchořovi mohu jen s velkým politováním sdělit, že k hlasování nedojde, neboť mi bylo sděleno, že poslanecký klub ČSSD a poslanecký klub Unie svobody podaly veto na zařazení nového bodu programu schůze.

 

Nejprve procedurální hlasování o námitce pana kolegy Melčáka vůči rozhodnutí předsedajícího zařadit pevně bod 71 jako druhý bod našeho jednání.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 60. Kdo je pro tuto námitku, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Z přítomných 164 pro návrh 112, proti 19. Návrh byl přijat.

 

S klidným svědomým mohu nechat hlasovat o návrhu pana kolegy Melčáka zařadit bod 71 na pátek 14. 10. jako druhý bod našeho jednání.

Zahájil jsem hlasování číslo 61. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 169 pro návrh 113, proti 25. Návrh byl přijat.

 

Nyní rozhodneme o návrhu pana kolegy Severy zařadit druhé čtení služebního zákona na zítřek jako první bod.

Zahájil jsem hlasování číslo 62. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 173 pro návrh 117, proti 9. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme rozhodovat o návrhu předsedy volební komise, a to zařadit na pátek na dobu kolem polední přestávky bod volby, a to volbu členů vyšetřovací komise a volbu předsedy vyšetřovací komise.

 

Poslanec Pavel Hojda: Pane předsedající, nevím, jestli jsem to řekl dostatečně zřetelně, byl zde hluk. Nejdříve je zapotřebí zvolit členy vyšetřovací komise a poté je možné zahájit volbu předsedy vyšetřovací komise. Jakmile budou zvoleni členové, je možné teprve navrhnout předsedu. Zase tam bude stanoven nějaký termín.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Na pátek pevně zařadit volbu členů komise, v tuto chvíli do programu zařadit bez udání termínu volbu předsedy komise a stejně tak volbu Rady České televize. Nepovažuji to za konfliktní body, proto navrhuji nechat hlasovat v celku. Není námitka.

Zahájil jsem hlasování číslo 63. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 178 pro návrh 161, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Hlásí se ještě někdo? Pan kolega Hojda. Vy jste dnes po ránu nějak moc aktivní. Nebo radioaktivní.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP