Neautorizováno !


 

(19.00 hodin)

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane místopředsedo. Myslím, že je důležitá věc, že zde paní místopředsedkyně Němcová - a já záměrně říkám paní místopředsedkyně Němcová, protože bych si nikdy nedovolil zde na půdě Poslanecké sněmovny opomenout její ústavní funkci, a neříkám paní Němcová, tak jako paní místopředsedkyně Němcová říká pan Paroubek premiérovi České republiky. (Potlesk v levé části sálu.) Já bych se velmi přimlouval za to, abychom i v době, kdy na půdě Poslanecké sněmovny vedeme tyto ostré polemiky, se k sobě chovali slušně, abychom zde používali ústavní funkce, kterými jsme nadáni dočasně, a znovu bych chtěl požádat paní místopředsedkyni Němcovou, zda by zde mohla zachovat alespoň část dekora a mohla oslovovat premiéra této země jeho ústavní funkcí.

Ale myslím, že je důležité také to, co zde zmínila, a to je, že ona polská zpráva vyšetřovací komise má 10 000 stran a z toho 70 stran se týká privatizace Unipetrolu. Čeho se týká ten zbytek zprávy vyšetřovací komise, o čem je těch zbylých 9930 stran z těch 10 000? Myslím, že to je také důležitá věc, čeho se týká těch zbylých více než 9000 stran zprávy vyšetřovací komise, když se privatizace Unipetrolu týká jen 70 stran. Myslím, že se všichni velice rádi s těmi 70 stránkami seznámíme, ale možná by stálo za to také zveřejnit i těch zbylých více než 9000 stran, aby bylo zřetelné, proč vlastně v polském Sejmu tato vyšetřovací komise byla zřízena a jaké bylo její zadání, protože zadání této komise nebylo vyšetřovat privatizaci Unipetrolu. To je věc, ke které komise dospěla proto, že šetřila činnost PKN a nemohla opominout fakt, že největší investici PKN realizoval právě v České republice.To si myslím, že je důležitý fakt a je potřeba se o něm zmínit.

A druhá věc. Paní místopředsedkyně Němcová zde uvedla osobu pana Doležela. Já skutečně nevím, jak pan Doležel souvisí s privatizací Unipetrolu, já zde nenacházím žádnou souvislost mezi fungováním pana Doležela ve státní správě a procesem privatizace Unipetrolu. V době, kdy probíhala privatizace společnosti Unipetrol, a v době, kdy vláda o privatizaci rozhodla a dokončila privatizaci společnosti Unipetrol, pan Doležel nepůsobil na Úřadu vlády, pan Doležel působil na Ministerstvu vnitra a z hlediska své působnosti, jak jsem informován, neměl příležitost a možnost vstupovat do rozhodovacího procesu. On nebyl členem vlády, nebyl zaměstnancem Fondu národního majetku, nebyl členem privatizační komise, nebyl členem dozorčí rady České konsolidační agentury, on byl zaměstnancem Ministerstva vnitra, a mě by tedy zajímalo, proč je pan Doležel spojován s privatizací společnosti Unipetrol a proč zde paní místopředsedkyně klade sugestivní otázky, jako by to byl právě pan Doležel, kdo by zde v České republice o něčem v souvislosti s privatizací Unipetrolu rozhodoval. Nerozhodoval o ničem. Snaha spojit kauzu pana Doležela s privatizací Unipetrolu stojí na vodě, stojí na velmi slabých argumentech a je to něco, co se přirozeně hodí, ale je to něco, co s privatizací Unipetrolu nemá nic společného. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Petr Nečas, potom řádně přihlášený předseda vlády, potom pan poslanec Doktor jako zastupující předseda klubu ODS, potom pan poslanec Václav Exner.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, já bych chtěl požádat pana ministra financí, aby předtím, než začne moralizovat kolegy či kolegyně z jiné politické strany, v prvé řadě zmoralizoval vlastního předsedu vlády, protože tento způsob oslovování bez použití ústavní funkce, tento pejorativní nádech tady navodil pan předseda vlády. Stačí si přečíst interpelace a průběh poslední schůze Poslanecké sněmovny na stenozáznamu. Koneckonců jeho dnešní oslovení, opět doložitelné ve stenozáznamu: řekněte tam těm lidem, a měl na mysli poslance z jiné politické strany, to jenom dosvědčuje. Tyto praktiky páté cenové skupiny sem vnáší pan předseda vlády. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Nyní bude hovořit pan předseda vlády, poté pan poslanec Doktor.

 

Předseda vlády ČR Jiří Paroubek: Já musím konstatovat, že vážení kolegové z Občanské demokratické strany nemají nic věcného, proto se uchylují k osobním útokům. (Potlesk v lavicích ČSSD.)

Chtěl bych říci na několik otázek, tak sugestivně tady pokládaných ze strany Občanské demokratické strany, že především pan Doležel nic nezpronevěřil. Jestli někde něco udělal ve své minulosti, podle mých informací za to nebyl odsouzen. Musím říci, že jsem byl premiérem krátkou dobu a měl jsem závažné úkoly. Během tří měsíců, kdy jsem byl v úřadu, bylo do vlády předloženo a schváleno vládou 59 novel zákonů a nových zákonů, 22 podzákonných norem. Já jsem si nemohl dovolit vyčistit své okolí od všech lidí, kde jsem si myslel, že jsou slabí nebo nemají výkon. Dneska je to jiné, mám své okolí takové, že mu plně důvěřuji. Pokud ale někdo udělá chybu, musí za chybu zaplatit, a to zaplatit rychle. Pokud pan Doležel odešel z Úřadu vlády, tak ne proto, tak to nebylo specifikováno, že by odešel kvůli podezření na korupci. Já když jsem viděl tu kazetu, tak samozřejmě to mohlo evokovat mnohé, ale žádný přímý důkaz tam není. Já jsem věděl, že takovýto "důkaz" nemůže nikdy obstát u žádného pracovního soudu. Kdyby to takto bylo specifikováno, za dva za tři měsíce nebo za rok bych pana Doležela měl na úřadu zpátky. Já jsem s ním ukončil pracovní poměr, bylo to ukončení dohodou vzhledem k jeho chování, které bylo neslučitelné s chováním vysokého státního úředníka. Jestli někdo připustí takové hovory, jaké vedl pan Spyra, ve vztahu k vysokým státním činitelům, nemá co dělat ve státní správě. Jestli někdo připustí hovory typu páté cenové skupiny a je to vysoký státní úředník, nemá na svém místě co dělat. Takto se budu chovat ke každému úředníkovi státní správy. Pan Doležel zklamal, přestal mít moji důvěru a odešel.

Velmi zajímavé je to, co zde říkal pan místopředseda Filip. Myslím, že nejde jenom o tu kameru, ale i o některé další otázky, které evokují to, že to byla provokace. Jak se dověděli ti, kdo to natáčeli, že se schůzka uskuteční? Ono se uskutečnilo asi pět nebo kolik schůzek, jenom na jedné nebyli. Já souhlasím s tím, že je to souboj privátních firem. Myslím, že my jsme dlouho takto vystupovali, že jsme říkali: my se nebudeme míchat do nějakého souboje mezi Agrofertem a Orlenem, protože je to věc privátních firem, jak si mezi sebou udělaly smlouvy, ne věcí české vlády. A na tom trvám a budu trvat.

Pokud jde o Občanskou demokratickou stranu a zmíněnou pokleslost kultury, podívejte se na vystoupení pana Topolánka, vašeho předsedy. Ten vystupuje vždycky takto. Já jsem pro to si to nevracet. Buďme k sobě slušní, zachovávejme dekorum.

Chci jen opakovat ve vztahu k paní místopředsedkyni Němcové: dejte ta česká jména na stůl, teď hned! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Nyní vystoupí pan poslanec Doktor, trvá-li na své přihlášce, potom pan poslanec Exner, ale může ho předběhnout pan místopředseda Langer.

 

Poslanec Michal Doktor: Důvodem mé přihlášky do rozpravy byl fakt, že v tuto chvíli zastupuji pana předsedu poslaneckého klubu, ale vzhledem k tomu, že se proti vystoupení, resp. obsahu vystoupení pana ministra financí a více pana předsedy vlády ohradil už místopředseda ODS Petr Nečas, vypustím tuto část ze svého vystoupení. Jenom doporučím panu premiérovi, aby v rámci jistého sebezpytu a prohlubování sebekázně nastudoval přímý přenos, resp. záznam z jednání Poslanecké sněmovny a zaměřil se na své urážlivé grimasy, kterými provázel vystoupení pana místopředsedy Poslanecké sněmovny Ivana Langera. Doufám, že i toto je způsob, který odmítne a dokáže se ho napříště oprostit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP