Neautorizováno !


 

(17.10 hodin)
(pokračuje Bílý)

Ale chtěl bych se spíš věnovat tomu, že zde bylo řečeno, i u nás na výboru pan ministr říkal, že byla třetina zahraničních účastníků. Myslím si, že nikdo nedělal žádnou kontrolu, aby prokazoval, odkud je, takže to je pouhý odhad, takže by se mělo argumentovat, že to je buď odhad, anebo říci pravděpodobně.

Pak bych chtěl reagovat na kolegu Votavu, který říkal, že technaři se přijeli prát. Myslím si, že to by šlo tvrdit, až by se začali prát, ale oni se neprali, protože vlastně nejdřív byl ten útok veden policií. Tak by měl říkat spíše: Myslím si, že se asi chtěli prát. Ale takhle to ostře odsoudit nebo říci tvrzení je velmi zavádějící.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Bílému. Hlásí se pan poslanec Votava, pak pan poslanec Frank s faktickými poznámkami oba dva, takže dvakrát dvě minuty.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Já bych jenom řekl v reakci na slova pana kolegy Bílého: Myslím, že všichni se nepřijeli prát, to bych si netroufal ani tvrdit, ale řada těch lidí přijela prostě za tím, vyhledat střet a opravdu se třeba i poprat. Myslím si, že jestliže policie někoho vyzve, aby opustil nějaký prostor, tak ho má prostě opustit. Pak si teprve může stěžovat a ne se začít s policií bít. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pan poslanec Frank.

 

Poslanec Václav Frank: Děkuji, pane místopředsedo. Vystupuji jenom proto, že mezi slušnými lidmi by neměly být dluhy. A já jsem byl vyzván panem místopředsedou Langerem a sděluji mu vaším prostřednictvím, že nepatřím mezi slovní žongléry, kteří by si dovolili něco prohlásit, co nebylo zveřejněno. Pakliže by se tento veřejnoprávní prostředek omluvil, učiním tak i já. Ale musím říci, že 1. 8. odvysílala televize Nova v Televizních novinách v 19.30 příspěvek, kde předseda ODS Topolánek prohlásil - cituji: "Silácké prohlášení premiéra Paroubka přineslo jednoho mrtvého a sto zraněných. Ten zásah byl neadekvátní a jak ministr Bublan, tak premiér Paroubek by měli zvážit své setrvání ve funkcích." Celou dobu jsem se na tyto zprávy díval, teď jsem si to vyjel ještě jednou, a nepodařilo se mi nikde zjistit, že by toto veřejnoprávní médium tento výrok dementovalo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Frankovi a o slovo se přihlásil předseda vlády pan Jiří Paroubek.

 

Předseda vlády ČR Jiří Paroubek: Dámy a pánové, rozprava, která probíhala, tak trošku připomínala dialog hluchých. Byly tady řečeny určité argumenty, protiargumenty, a myslím si, že někteří lidé prostě nejsou schopni poslouchat argumenty.

Myslím, že správně to naznačil pan poslanec Mládek. Tady nejde přece o hudbu. Mně je opravdu srdečně jedno, jaká je to hudba, jestli dobrá, špatná nebo jiná, o způsob zábavy, nebo dokonce mně nejde snad ani o to, i když je to smutné, jestli jsou tam nějaké drogy; to jenom doufám, že jsou to ty měkké, nebo dokonce alkohol. Ale tady jde přece o něco jiného. Ta příčina je v něčem jiném. Tisíce lidí vnikly na soukromé pozemky. Tady vůbec není důležité, přes jaké šli pozemky, jestli to měli povolené, nebo neměli povolené. Kdyby se tam jel někdo podívat, kromě dvou tří poslanců, kteří tam byli, tak by viděl, že se tam provalil plot u dálnice a jezdilo se tím provaleným plotem na dálnici. Takže tam takové detaily, jako jestli byla cesta veřejná nebo neveřejná, to jsou nuance, které nemají smysl.

Jen zhruba 13 ha z těch nejméně 100 ha soukromých pozemků, které byly používány, bylo pronajato. A upřímně řečeno, když jsem viděl, jakým způsobem se tam někteří lidé chovali, ti účastníci té akce, na těch pozemcích, konkrétně v lese, kde se vesele kácelo, určitě ne se svolením majitele, což je město Přimda, tak mně to nebylo příjemné. A když jsem dokonce slyšel, kolik ohnišť tam bylo založeno, protože tam mají velmi detailně uvažující lesáky, kteří to spočítali, tak bylo jediné štěstí, že z pátku na sobotu pršelo, že byl tak silný déšť, že ten les nechytil jako fagule. Jinak musím říci, že jsem ještě nikdy neviděl tak dokonale očištěný les od jakékoliv větvičky z těch stromů, které byly pokáceny. Prostě shořelo to všechno.

Druhá věc, o které bych chtěl hovořit kromě toho, že zcela nepochybně tady tisíce lidí užívaly pozemky, které jim nepatřily, je to, že policie dala výzvu, a nesplní-li se výzva policie k rozchodu, musí dojít prostě k zákroku. Tu výzvu musí respektovat jak účastník technoparty, tak i předseda vlády, bude-li vyzván. A pak samozřejmě může využít opravných prostředků, pokud se domnívá, že byl poškozen ve svých právech, včetně soudu.

Chci říci, že v zemi probíhají desítky hudebních akcí, kde se dodržují zákony bez jakýchkoli problémů. I akce, která byla na moji paměť nazvaná ParoubTek - doufám, že bude příští ročník, já věnuji putovní cenu (smích, potlesk) - tak až tato akce bude opakována, tak věřím, že bude opakována za stejných podmínek jako letos. To znamená, bylo splněno všechno ze zákona.

Už si skoro ani nemyslím, že by bylo třeba dělat nějaký nový zákon, protože ty zákony tady prostě jsou, jenom v případě CzechTeku nebyla snaha, nebyla vůle je dodržovat. Kolikátý to byl asi ročník? Dvanáctý? Vždyť bylo vždycky postupováno stejným způsobem: Organizátoři to zorganizovali, přijeli na pole, louky, vlítli tam bez povolení, většinou bez povolení, užívali si tam pár dní, pouštěli hudbu, z toho měli určitě užitek obyvatelé okolních obcí a samozřejmě zvířata v lese to určitě také ocenila, a pak odjeli, nechali to tam včetně slušně řečeno nepořádku, pak vždycky nasadili jednoho organizátora, který byl obětním beránkem, jako za tu loňskou technoparty, který potom u soudu řekl: "Já nikoho z organizátorů ani neznám. Za těch 600 tisíc škod nemohu odpovídat."

Vzpomeňme si také na to, jakým způsobem včetně Poslanecké sněmovny byl kritizován postup policie loni. Policie nekonala. Policie nekonala a byla to shodou okolností tatáž policie jako v tomto roce, byla to tachovská policie. Loni nekonala, půl roku byla pronásledována státním zástupcem, že nekonala, než to státní zástupce odložil, a samozřejmě to v paměti toho místního velitele zůstalo uloženo.

Chtěl bych říci - několikrát to tady bylo řečeno - že svoboda jednoho začíná tam, kde končí svoboda druhého. A to je přesně tento případ. Zásah sám byl z důvodů, které jsem uvedl, zcela v pořádku. Pokud došlo k osobnímu selhání jednotlivých policistů, budou potrestáni.

Slyšel jsem tady také, že jsem uvedl nepravdivé údaje o škodách.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP