Neautorizováno !


 

(16.20 hodin)
(pokračuje Karásek)

Páchání přestupků částí účastníků není důvodem k policejnímu zákroku pod jednotným velením proti celé akci. Takto zdůvodněný zákrok by byl stejně jako ten ze dne 29. 7. 2005 nezákonný. Rozhodně nešlo o jednání masové, které by znemožňovalo policii běžný zásah proti jednotlivým delikventům."

Podle mého názoru zpráva není komplexní, neboť neobsahuje důležité informace. Nereflektuje spousty existujících důkazů souhrnně obsažených právě v reakci iniciativy Policejní stát na tu minulou zprávu vnitra. Celkově tato zpráva vytváří jiný dojem, než odpovídá skutečnosti. Tato zpráva pomíjí již přiznané excesy policistů. Nepodává relevantní právně obhajitelné odůvodnění zásahu. Je třeba, aby se vláda vyrovnala s připomínkami, které předložila iniciativa. Tvrzení uváděná ve zprávě by měla vláda relevantně doložit. Tento zásah byl hrubým zásahem a hodně lidí v naší zemi to bolestně prožívalo včetně těch těžce zraněných policistů i účastníků.

Je tedy třeba, abychom se tím i nadále zabývali, a proto v podrobné diskusi přednesu svůj návrh na zřízení dočasné komise. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Svatopluku Karáskovi. Hovořit bude pan poslanec Mládek, připraví se pan poslanec Votava.

 

Poslanec Jan Mládek: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo vlády, vážení členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych také řekl několik slov k tomuto tématu. Možná to, že se tímto běžně nezabýváme, mi umožní určitý odstup, který nemají ti, kteří jsou příliš ponořeni do problémů policie a podobných záležitostí.

Myslím, že tady občas řešíme otázky, které nejsou ty správné. Myslím, že řešit otázku, zda je to hudba nebo kultura, to není relevantní. Osobně bych si třeba myslel, že není, ale nepovažuji se za kompetentního to posuzovat. Ono se to často neví ani v mainstreamové společnosti, ať už obecné nebo hudební, co je progresivní směr a co je úpadkové. To není náš problém.

Také si myslím, že druhotný problém je, zda ti účastníci konzumují drogy nebo nikoliv. Samozřejmě by neměli, ale to také není to nejhlavnější, protože všichni ti účastníci jsou samozřejmě také občané, kteří mají všechna občanská práva a svobody. Osobně, pokud konzumují drogy, mi na tom nejvíc vadí, že z nich neplatí DPH a spotřební daň, ale chápu, že takový je společenský konsensus.

Nicméně tou zásadní otázkou je něco jiného. Přece když si položíme otázku správně, a to je, co je hlavní omezení občanských svobod, tak hlavní omezení občanských svobod přece jsou svobody ostatních občanů. A to je přece ten zásadní problém. Já mohu chtít svoji občanskou svobodu poskakovat při technu, ale jsou tady také jiní občané, kteří také chtějí v noci spát a nechtějí si nechat ničit sluch, jsou tady jiní občané, kteří mají své pozemky a nechtějí si je nechat zničit, když je nikomu nepronajali. A to je přece ten zásadní problém všech těchto akcí - že nerespektují občanské svobody jiných lidí.

A ještě jedna věc je strašně důležitá. Aby mohly být respektovány, tak nemůže pokračovat hra na schovku, kdy na poslední chvíli se svolá akce, na poslední chvíli se zjišťuje, jestli pozemek je pronajatý nebo není, jestli cesta je volná nebo není volná. Přece v tom už je základ všech těch problémů. Dohadování o tom, co kdo věděl, která cesta je volná, by přece odpadlo v okamžiku, kdyby akce byla nahlášena 14 dní předem, měla jasného organizátora a měla souhlas obce. Všechny tyto problémy by pak vůbec nikdy nemusely existovat.

Já budu podporovat všechny návrhy, které povedou k tomu, aby naše zákonodárství se přiblížilo k zákonodárství, které je ve Velké Británii. Osobně je mi jedno, jestli to bude zvláštní zákon, nebo se to zapracuje do stávajících zákonů, to už je technicko-právní záležitost.

Dovolím si podat v podrobné rozpravě návrh na dvoubodové usnesení, ve kterém se pokusím reagovat i na to, že ne vše proběhlo ze strany policie naprosto profesionálně.

A nakonec si tedy neodpustím drobnou poznámku. Připadá mi to tady celé takové trochu tragikomické, když pravicový stínový ministr vnitra tady není schopen se postavit za ochranu vlastnických práv a naopak podporuje levicové anarchisty a na druhé straně organizovaná levice se distancuje od organizovaných levicových anarchistů. Takový je ale život, není to všechno ve škatulkách.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Mládkovi. Hovořit bude pan poslanec Votava, připraví se pan poslanec Jičínský.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, na rozdíl od různých kritiků, kteří dnes plamenně odsuzují zásah policistů na CzechTeku v Mlýnci na Tachovsku, já jsem byl na místě, mluvil jsem s občany, mluvil jsem se starosty, mluvil jsem s policisty, mluvil jsem i se samotnými technaři. Ale o tom už jsem tady hovořil na minulé schůzi. Byl jsem se podívat i na technoparty, která se uskutečnila v Příchovicích u Třeštic, byl jsem se podívat i minulý víkend na technoparty, na tzv. ParoubTeku, jak ho nazvali organizátoři, který se opět uskutečnil v Mlýnci na Tachovsku.

Chtěl bych se zeptat prostřednictvím pana předsedajícího pana kolegy Langera, proč nepřijel do Mlýnce podívat se, jak to tam vůbec vypadá, proč si nepřijel popovídat s lidmi, s policisty, proč nepřijel do Příchovic, které byly organizovány, koneckonců proč nepřijel ani na druhou technoparty, která se uskutečnila v Mlýnci. Ono se to potom samozřejmě hezky mluví. Já myslím, že by si udělal obrázek a nemluvil třeba o geodetu, který tam vůbec nebyl, a já vůbec také nevím, i kdyby měl přijet, jak by v noci v jednu hodinu vytyčoval pozemek. To si tedy nedovedu představit, a jsem stavař.

Já si myslím, že rozdíl mezi ParoubTekem - tak ho nazvali, ať se vám to líbí nebo ne, organizátoři - a CzechTekem a i Příchovicemi byl naprosto zřetelný. V případě CzechTeku nebyl předem znám termín, nebylo známo místo konání, nebyl znám organizátor akce, nebylo zajištěno hygienické zařízení, pozemky nebyly vyznačené atd. atd. V případě Příchovic a druhé technoparty v Mlýnci to splněno víceméně bylo. V tom je tedy ten rozdíl. Podstatný rozdíl ale je i v účasti na jednotlivých akcích. Jestliže na CzechTeku byly řádově tisíce lidí a většinou se lidi rekrutovali nebo řada z nich byla ze zahraničí, pak v Příchovicích a podruhé v Mlýnci bylo pouze několik stovek lidí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP