(Jednání pokračovalo v 9.22 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, skončila přestávka na poradu klubu sociální demokracie. Budeme pokračovat v našem programu schůze.

Tak jak již bylo avizováno při zahájení schůze, u následujících návrhů zákonů vrácených Senátem je již splněna lhůta. Předseda Poslanecké sněmovny předkládá tyto vrácené návrhy zákonů k projednání. Navrhuji zařadit je do bloku návrhů zákonů vrácených Senátem. Jedná se o horní zákon, náš sněmovní tisk 722/5, výkon ústavní výchovy, sněmovní tisk 822/5, platy představitelů státní moci, sněmovní tisk 849/3, ochrana ovzduší, sněmovní tisk 862/3, úvěr EUROFIMA, sněmovní tisk 1010/3, výstavba družstevních bytů, sněmovní tisk 816/3, zákon o finančních konglomerátech, sněmovní tisk 835/5, ochrana utajovaných informací, sněmovní tisk 880/4.

Tyto body zařazujeme ze zákona o jednacím řádu, ale je potřeba je do průběhu schůze odhlasovat. Proto vás všechny odhlásím a požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami.

O takto předložených zákonech vrácených Senátem budeme hlasovat v hlasování pořadové číslo 73.

Pan poslanec Novotný má náhradní kartu číslo 10.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 73 a ptám se, kdo je pro zařazení těchto bodů. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 73. Z přítomných 125 pro 88, proti 4. Tyto body byly zařazeny do programu schůze.

 

Měli bychom tedy začínat prvním bodem, bodem číslo 42. Ještě se hlásí předseda klubu sociální demokracie. Prosím, pan poslanec Michal Kraus.

 

Poslanec Michal Kraus: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vzhledem k tomu, že jsme poměrně významným způsobem rozšířili program, který bychom měli dnešního zvládnout, dovolím si navrhnout mírnou korekci pořadí některých návrhů zákonů, a to tak, že jako první doporučuji projednávat tisk číslo 1010, to je EUROFIMA, jako druhý tisk výkon ústavní výchovy a jako třetí tisk číslo 835, finanční konglomeráty. Dále by bylo pořadí tak, jak je navrženo, s tím, že naopak jako bod dvacátý první, tedy třetí od konce, navrhuji tisk 823, územní finanční orgány, jako předposlední tisk číslo 846, zákon o zemědělství, a jako poslední, dvacátý třetí bod, tisk číslo 863, zákon o církvích.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Má někdo ještě další návrhy k pořadí schůze? Pan kolega Vidím po místopředsedovi vlády Pavlu Němcovi.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Němec: Vážený pane místopředsedo, já bych si jen dovolil pana předsedu poslaneckého klubu Krause upozornit, že je jeden bod zařazený pevně, a to je návrh novely trestního řádu, který odhadem zabere deset minut. Doufám, že má na mysli projednat tyto body po trestním řádu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Rozumím tomu tak. Pan kolega Vidím se vzdal své přihlášky.

Pan poslanec Karel Černý má náhradní kartu číslo dvě.

Budeme tedy pokračovat v jednání naší schůze po schválení návrhu, který předložil pan předseda klubu sociální demokracie, to znamená předřazení zákonů vrácených nebo zamítnutých Senátem.

 

O návrhu Michala Krause rozhodneme v hlasování pořadové číslo 74, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 74. Z přítomných 165 pro 113, proti 5. Návrh byl přijat.

 

Prvním pevně zařazeným bodem dnešního jednání je tak bod číslo

 

42.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 141/1961 Sb.,
o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1042/ - druhé čtení

 

Vládní návrh zákona ve druhém čtení uvede místopředseda vlády a ministr spravedlnosti Pavel Němec. Prosím, pane místopředsedo, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Němec: Vážený pane místopředsedo, tento sněmovní tisk jsme projednávali v úterý v prvním čtení, kdy jsem přednesl podrobné úvodní slovo. Jen pro připomenutí, jde o krátkou novelu, která reaguje jen a výlučně na nález Ústavního soudu, který vytýkal trestnímu řádu, že proti sankci udělené v přípravném řízení je opravný prostředek směrem ke státnímu zástupci, nikoli k nezávislému tribunálu. Toto se nahrazuje a opravný prostředek se svěřuje do rukou soudce.

Ústavněprávní výbor projednal tento návrh zákona, za což ústavněprávnímu výboru velmi děkuji, a doporučuje přijmout tento návrh zákona bez pozměňovacího návrhu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi vlády a ministru spravedlnosti Pavlu Němcovi a žádám, aby se slova ujala paní poslankyně Vlasta Parkanová, protože zákon jsme v prvním čtení přikázali ústavněprávnímu výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1042/1. Prosím, paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, já chci potvrdit, že ústavněprávní výbor projednal předmětný tisk na své schůzi 17. srpna. Přijal k němu usnesení, které vám bylo rozdáno pod číslem tisku 1042/1. To podstatné, co v něm je obsaženo, je, že ústavněprávní výbor doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby tento vládní návrh schválila. Totéž vám doporučuji i já. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu a konstatuji, že nemám žádnou přihlášku do obecné rozpravy. Ptám se, jestli se do ní někdo hlásí. Není tomu tak. Obecnou rozpravu končím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP