(15.10 hodin)
(pokračuje Býček)

Ještě jenom stručnou poznámku k důvodové zprávě. V důvodové zprávě jsou naznačena jistá rizika, která by mohly přinést koncesní smlouvy uzavírané na základě koncesního zákona z hlediska přenosu zodpovědnosti a pravomoci. Já se nebojím říci, že tato cesta je v podstatě zvláštní způsob privatizace a že bychom měli i z tohoto pohledu vyloučení některých přenosů zodpovědnosti do tohoto zákona vtělit.

Poslední poznámka k materiálu. V důvodové zprávě je uvedeno, že pokud jde o předpokládaný hospodářský a finanční dosah, budou jako pozitiva nižší náklady veřejné správy. To může být pravda, ale na druhé straně budou zajisté i nižší příjmy konečného uživatele, tedy až skončí koncesní smlouva a věc bude vrácena tomu, který byl zadavatelem, tak se bude starat prostě o to. A nevěřím, skutečně nevěřím po zkušenostech např. s Transgasem, že ceny jako takové nebo ceny služeb budou výrazně nižší, než kdyby to zadavatel řešil sám.

Domnívám se, že je třeba vzít na vědomí, že jde o nový návrh zákona, se kterým nemáme zkušenosti, že by se k němu měl vyjadřovat jak výbor pro veřejnou zprávu, regionální rozvoj a životní prostředí a měl by se k němu vyjadřovat i hospodářský výbor, ale musí se k němu vyjádřit i rozpočtový výbor, neboť jde o změny rozpočtových pravidel. A tady narážím prostě na ten problém, že by měla být tři vyjádření tří výborů. Je snaha, abychom nezpozdili termín 1. ledna 2006 ve vazbě i na předcházející dva zákony, které byly navrhovány. Je to podle mého názoru věc projednatelná, bude-li jistá vstřícnost příslušných ministerstev, to znamená Ministerstva financí u změnových zákonů a Ministerstva pro místní rozvoj na místě ve vztahu k poznámkám nebo připomínkám, které vzniknou při projednávání ve výborech.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Pan kolega Býček byl jediný, který se přihlásil dosud do sloučené obecné rozpravy k bodům č. 9 a 10. Táži se nyní, vážené paní kolegyně a kolegové, zda se někdo další hlásíte do této sloučené obecné rozpravy. Pokud tomu tak není, obecnou rozpravu končím.

 

Vracíme se k projednávání bodu č. 9. Nezazněl žádný návrh, o němž bychom mohli hlasovat. Ještě se pro jistotu zeptám zpravodaje pana poslance Jaroslava Plachého, ale domnívám se, že nezazněl ani návrh na vrácení, ani na zamítnutí, a proto se můžeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

Předseda Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhl přikázat předložený návrh k projednání hospodářskému výboru. Táži se na jiný návrh. Slovo má pan kolega Evžen Snítilý. Prosím.

 

Poslanec Evžen Snítilý: Vážená paní místopředsedkyně, shodně s předcházejícím bodem navrhuji zároveň výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Zeptám se na další návrh na přikázání výborům k projednání. Je zde ještě ve sněmovně další návrh na přikázání výborům k projednání? Hlásí se pan kolega Býček.

 

Poslanec Ladislav Býček: Ve shodě s názorem, který jsem konzultoval se zpravodajem, doporučuji rozpočtový výbor.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pan kolega Ladislav Býček navrhuje rozpočtový výbor. A ptám se na další návrhy k přikázání? Nejsou takové. Proto přistoupíme k hlasování.

 

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání hospodářskému výboru?

Zahajuji hlasování pořadové číslo 36. Táži se, kdo je pro tento návrh na přikázání. Opakuji, že se jedná o hospodářský výbor. Kdo je proti přikázání hospodářskému výboru?

V hlasování s pořadovým číslem 36 z přítomných 124 pro se vyslovilo 70, proti 16. Tento návrh byl přijat.

 

Pan kolega Evžen Snítilý navrhuje přikázání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

V hlasování s pořadovým číslem 37 se vás táži, kdo souhlasí s návrhem na toto přikázání. Kdo je proti přikázání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí?

V hlasování pořadové číslo 37 z přítomných 128 pro 96, proti 13. Také tento návrh jsme schválili.

 

Pan kolega Ladislav Býček navrhuje přikázání rozpočtovému výboru.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 38 a táži se, kdo je pro přikázání rozpočtovému výboru. Kdo je proti tomuto přikázání?

V hlasování pořadové číslo 38 z přítomných 129 pro 39, proti 36. Tento návrh nebyl přijat.

 

Konstatuji, že návrh zákona jsme přikázali k projednání výboru hospodářskému a dále výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Tím končí prvé čtení vládního návrhu zákona o koncesních smlouvách a koncesním řízení, sněmovní tisk 1078, prvé čtení, bod číslo 9 schváleného pořadu schůze.

 

Vrátíme se k přerušenému bodu č. 10 našeho programu. Jsme za obecnou rozpravou, a jsme tedy ve fázi, kdy budeme rozhodovat o přikázání výborům.

Předseda Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhl, aby se tímto návrhem zabýval výbor hospodářský. Ptám se na další návrhy. Pan kolega Evžen Snítilý má slovo.

 

Poslanec Evžen Snítilý: Paní místopředsedkyně, navrhuji výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, děkuji vám, poznamenala jsem si váš návrh. A prosím o další návrhy na přikázání. Nejsou takové. Přistoupíme tedy k hlasování.

 

Nejprve se vás zeptám, kdo souhlasí s tím, abychom navržený návrh zákona přikázali k projednání hospodářskému výboru.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 39 a ptám se, kdo je pro toto přikázání. Kdo je proti?

V hlasování s pořadovým číslem 39 bylo přítomno 135, pro hlasovalo 69, proti 10. Návrh byl přijat.

 

Druhým návrhem, který zazněl, je návrh pana kolegy Evžena Snítilého na přikázání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 40. Táži, kdo je pro přikázání tomuto výboru. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 40 skončilo. Přítomno 135, pro 107, proti 4. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že návrh zákona byl přikázán k projednání hospodářskému výboru a také výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Končím prvé čtení sněmovního tisku 1079, bodu č. 10 schváleného pořadu schůze. Děkuji zpravodaji, panu poslanci Jaroslavu Plachému a děkuji také panu ministrovi Radko Martínkovi.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

11.
Vládní návrh zákona o střetu zájmů, o kontrole majetku
nabytého za dobu výkonu veřejné funkce, o neslučitelnosti některých funkcí,
a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o střetu zájmů)
/sněmovní tisk 1056/ - prvé čtení

 

***




Přihlásit/registrovat se do ISP