(11.30 hodin)
(pokračuje Martínek)

My samozřejmě velmi pečlivě monitorujeme situaci ve Štrasburku, také situaci, v jaké se ocitl polský stát. Pan kolega Křeček má pravdu. Žádné pravomocné rozhodnutí ve vztahu k polskému státu nebylo vyneseno. Na druhé straně je třeba ovšem říci, že polský stát postupuje stejným způsobem, jako postupuje česká vláda. To znamená, přijímá opatření, aby situaci změnila. Tento důvod je také důvodem jejího odvolání, respektive k tomu, že bude rozhodovat štrasburský soud znovu v širším kolegiu.

Myslím si, že problém, který před sebou máme, je problém, který má mnoho dimenzí, ale hlavní dimenze je sociální spravedlnost. Dovolil bych si být v této chvíli velmi osobní. Myslím si, že sociální spravedlnost a podpora slušnosti, slušných nájemníků a slušných nájemců je hlavním cílem, který tento zákon musí mít.

Dámy a pánové, paní kolegyně Horníková má pravdu. Já osobně jako ministr, i předtím než jsem byl ministr, jsem se seznamoval s celou řadou faktů v této oblasti, protože tehdy jako předseda výboru jsem byl pověřen svými kolegyněmi a kolegy, abychom získali všechny dostupné informace. Je třeba říci, že je skutečně pravdou, že v těchto regulovaných bytech bydlí lidé velmi bohatí, bydlí lidé, kteří patří mezi střední vrstvu a bydlí tam i lidé chudí. V tomto smyslu se sociální struktura těchto bytů absolutně neliší od bydlení například ve vlastnictví bytů. Musím říci, že například na venkově existuje řada lidí, kteří jsou podstatně chudší než ti, kteří bydlí v regulovaných bytech, a nikdo jim na jejich bydlení nijak ničím nepřispívá.

Jsem přesvědčen o tom, a je to mé osobní přesvědčení, že spravedlnost a zejména sociální spravedlnost v tomto státě musí být nastolena. Stejně tak není možné, aby do budoucna přetrvával stav, že určitá skupina obyvatelstva má regulované nájemné a lidé, kteří vstupují do života, a jsou to často lidé z velmi sociálně potřebných rodin, musí pod vlivem okolností přistupovat na podmínky naprosto netržních nájmů, protože prostě někde bydlet musí. Jsou vystaveni nájmům, které jsou zcela jednoznačně nájmy spekulativní.

Pokud se zabýváme štrasburským soudem. Říkám to tady zcela jednoznačně - naprosto bez výhrad přijímám právo majitelů bytů, aby se odvolali k jakémukoliv soudu, to znamená i ke štrasburskému. Je to jejich právo, které nelze žádným způsobem zpochybnit. Povinnost vlády a povinnost nás poslanců je ovšem udělat taková opatření, aby důsledky případného rozhodnutí nedopadly i na lidi, kteří s celou záležitostí nemají vůbec nic společného. Protože pokud bude český stát teoreticky odsouzen, pak je třeba si uvědomit, že případné dopady, protože to bude platit ze svých daňových příjmů, budou na všechny občany této země. To znamená i na ty, kteří bydlí ve vlastnickém bydlení. To prostě není možné připustit, tuto situaci.

Pokud jsem říkal, že plně respektuji právo vlastníků bytů, tak na druhé straně mi připadá směšné, jestliže sdružení majitelů domů žaluje český stát, že údajně jako občanské organizaci mu došlo k újmě, protože tím, že bojuje za nájmy, tak vlastně nemůže dělat nic jiného. Ptám se, co by pak jinak ještě ke všemu dělala! Tato organizace klidně žádá mimo jiné také určitou satisfakci českého státu. To už nemluvím vůbec o některých z kolegů senátorů, jejichž jednání už nechápu vůbec.

Dámy a pánové, sociální spravedlnost a slušnost nás musí vést k tomu, jak budeme rozhodovat. Jsem si vědom, i vzhledem k hlasování v prvním případě, toho, že nás čeká velmi složitá a tvrdá cesta. Sám za sebe i za všechny své spolupracovníky chci deklarovat, že na tvrdou práci jsme připraveni. Myslím si, že jsme to deklarovali už tím, že jsme o tomto zákoně předem jednali se všemi poslaneckými kluby. Jsme připraveni jednat znovu. Jsme připraveni k tomu, abychom podpořili takový kompromis, který bude všeobecně akceptovatelný. Bude akceptovatelný a přijatelný těmi, kteří bydlí, nájemníky, ale také těmi, kteří byty vlastní. K tomuto kompromisu je možné dospět jedině tehdy, jestliže bude vůle na všech stranách.

Na závěr bych si dolil říci ještě několik věcí. Myslím si, že materiál, který jsem vám dal k dispozici, jasně hovoří o tom, že se důchodci ani žádná další sociální skupina nemusejí obávat nějakých drastických zvýšení nájmů. Není tomu tak. Je samozřejmě pravdou, že v některé části Prahy 1 je zvýšení výrazně vyšší. Nicméně i v této oblasti se týká zhruba částky mezi 5 až 7 korunami za metr čtvereční a měsíc. Prosím, abyste si to všichni uvědomili. I ti, kteří tady argumentují tím, že občané nebudou moci bydlet ve velkých městech. Je to demagogie, nesmysl a hrubá nepravda. Je bohužel pravdou, že v Pařížské ulici do budoucna budou drahé nájmy. Ale je také pravdou, že v Praze, ale i v jiných městech, budou nájmy, které budou přijatelné pro běžně vydělávající skupiny občanů. K tomu směřujeme.

Chtěl bych také znovu zdůraznit, že tento zákon je doprovázen sociálními zákony, které umožňují sociální kompenzace těm, kteří si sociální kompenzace zaslouží. Zákon je na stole. Kdyby tento zákon zde nebyl, nepokoušel bych se ani o deregulaci nájemného.

Chtěl bych ještě panu kolegovi Exnerovi sdělit, že nepovažuji - a myslím si, že jsem to tady řekl několikrát - bydlení za běžné zboží. V žádném případě. Bydlení je jedno z lidských práv. Je potřeba, aby člověk měl možnost získat přijatelné bydlení, přijatelné samozřejmě svým možnostem, ale důstojné lidské osobnosti. O to se myslím tento návrh zákona taktéž stará.

Dámy a pánové, ministerstvo, které mám tu čest vést, je připraveno jednat dále. Jsme připraveni projednávat veškeré návrhy, které budete přednášet. Jsme také připraveni vám být k dispozici, to znamená udělat dejme tomu oponentní stanoviska k vašim návrhům, tak abyste slyšeli i právní a další odborné názory a mohli posoudit, zda vaše návrhy jsou dostatečné.

Myslím, že to, co mělo být řečeno, řečeno bylo. Budeme teď hlasovat o eventualitě zamítnutí tohoto návrhu zákona. Jsem přesvědčen a věřím, že Poslanecká sněmovna tento návrh nepodpoří.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se pana zpravodaje, zda chce vystoupit se svým závěrečným slovem. Ne. Přistoupíme tedy k hlasování. Prosím vás o návrhy.

 

Poslanec Evžen Snítilý: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, v obsáhlé rozpravě zazněl pouze jediný návrh od pana kolegy Exnera a to je návrh na přepracování.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Návrh pana poslance Exnera byl návrhem vrátit předložený návrh navrhovateli k dopracování. Pokusila jsem se všechny vás přilákat do jednací síně. Myslím si, že se mi to podařilo. Můžeme tedy přistoupit k hlasování.

Vidím ještě předtím vaši žádost o odhlášení. Odhlašuji vás. Prosím, abyste se všichni znovu zaregistrovali svými identifikačními kartami. Ještě jednou připomínám, že jsem vás odhlásila. Prosím, abyste se zaregistrovali svými kartami.

 

Budeme hlasovat o návrhu pana poslance Exnera.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 26 z přítomných 167 pro návrh hlasovalo 33, proti 85. Návrh nebyl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP