Neautorizováno !


 

(17.20 hodin)
(pokračuje Janeček)

Bod 1. V § 3 odst. 5 písm. b) se slova "v odstavci 7" nahrazují slovy "v odstavci 8 nebo 9".

Bod 2. V § 3 odst. 7 se slova "zaměstnávajícího více než 50 % se zdravotním postižením, odrážka 11a, z celkového průměrného počtu svých zaměstnanců, odrážka 11b" nahrazují slovy "pobírajícího příspěvek na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením (řekl pojištěním), 11b" a dosavadní odkaz 11a se ruší.

Bod 3. V § 3 odst. 13 se na závěr doplňuje věta "Ustanovení odst. 6 se použije obdobně."

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím nyní o slovo místopředsedu Sněmovny Ivana Langera. Po něm bude hovořit pan kolega Oldřich Němec.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, také já odkazuji na svůj pozměňovací návrh, který byl rozdán do vašich lavic. Vzhledem k tomu, že jsem nevystupoval v obecné rozpravě, tak mi dovolte velmi, velmi, velmi stručné odůvodnění.

Tento pozměňovací návrh má z mého pohledu velmi zásadní význam, neboť brání tomu, k čemu by mohlo dojít v případě přijetí té verze pana kolegy Skopala, jak ji schválil výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Pozměňovací návrh řeší problém křížení vlastnictví, kdy by mohlo dojít ke stejnému vlastníkovi zjednodušeně řečeno multiplexu a provozovatele buď rozhlasového nebo televizního vysílání, a současně se zabývá také možnou koncentrací v oblasti vlastníků multiplexu.

Uvádím to proto, že může nastat - vím, že je to teoretická, nicméně mohla by nastat možnost, kdy by Český telekomunikační úřad k těm třem vlastníkům nebo provozovatelům tří multiplexů vlastně vybral jednoho, kterému by udělil licence k provozování dalších tří, vznikl by tady jeden vlastník čtyř multiplexů, a v okamžiku, kdy by nebyla restrikce mezi vlastníkem multiplexu a provozovatelem televizního vysílání, mohlo by teoreticky dojít k tomu, že v jedněch jediných rukou by se koncentrovalo vlastnictví jak multiplexů, tak například až 16 televizí, nebo provozovatelů televizního vysílání. Proto tedy tento návrh.

Druhá část tohoto návrhu řeší vztah mezi tím, kdo chce provozovat rozhlasové a televizní vysílání, a provozovatelem multiplexu. Domnívám se, že by nemělo platit pravidlo, kdy bez stanoviska vlastníka multiplexu orgán státu rozhodne, kdo a co mu v jeho síti vysílat bude. Přece jen by měla tomuto vztahu předcházet jakási míra komunikace, jakási míra vzájemného souhlasu a připravenosti na to, aby tyto dva podnikatelské subjekty spolu podnikaly společně.

Děkuji vám za vyslechnutí mého odůvodnění.

Omlouvám se - čtvrtý bod. Vzhledem ke složitosti digitálního vysílání navrhuji prodloužit částečně lhůtu, do kdy je provozovatel rozhlasového vysílání a provozovatel televizního vysílání povinen zahájit vysílání.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu místopředsedovi Ivanu Langerovi. Nyní má slovo pan kolega Oldřich Němec a pak budeme pokračovat.

 

Poslanec Oldřich Němec: Vážené kolegyně a kolegové, já budu také velice stručný. Podal jsem ve dvou materiálech pozměňovací návrhy. Jen velice krátce okomentuji. Jsou to pozměňovací návrhy k pozměňovacímu návrhu pana kolegy Ladislava Skopala. Ten jeden se týká paragrafů 2, 5, 13, 54 a 55 a části čtvrté, změny zákona o elektronických komunikacích. Co se týká toho druhého materiálu, tak kromě některých paragrafů se vkládá nový článek "Přechodná ustanovení", v části druhé potom změna zákona o České televizi a v části čtvrté změna zákona o Českém rozhlase.

Vzhledem k tomu, že jste to dostali na své lavice, tak je to tam včetně odůvodnění, a myslím, že pro tuto chvíli by to mohlo stačit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Nyní má slovo paní poslankyně Čurdová, připraví se kolega Skopal, paní poslankyně Levá, pan kolega Seďa, pan kolega Koníček, pan poslanec Jičínský. Tak zní pořadí přihlášených. A pan kolega Rafaj.

 

Poslankyně Anna Čurdová: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych i já se odkázala k předloženým pozměňovacím návrhům k tomu sněmovnímu tisku a ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu kolegy Skopala, které vám byly rozdány dnes dopoledne na vaše lavice. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní poslankyně. Nyní má slovo pan poslanec Skopal.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, pane předsedající. K překvapení všech i já jsem požádal, aby vám byly rozdány pozměňovací návrhy do lavic. Oproti ostatním jsem dal tři pozměňovací návrhy komplexnější a samozřejmě se k nim přihlašuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Nyní má slovo paní poslankyně Levá, připraví se pan poslanec Seďa.

 

Poslankyně Ivana Levá: Chtěla bych načíst změnu ke svému pozměňovacímu návrhu, který jste dostali písemně, a to § 27, vkládaly se nové odstavce 3, 4, a tato změna se týká 4. odstavce. Registrace dodatkových služeb v digitálním vysílání je zpoplatněna správním poplatkem. A do zákona se vkládá nová část, změna zákona o správních poplatcích 634/2004 Sb., a do přílohy sazebníku novou položku poplatek za registrace dodatečných služeb 500 tisíc Kč.

Zdůvodnění dvěma větami. Za loňský rok byla v Anglii tržba nebo zisky z dodatkových služeb vyšší než zisky z reklamy, a jestliže zisky takto prudce stoupají, nevidím důvod, proč by ten, kdo bude provozovat tyto dodatečné služby, také nemohl odvést poplatek státu.

To je vše, děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má pan poslanec Seďa.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já mám pozměňovací návrh k pozměňovacímu návrhu poslankyně Ivany Levé. V bodě 2 písm. k) bod 5 zní: Pořad s přímým přenosem nebo záznamem sportovních akcí.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. (S faktickou poznámkou se hlásí poslanec Pleva.) Ano, já myslím, že stojí za to teď upřesnit možné procedurální úskalí vašeho návrhu, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Pleva: Protože paní kolegyně Levá předkládá pozměňovací návrh k pozměňovacímu návrhu výboru, k jejímu pozměňovacímu návrhu už podle jednacího řádu nelze předložit pozměňovací návrh.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Já jsem rád, že to říkáte, pane poslanče. I já bych musel pana kolegu upozornit, že by jeho návrh mohl být prohlášen za nehlasovatelný. Proto vás prosím, kdybyste s paní kolegyní Levou přeformuloval svůj návrh jako samostatný návrh. Byl by to alternativní návrh, a tudíž by ten návrh mohl být hlasovatelný. Zkuste ho předložit jako samostatný návrh, nikoliv jako pozměňovací návrh k pozměňovacímu návrhu, který je pozměňovacím návrhem k pozměňovacímu návrhu.

Slovo nyní má pan kolega Koníček.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážený pane předsedající, chtěl bych se jako všichni ostatní pouze přihlásit ke svým pozměňovacím návrhům, které byly rozdány písemně.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano, děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Jičínský.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedající, moje vystoupení se bude lišit od mých předchůdců, protože nebudu dávat žádné pozměňovací návrhy.

Chci dát návrh na vrácení tohoto návrhu do druhého čtení, vrácení výboru k novému projednání, a to z těchto důvodů. Těchto pozměňovacích návrhů je tolik, že není možné o nich bez dalšího hlasovat. V tomto směru zásadně nesouhlasím se stanoviskem kolegy Skopala. Myslím, že všichni dobře víme, že v této věci jde o značné kapitálové interesy, které jsou často těžko průhledné. Dostal jsem myslím jako vy všichni dopis od ředitele Primy, který upozorňuje na určité věci. Není jednoduché se v tom orientovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP