Neautorizováno !


 

(11.40 hodin)
(pokračuje Kavan)

Pan poslanec Dub tu vyjmenoval, že Evropská unie je nedostatečný ekonomický projekt, nestabilní sociální projekt a zmrazený kulhající politický projekt. Nebudu komentovat tato jednotlivá adjektiva, není na to ani čas. Jenom konstatuji - nikdo z nás, kteří podporujeme projekt Evropské unie, nikdy netvrdil, že současná forma Evropské unie je perfektní. Je to proces. I lisabonský proces, o němž se tu hovořilo, není nic jiného než snaha krok po kroku se domluvit na formě Evropy, a toho budeme dosahovat jedině pomalu, jedině vývojem, jedině procesem.

Pan poslanec Kučera tu hovořil o některých věcech, které mě zarazily. Například tu jen tak hodil do sálu představu, že dnes platíme do Evropské unie více, než z ní dostáváme. To prostě není pravda. Pan poslanec hovořil o smutné realitě, ale argumenty, z nichž vycházel, vycházely spíše z virtuální reality než z jakékoliv jiné.

Apeluji na to - veďme věcnou diskusi, držme se faktů a společně hledejme racionální řešení, které bude výhodné pro Českou republiku, i pro Českou republiku ve společné Evropě. Takováto společná Evropa pak může efektivně přispět k nalezení řešení těch celosvětových problémů, o nichž tu hovořil kolega Lachnit a k nimž, jak předpokládám, se v září na summitu vyjádří pan premiér Paroubek jménem České republiky. Tím bychom se měli zabývat a ne, prosím vás, si tu jednak přihřívat politické polívčičky, jednak prezentovat některé představy a báchorky jako fakta. Tím k hledání společného řešení nepřispějeme.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Václav Nájemník. Řady přihlášených se nám rozšířily ještě o jednoho, a to pana poslance Martina Římana, který vystoupí poté.

 

Poslanec Václav Nájemník: Dámy a pánové, zaznělo tady příliš mnoho vášní. Myslím si, že vášní bylo dost a že bude třeba být trošku rozumnější. Moje vystoupení není z těch důvodů, že bych nenáviděl "ze znečištěného pramene vzniklou Evropskou unii", ale protože si myslím, že nějaké evropské soužití je možné a dobré. Musí být dobré pro všechny, nebo raději nedělejme referenda a netvařme se, že jsme demokraté.

Je celá řada problémů, které nejsme schopni jako jeden stát vyřešit. Jsou to problémy globální a zasahují nás. Myslím tím především migraci a to, že problémy třetího světa se přenášejí do Evropy. My Evropané se mnohdy tváříme, jako že je to něco, co lze pominout, a přitom se to může velmi negativně promítnout do voleb a může to úplně změnit evropskou strukturu.

O zemědělství se toho tady už napovídalo dost, ale musíme se k tomu skutečně postavit čelem a problémy řešit. Když tady hovoříme o 50 procentech a 5 procentech - to jsou čísla, která zaznívají stran zemědělské politiky - tak si myslím, že ten, kdo nějakým způsobem tvrdě zasáhne třeba ve Francii, podle mého názoru prohraje volby. Tyto věci nebudou jednoduché, nebudou snadné, ale máme čas a řešme je.

Neřešme problémy třetího světa tak, že odpouštíme dluhy státům, které stejně nemají na to, aby je platily. Zároveň pokrytecky - teď jsem možná trošku tvrdý - zvyšujeme cla na jediné produkty, které jakž takž mohou udržet alespoň nějaký příjem chudým státům třetího světa.

Já si hlavně myslím, že je čas. Je dobře, že se to stalo, že ta krize proběhla. Jednou mezi demokratickými státy přijít musela. Zastavme se, udělejme si inventuru, a pak jděme kupředu. Já si myslím, že soužití je možné. Mluvím jako člověk, který má k Evropské unii spíše pozitivní vztah.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Martin Říman.

 

Poslanec Martin Říman: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, já vcelku trpělivě dvě a tři čtvrtě hodiny poslouchám tuto debatu a očekávám zejména ze strany ministrů a vládních poslanců, že nám sdělí, jaké je skutečně stanovisko vlády, se kterým odjížděla na jednání do Bruselu a se kterým vede další vyjednávání, například to, které tu bylo včera vzpomenuto premiérem, s vicepremiérem britské vlády Prescottem, protože tento bod se kupodivu jmenuje "informace vlády o stanoviscích". Tento bod se nejmenuje "akademická debata o našem názoru na Evropskou unii, na francouzské referendum, na holandské referendum či na výsledky lucemburského předsednictví či na očekávané výsledky britského předsednictví" a podobně. To by byla debata možná vhodná na nějaký seminář, debata, která by slušela katedrovým politologům, ale není to debata, která sluší této místnosti, protože my zde nejsme placeni za to, abychom sdělovali své v drtivé většině případů privátní názory na to, co si myslíme o těchto když ne celoplanetárních, tak celoevropských záležitostech, ale jsme tady přece primárně proto, abychom říkali, jakým způsobem chceme obhájit zájmy České republiky, jejích deseti milionů občanů, za které jsme tady byli zvoleni. My jsme tady nebyli zvoleni ani za Francouze, ani za Holanďany, ani za Angličany, za žádného občana ze zbývajících 24 zemí Evropské unie. My jsme tady byli zvoleni a sedíme tu z vůle deseti milionů občanů České republiky.

Já jsem velmi zklamán po těch dvou a tři čtvrtě hodinách, že jsem se o stanoviscích vlády na toto téma nedozvěděl prakticky nic. (Poslankyně Orgoníková nahlas komentuje vystoupení poslance Římana.)

Mohu požádat o zařazení speciálního bodu, paní místopředsedkyně - přesazení poslankyně Horníkové, protože ona neustále vyrušuje? (Poslanec Říman je upozorňován svými kolegy, že jde o poslankyni Orgoníkovou.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane poslanče, můžete, ale zítra ráno, půl hodiny po zahájení schůze.

 

Poslanec Martin Říman: Dobře, já si to ještě rozmyslím, jestli to provedu, nebo ne. Prosím paní poslankyni Orgoníkovou, aby se jednak nešklebila a jednak aby se zdržovala nemístných poznámek, samozřejmě prostřednictvím paní předsedající. Děkuji za upozornění z pravé části Sněmovny.

Ale zpět k věci. Debata o euroústavě postrádá v tomto okamžiku smyslu. Já jsem rád, že až na výjimky jsme o ní příliš nehovořili. Když tak jsme se zkoušeli ze znalostí, které už v některých případech odvál čas, protože všichni uznáváme, že debata je mrtvá. Dělíme se v názoru, jestli je mrtvá navždy, nebo jen na určitou dobu.

Podstatným kusem této debaty měla být stanoviska české vlády vůči druhému klíčovému problému, který není mrtvý, který je naopak živý, a tím je samozřejmě rozpočtový rámec na příští rozpočtové období. Bohužel, ani v tomto bodě jsme jasné stanovisko neslyšeli. Možnosti stanovisek jsou v podstatě dvě, a já odmítám jejich spojování s některými konkrétními zeměmi, i když samozřejmě ve zkratce, o kterou se všichni snažíme ať už tady, nebo novináři v médiích, to dost dobře jinak nejde a vždy vznikne nějaký lídr, kterému je určitý směr připsán.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP