Neautorizováno !


 

(15.20 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Nyní o návrzích uvedených pod II - propůjčení Řádu T. G. M. těm, kteří jsou pod číslicemi 1 až 5.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 553. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 553 z přítomných 152 poslanců pro 113, proti nikdo. Také tento návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Nyní bychom rozhodli o návrhu pana předsedy Lubomíra Zaorálka na udělení medaile Za hrdinství panu plukovníkovi Arnoštovi Steinerovi. Doporučuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 554. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 554 z přítomných 153 poslanců pro 141, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Nyní o III, 1 až 6.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 555. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 555 z přítomných 153 poslanců pro 110, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Nyní se budeme věnovat bloku "medaile Za zásluhy". Nejprve budeme hlasovat o návrhu pana poslance Oldřicha Němce na udělení této medaile Karlu Gottovi.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 556. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 556 z přítomných 145 poslanců pro 68, proti 16. Tento návrh nebyl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Nyní budeme hlasovat o bloku IV, 1 až 20.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 557. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 557 z přítomných 154 poslanců pro 103, proti 2. Také tento návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Paní místopředsedkyně, myslím, že neuděláme chybu, když ještě v závěrečném hlasování celé shrneme pod návětí, které jsem četl na začátku:

Poslanecká sněmovna předkládá prezidentu republiky podle § 8 zákona č. 157/1994 Sb., o státních vyznamenáních návrhy na … - a teď po jednotlivých písmenech se změnami a doplňky, které Sněmovna akceptovala.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. O tomto návrhu usnesení rozhodneme v hlasování pořadové číslo 558. Kdo je pro přijetí tohoto usnesení? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 558 z přítomných 153 poslanců pro 108, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu místopředsedovi.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám, paní a pánové, chci jménem podvýboru i organizačního výboru poděkovat za vaši aktivní spolupráci. Očekávám, že příští závěrečný rok našeho mandátu to zvládneme zrovna tak dobře.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Tím jsme skončili projednávání bodu číslo 144 a můžeme se vrátit k bodu číslo 96, který byl zahájen těsně před polední přestávkou. Pro zopakování, jedná se o

 

96.
Návrh poslanců Jaromíra Talíře, Taťány Fischerové, Evy Novákové,
Anny Čurdové, Ladislava Skopala a Hany Šedivé
na vydání zákona o rozhlasových a televizních poplatcích
/sněmovní tisk 756/ - třetí čtení

 

U stolku zpravodajů je jak za navrhovatele paní poslankyně Fischerová, tak zpravodaj výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu pan poslanec Zbyněk Novotný. Pozměňovací návrhy nám byly rozdány jako sněmovní tisk 756/4.

Otevírám rozpravu, do které mám jednu přihlášku, a to od pana poslance Miloše Máši. Prosím o slovo a prosím o klid.

 

Poslanec Miloš Máša: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, předkládám opravu k tisku 756/4. V mém pozměňovacím návrhu uvedeném pod písm. E4 týkajícím se účinnosti vypustit text "§ 12 odst. 6 v souladu s § 95 odst. 2 jednacího řádu", neboť v mém pozměňovacím návrhu došlo k písařské chybě.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Doufám, že pan zpravodaj stihl zaznamenat tuto opravu a seznámí nás s tím, zda se podle jeho názoru jedná o legislativně technickou opravu.

Nyní se o slovo hlásily dvě kolegyně, paní Hana Orgoníková a poté paní poslankyně Taťána Fischerová. Nejprve má slovo paní poslankyně Hana Orgoníková.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já budu hovořit k tisku číslo 756 -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, paní poslankyně, že vás přerušuji. Nerada to dělám, ale všechny kolegy a kolegyně chci požádat o pozornost k vašemu slovu.

Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Budu hovořit k tisku 756, ale obecně se týká i tisku 737. Nejdříve uvedu několik faktů.

Faktem je, že rozhlasové a televizní poplatky nebyly zvyšovány od roku 1997. Faktem také je, že Český rozhlas je daleko lepším hospodářem než Česká televize. Pokud by toto někdo zpochybňoval, pak to mohu doložit expertní analýzou. Dalším faktem je, že obě instituce jsou vázány zákonem zřídit regionální vysílací studia v každém krajském městě, což u obou institucí vede k nutným vyšším rozpočtovým nákladům. Rovněž je třeba zmínit fakt, že zvýšení sazby DPH z 5 na 19 % má dopad do rozpočtů obou médií. Toto vše hovoří pro navýšení koncesionářských poplatků, a to jak u Českého rozhlasu, tak u České televize.

Za sebe mohu říci, že se zvýšením poplatků pro Český rozhlas ze 37 na 48 korun měsíčně nemám žádný problém. Důležitým prvkem při mém rozhodování bylo hodnocení médií veřejné služby včetně toho, jak hospodaří se svými rozpočty, ale zejména jak naplní své poslání dané zákonem a vlastním statutem. Český rozhlas si drží vysoký standard co do objektivity a vyváženosti vysílání. V politicky nejsledovanější a velmi citlivé oblasti zpravodajství a publicistiky včetně tvorby a zpracování reportáží je jeho vysílání vysoce profesionální, což se v této oblasti nedá říci i o České televizi.

V této souvislosti je nutné se ptát, co společnosti přinášejí publicistické pořady a reportáže České televize a jaké nálady ve společnosti vyvolávají. Je to vytváření atmosféry nedůvěry lidí v politiku a politiky. Nejde o typ těchto pořadů, ty mají nezastupitelné místo ve veřejnoprávní televizi, ale jde o formu sdělení a řazení faktů směrem k posluchačům. Velkým nešvarem České televize v publicistických pořadech a reportážích je vytrhávání faktů ze souvislostí. Myslím, že mnoho z nás má nějakou negativní zkušenost s tímto jevem a na vlastní kůži ji zažil. Bohužel je nutné konstatovat, že Česká televize svým zpravodajstvím a reportážemi neustále vyvolává negativní pocity a emoce místo vytváření pozitivní atmosféry. A zde nemyslím typ propagandy z minulosti, že vše je v pořádku a jak má být, ale jde o prezentaci takové kritiky a hodnotících kritérií, která budou vedena na pozadí faktů, pravdivých údajů a kritických pohledů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP