Neautorizováno !


 

(11.50 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Než přednesu návrh usnesení, vidím ještě předsedu poslaneckého klubu Občanské demokratické strany. Dám mu teď slovo a pak vyhlásím kraťounkou přestávku na poradu.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi přednést stanovisko poslaneckého klubu ODS před závěrečným hlasováním.

V poslední době jsem tak činil relativně málo, a to proto, že srozumitelnost věcí, které se tady odehrávaly pro veřejnost, byla asi obtížná a byla to často marná snaha objasnit veřejnosti, co se tady vlastně odehrává. V tomto případě již spolupráce komunistů a socialistů zasáhla do teritoria, ve kterém smysl jejich činů je naprosto evidentní, a není možné toto snažení přejít mlčky.

To, co jste tady připravili k závěrečnému hlasování, je totiž klasický komunisticko-socialistický útok na rovnost různých forem vlastnictví, na volnou soutěž a v tomto případě v oblasti nejcitlivější, a to je ve zdravotnictví. Rozumíme tomu, že koalice komunistů a socialistů se chystá takto pokračovat nejenom do konce tohoto volebního období, ale i v příštím volebním období, nicméně chceme, aby to veřejnost viděla. Chceme, aby od tohoto okamžiku bylo zřejmé, že se naplnila moje slova o projektu, kterému jsem zlehčeně říkal projekt "Saturn-Sputnik".

Od tohoto hlasování, dámy a pánové, je evidentní, že v této Poslanecké sněmovně nefunguje koalice 101 hlasů, takzvaně středolevá, ale funguje koalice zcela levá, koalice komunisticko-socialistická. Protože jestli ve zdravotnictví bude nastoleno prostředí, kterým je zdravotnictví vraceno před reformy na počátku 90. let, mají-li následovat další kroky, jako je zestátnění ostatních pojišťoven, je to již tak zásadní zásah do standardního, demokratického a tržního prostředí České republiky, že k tomu nemůžeme mlčet.

Chtěl bych, aby alespoň část sdělovacích prostředků zaznamenala, že tímto hlasováním dochází k zásadnímu obratu na české politické scéně.

Děkuji vám. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nyní dostává slovo místopředseda Poslanecké sněmovny pan Vojtěch Filip, pak se ještě o slovo přihlásil předseda poslaneckého klubu KSČM, pak doufám, že budu moci vyhlásit přestávku. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, paní a pánové, nehodlám komentovat demagogická slova, která tady přednesl předseda klubu Občanské demokratické strany. Zastávám pravda trochu jiný názor než kolega Kasal na to, co tady vysvětloval, přesto bych byl rád, aby bylo zcela jasné, že nikdo nemíní porušovat Ústavu České republiky, ani nikdo nemá v úmyslu zasahovat nepřímou novelou do jiných zákonů na rozdíl od toho, co se tady občas děje, když je to účelově prospěšné pro někdy demagogické postupy v obchodněprávních vztazích, případně ve vztazích konkursního práva, jak jsme tomu byli svědky nedávno.

Rád bych navrhl procedurálně znovuotevření rozpravy ve třetím čtení, abychom se mohli po přestávce, pokud o ni požádá některý z klubů, dohodnout na tom, jakým způsobem se vypořádat s tím, co navrhoval kolega Janeček a co neprošlo. V případě znovuotevření rozpravy je možné například přerušit jednání do vyjádření ústavněprávního výboru, jak by se posuzovala otázka nepřímé novelizace jednacího řádu, nikoliv Ústavy České republiky. Protože jde o novelu jednacího řádu, nikoliv ústavního principu. To je podle mého soudu možné navrhnout v přestávce.

Procedurálně navrhuji v tuto chvíli znovuotevření rozpravy ve třetím čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane místopředsedo, nesledovala jsem vás úplně detailně a teď nevím, jestli jste navrhoval, aby byla přestávka, nebo aby se pokračovalo - aby se přerušilo projednávání a pokračovalo se po polední přestávce. Asi jsem to špatně pochopila.

Nyní předseda poslaneckého klubu KSČM pan Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedající, vážená vládo, paní a pánové, když si uvědomíme, o co v tomto sporu jde, nebo také jde, když si uvědomíme, že je logické a legitimní, že k řešení problematiky pravice i levice má diametrálně odlišné názory, pak snadno pochopíme, proč zrovna pravice napadá takovým způsobem snahu, aby se zdravotnictví, tedy lidské zdraví, právě nestalo obětí volné hry tržních sil. Jsem přesvědčen o tom, a je legitimní názor pravice, že si myslí opak, že zdraví je příliš cenné na to, aby občan musel podléhat zákonům podnikání, jejichž prvotním účelem je dosažení zisku, nikoliv dosažení zdraví. Dříve nebo později toto čertovo šídlo z pytle stejně vyskočí. Jsem přesvědčen o tom, že návrh, který zde leží na stole a o kterém teď právě rozhodujeme, je právě o tomto sporu.

Chtěl bych poprosit všechny poslance a poslankyně, aby hlasovali s chladnou hlavou. Nedomnívám se, že jde o věcný spor charakteru nějakého zlepšení či zhoršení zdravotní péče. Jde právě o to, jestli obrovské prostředky, které ve zdravotnictví tečou, jestli potečou tím směrem nebo směrem jiným, směrem možná ke kapsám jiným, než se podílely na jeho chodu. Prosím o chladnou hlavu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ještě pan zpravodaj.

 

Poslanec Josef Janeček: Jestli mohu z funkce zpravodaje okomentovat, tak musím říci, že pan předseda se zřejmě neseznámil s onou materií, o které hlasujeme. To je přesně naopak. Tato materie v této podobě vytváří obrovské zakázky pro všechny dodavatele zdravotnické techniky, pro výrobce léčiv atd. To, co to bude znamenat, bude znamenat hodně špatné péče, hodně drahé péče - a ten, kdo na to doplatí, je bohužel pacient tohoto státu. Pacientů je mi líto, protože se budou domnívat na základě těchto vystoupení, že je to něco v jejich prospěch. Čistý opak je pravdou. Proto tam byly ony pozměňovací návrhy, které jsme dali, aby to alespoň částečně upravily.

Znovu podotýkám: Je tam útok na další ústavní články, jako nedotknutelnost vlastnictví atd. Na druhou stranu se domnívám, že nemá smysl věc nějak prodlužovat. Přikláním se k tomu, ať každý hlasuje podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Jako člověk demokraticky založený ovšem upozorňuji na protiústavnost tohoto ustanovení.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Předseda poslaneckého klubu sociální demokracie má slovo. Pokud se nikdo s přednostním právem znovu nepřihlásí ke slovu, tak nechám hlasovat o návrhu pana místopředsedy Filipa, a to podle § 66 odst. 3 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec Michal Kraus: Paní místopředsedkyně, chtěl bych požádat, abychom po tomto hlasování si jako klub sociální demokracie vzali přestávku na zasedání klubu, která by se mohla eventuálně spojit s polední přestávkou.

Nejprve doporučuji hlasovat o návrhu pana místopředsedy Filipa, a potom bych požádal o přestávku na klub.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nyní tedy přistoupíme k hlasování o návrhu pana místopředsedy Poslanecké sněmovny. Přečtu vám odst. 3 § 66, protože vidím, že jsou zde pochybnosti o tom, zda je to vůbec možné.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP