Neautorizováno !


 

(Jednání pokračovalo v 9.20 hodin.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, prosím, zaujměte svá místa a vyslechněte sdělení předsedajícího. Mám vás všechny rád, přesto některé z vás nepotěším.

Vzhledem k tomu, čeho jsme byli svědky před malou chvílí, v minulosti Poslanecká sněmovna přijala usnesení č. 755, ve kterém se upravují podrobnější pravidla jednání Poslanecké sněmovny a jejích orgánů. Toto usnesení bylo přijato právě proto, aby nedocházelo k neočekávaným změnám již schváleného programu, které celé jednání znepřehledňují a uvádějí do něj ne přímo chaos, ale zmatek.

Dovolím si vás seznámit s přesným textem tohoto usnesení a na jeho základě poté budu komentovat a navrhovat proceduru k jednotlivým procedurálním návrhům, které zazněly na úvod dnešního jednání.

Poslanecká sněmovna podle ustanovení § 1 odst. 2 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, stanoví:

I. Po schválení pořadu schůze lze navrhovat přeřazení jednotlivých bodů, nikoliv však určovat pevné datum jejich projednávání.

II. Vyhoví-li Poslanecká sněmovna v průběhu schůze návrhu na přeřazení bodu nebo návrhu na zařazení nového bodu schváleného pořadu schůze, zařadí se tento bod na konec příslušného bloku prvních, druhých nebo třetích čtení návrhů zákonů, bloku prvních nebo druhých čtení mezinárodních smluv nebo bloku zpráv, návrhů a dalších bodů.

III. Návrh na přeřazení bodu schváleného pořadu schůze lze přednést pouze do 30 minut od zahájení denního jednání Poslanecké sněmovny.

IV. Ve zvlášť odůvodněných případech podle čl. I, II a III se může usnést Poslanecká sněmovna výjimečně jinak.

Jinými slovy, pan kolega Hašek navrhl předřadit jako první dva body dnešního jednání bod 113 a bod 112. Jsem přesvědčen o tom, že o předřazení těchto bodů může Poslanecká sněmovna hlasovat pouze tehdy, pokud se usnese, že se jedná o zvlášť odůvodněné případy a Sněmovna výjimečně rozhodne jinak, než bylo usneseno. Prosím pana kolegu Haška, aby zvážil, jestli trvá na tomto hlasování.

Další návrh - omlouvám se, nezaznamenal jsem jeho předkladatele, navrhl zařadit pevně body č. 104 a 105 za již pevně stanovené body na dnešní dopolední jednání. I v tomto případě, pokud se Sněmovna nerozhodne tyto dva body označit za zvlášť odůvodněné případy a pokud se Sněmovna nerozhodne výjimečně je předřadit, nemohu o těchto bodech nechat hlasovat. Tedy hlasování o těchto bodech musí předcházet hlasování Poslanecké sněmovny, že se skutečně jedná o zvlášť odůvodněné případy.

Návrh pana poslance Bratského, vyřazení bodu č. 76, je podle mě hlasovatelný.

Návrh pana poslance Tluchoře o vyřazení bodu č. 98 je také hlasovatelný. Domnívám se ale, že jeho procedurální návrh, ve kterém se odvolává na ustanovení § 35 odst. 3, hlasovatelný není. Doporučuji z tohoto místa, aby předkladatel tohoto návrhu tento bod nejprve projednal v příslušném výboru. Na základě ustanovení jednacího řádu může požádat, resp. menšina klubu, o svolání výboru a následně jednání výboru k tomuto bodu. Jiným způsobem tento bod projednatelný ve Sněmovně podle mého názoru a názoru mých kolegů není.

Pan kolega - tuším - Kratochvíle navrhoval zařadit výroční zprávu České televize na pátek po pevně stanovených bodech. I v tomto případě podle mě musíme důsledně aplikovat mnou citované usnesení a i případnému hlasování o tomto bodu musí předcházet hlasování Sněmovny, zda se jedná o zvlášť odůvodněný případ.

Pan kolega Kováčik na závěr navrhl procedurální návrh, aby se třetí čtení hlasovala po celý den. Myslím si, že tento návrh by měl být modifikován, aby projednávání návrhu ve třetím čtení pokračovalo i po 14. hodině. Tento návrh je hlasovatelný.

Tolik jednotlivé procedurální návrhy a já nejprve prosím pana kolegu Haška, aby se vyjádřil, zda se domnívá, že z jeho pohledu jsou body 113 a 112, jeho návrh, tím zvlášť odůvodněným případem, a tím vyzval Sněmovnu k hlasování.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Znovu zopakuji, že to není můj individuální návrh, byť tak činím jako jeden z členů Sněmovny, ale svůj procedurální návrh jsem předložil na základě výsledků ranního jednání poslaneckého klubu sociální demokracie a po konzultaci žádám, aby bylo hlasováno o možnosti využití odst. 4 usnesení, to znamená hlasování o tom, že se jedná o situaci, ve které může Sněmovna udělit výjimku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano. Děkuji, pane kolego. Nejprve budeme hlasovat o bodu 113, kterým je návrh na potvrzení předsedů výborů. V tomto hlasování Poslanecká sněmovna rozhodne, že předřazení tohoto bodu jako prvního dnešního jednání je naplněn odst. IV usnesení Poslanecké sněmovny č. 755.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 420. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 420 z přítomných 176 poslanců pro 106, proti 29. Znamená to, že o tomto návrhu budeme hlasovat.

 

Dalším hlasováním rozhodneme, zda návrhem na předřazení bodu č.112, což je třetí čtení návrhu zákona o celostátním referendu, je naplněn onen čl. IV již citovaného usnesení.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 421. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 421 z přítomných 178 poslanců pro 108, proti 28. Návrh byl přijat. O tomto návrhu budeme dále hlasovat.

 

Stejnou proceduru budeme nyní absolvovat u návrhu zařadit body 104 a 105, což jsou třetí čtení návrhu zákona o veřejných výzkumných institucích a návrhu zákona souvisejícího s přijetím tohoto návrhu, za již pevně zařazené body na dnešní dopolední jednání.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP