Neautorizováno !


 

(17.40 hodin)
(pokračuje Dundáčková)

Určitě si nikdo z nás nepřeje, aby takto malé děti alkohol požívaly. Ale tento návrh zákona není v žádném případě o ochraně dětí ani o boji proti alkoholu. Je o regulaci, je o restrikci, o zákazech, o zpupnosti zákonodárců, můžete jej nazvat čímkoliv, jen ne ochranou dětí. U nás přeci existuje zákaz podávání alkoholu, zákaz prodeje alkoholu a tyto zákazy nejsou uplatňovány, nejsou kontrolovány, a já myslím, že je zapotřebí tímto způsobem zaměřit svůj zájem a udělat výrazný krok vpřed v tomto směru. To je jedna věc.

Druhá věc je možné zaměření se na jinou ochranu, ochranu v rámci zákona o sociálně-právní ochraně dětí, o které jsme tady mluvili před chvilkou, a zaměřit se spíše na pomoc rodinám, které se dostávají do takovéto situace. Já jsem se před nějakou dobou pohybovala na Valašsku, Beskydsku, v naprosto nádherných vesničkách v kraji, které městskému člověku připomínají bohem zapomenutý kraj, a tam neměly matky problém s žádnými drogami typu marihuany, heroinu, pervitinu či čehosi dalšího, ale právě s alkoholovými závislostmi svých malých dětí. Nestěžovaly si ale v žádném případě na reklamu, stěžovaly si na vliv prostředí, na vliv prostředí nezřídka rodinného, na vysoké procento alkoholismu v dospělé populaci, zejména mužů - přítomným mužům se omlouvám. A v této souvislosti mě napadá, že je naprosto prokázané výzkumy, že není žádná kauzální spojitost mezi reklamou a alkoholovými návyky. Reklama je opravdu ten nejméně důležitý faktor. Paní předkladatelka to ostatně sama ve své řeči zmiňovala.

Čili já jsem pro, abychom bojovali proti alkoholismu mládeže, možná proti alkoholismu obecně, určitě proti alkoholismu dětí, ale jsem přesvědčena, že ne tímto způsobem. Boj o omezení reklamy je totiž bohapustým pokrytectvím ve státě, ve kterém stát samotný profituje na prodeji alkoholu a jedná ze strany státu o podporovanou drogu. Proto se připojuji k těm, kteří chtějí skutečně bojovat proti alkoholismu mládeže, ale zároveň budu podporovat návrh svého kolegy na zamítnutí tohoto návrhu zákona, a sice proto, že jsem přesvědčena, že není opravdu ničím jiným než čistým pokrytectvím.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To byl příspěvek do obecné rozpravy od paní poslankyně Dundáčkové. Ptám se, kdo další chce ještě obohatit obecnou rozpravu, ale už asi nikdo takový není, tak já obecnou rozpravu skončím.

Paní poslankyně Kateřina Konečná může vystoupit v této chvíli. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Já děkuji, děkuji i vystupujícím za bezpochyby podnětné náměty. Já, jak jsem sdělila, my si uvědomujeme, že je to jeden z kroků, jak pomoci při boji proti alkoholismu. Možná jsme se, paní kolegyně Dundáčková, neposlouchali, protože já jsem tady ty statistiky uváděla, kde je prokázán přímý vliv reklamy na alkohol s alkoholismem jako takovým a alkoholismem u mládeže, ale já bych vás tedy velmi ráda požádala, protože pevně věřím, že tento návrh zákona projde druhým čtením, ale to pro vás možná nebude tak podstatné, abyste zkusila navrhnout ty další kroky, kterými je možno tento problém řešit. Já jsem připravena je podpořit, jsem připravena, a myslím si, že celý klub KSČM, podpořit jakýkoliv krok k omezení či zabránění a snižování dostupnosti alkoholu mládeži, k problematice závislých dětí, alkoholiků, se kterými se dneska setkáváme. Toto měl být start pro to, jak to udělat.

Je spousta vyspělých zemí, které tento zákon mají. Nemyslím si, že by to jakkoliv omezovalo jejich konkurenční prostředí, a proto ty ekonomické dopady, které tady byly několikrát zmiňovány, mě velmi zarážejí a upřímně musím říci, že mrzí. Samozřejmě že zákaz reklamy možná až tak nesníží konzumaci alkoholu, že bude daleko důležitější rodinné prostředí, ale já opravdu nevím, jak v této chvíli vytvořit zákon, který by omezoval nebo jakkoliv reguloval rodinné prostředí, ve kterém děti vyrůstají. A jestli chceme obcházet či nějak nabádat rodiče k tomu, aby před dětmi nepožívali alkoholické nápoje, tak si myslím, že to patří k obecným zásadám této společnosti, ale takto se to zákonem upravit nedá.

K panu kolegu Plevovi snad jenom to, že dětský den je akce určená pro osoby mladší 18 let už z pozice toho, že to je dětský den, není to den rodinný či den dospěláků, a my nezakazujeme v té druhé části sponzoring. My se pouze snažíme omezit reklamu na alkohol, a já si myslím, i podle kodexu firem prodávajících alkoholické nápoje v ČR, o kterém jsem byla informována, že samy tyto firmy připouštějí, že velmi nerady využívají reklamu v čase, kdy se vysílají programy pro děti, a že omezují reklamu tak, aby byla co nejméně dostupná v té době, kdy se děti na televizi dívají. Já nevidím důvod, proč by se díky tomuto zákonu měla jakkoliv omezovat oblíbená činnost většiny naší mužské populace, přítomní pánové nefotbalisté mi prominou, ale sledování Gambrinus ligy. To opravdu nebylo cílem tohoto zákona. Cílem tohoto zákona je udělat ten první krok k tomu, abychom se kromě široké debaty okolo tabáku zaměřili také na to, co možná naši společnost ničí daleko více, a to jsou alkoholické nápoje. Je to skrytá hrozba, ale je to hrozba daleko vážnější.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To bylo závěrečné slovo paní poslankyně Konečné.

Já myslím, že se zpravodajem se shodneme na tom, že bychom měli hlasovat o návrhu na zamítnutí předloženého návrhu. Já si proto dovolím zavolat na poslance, že budeme hlasovat. Snad přijdou. Prosím poslance, kteří mohou, ať se dostaví do jednací síně, budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí předloženého návrhu.

Je tady návrh na to, abych vás odhlásil, takže vás všechny odhlašuji, a kdo chce opravdu hlasovat, musí se znovu přihlásit. Vše je připraveno k hlasování.

 

Návrh, o který jde, je návrh pana poslance Plevy, který navrhuje zamítnout tento poslanecký návrh na vydání zákona, kterým se mění zákon o regulaci reklamy.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zamítnutí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 264, přítomno bylo 110, pro hlasovalo 34, proti 45. Tento návrh na zamítnutí nebyl přijat.

 

A my se budeme zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat tento návrh k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Ptám se, jestli má někdo ještě jiný návrh. Prosím, paní poslankyně Konečná.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji. Já bych doporučovala to dát výboru pro sociální politiku a zdravotnictví vzhledem k tomu, že toto se zdravotnické tematiky přímo dotýká. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: A je tady ještě další návrh, abychom také hlasovali o přidělení rozpočtovému výboru. To už je třetí. Budeme hlasovat o výborech tak, jak padaly.

 

První - výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 265, přítomno 110 poslanců, pro hlasovalo 90, proti 6. Tento návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP