Neautorizováno !


 

(9.10 hodin)
(pokračuje Kala)

Za druhé. Lze očekávat, že po schválení pozměňovacích návrhů dojde k přečíslování, respektive k novému očíslování téměř všech novelizačních bodů. Tyto změny v číslování jednotlivých novelizačních bodů bude zapotřebí promítnout do ustanovení o účinnosti zákona, která je ve vládním návrhu rozdělena podle okruhů problematiky k několika datům, a dále je ovšem modifikována i pozměňovacími návrhy, a to A98, D9 a L2.

Pro nové novelizační body bude zapotřebí stanovit účinnost podle jejich věcného obsahu tak, aby logické celky právní úpravy nabývaly účinnosti ke stejnému datu. Bude-li přijat pozměňovací návrh posouvající účinnost rozhodujících ustanovení k pozdějšímu datu, takovým návrhem je například D9 ke dni 1. července 2006, je zapotřebí k tomuto datu vztáhnout celý komplex nové právní úpravy upravující provoz na pozemních komunikacích.

Vzhledem k vysokému počtu pozměňovacích návrhů nelze tuto legislativně technickou úpravu přesněji specifikovat.

Za třetí. Ustanovení upravující účinnosti zákona podle úprav, které jsem právě navrhl, bude pak v jeho schválené podobě zapotřebí dále promítnout i do současné části čtvrté, čl. V, který obsahuje zmocnění k vyhlášení úplného znění zákona. Zde se tedy opraví data, respektive se zapracuje nové datum, ke kterému bude úplné znění zákona č. 361/2000 Sb. vydáno.

Za čtvrté. V závislosti na schválení pozměňovacích návrhů je pak zapotřebí učinit ještě další legislativně technické zásahy.

Bude-li přijat pozměňovací návrh pana poslance Býčka označený D7, bude zapotřebí opravit poznámky pod čarou, kde je odkazováno na již neplatné předpisy. Místo na zrušený zákon č. 38/1995 Sb., o technických podmínkách provozu silničních vozidel na pozemních komunikacích, a na jeho rovněž neplatnou prováděcí vyhlášku č. 102/1995 Sb. je zapotřebí odkázat na platný zákon č. 56/2001 Sb. a k němu vydaný prováděcí předpis. Totéž se týká již neplatného vládního nařízení č. 41/1998 Sb., o zavedení letního času v letech 1998 až 2001. V současnosti je platným předpisem nařízení vlády č. 293/2001 Sb., o zavedení letního času v letech 2002 až 2006.

Potřeba další úpravy vyplyne, bude-li schválen bod A84 z usnesení hospodářského výboru. Zde je z důvodu omylu při písemném vyhotovení usnesení hospodářského výboru zapotřebí upravit text tak, aby měl bod A84 na co řádně navázat a text se tak dostal do souladu s tím, jak byl hospodářským výborem schválen.

Jde o vložení nového odstavce 3 do § 6, který zní "Označení vozidla O1 lze použít pouze v případě, řídí-li vozidlo nebo je-li ve vozidle přepravována osoba, která je držitelem označení O1 vydaného podle odstavce 1. Přepravovaná osoba je povinna prokázat na výzvu policisty nebo strážníka obecní policie, že jí byly přiznány mimořádné výhody podle zvláštního právního předpisu, odkaz 24, které ji opravňují k užívání vozidla s označením O1."

Tyto legislativně technické úpravy je zapotřebí nechat Sněmovnou schválit jedním samostatným hlasováním, a to před konečným hlasováním o zákonu jako o celku.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane poslanče. Věřím, že až budeme hlasovat o proceduře, že nás ještě jednou upozorníte na to, že se zřejmě o vašich procedurálních návrzích nedá hlasovat úplně na začátku nebo úplně na konci. Je to poměrně rozsáhlý sofistikovaný návrh. Jsem nakloněn vyhovět tomu, co navrhujete, z důvodu neúprosné logiky.

Nyní vystoupí pan poslanec Plachý. Poté paní poslankyně Zuzka Rujbrová.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, dámy a pánové, dovolte mi, abych stáhn svůj pozměňovací návrh uvedený pod písmenem M2, a to ve prospěch pozměňovacího návrhu pana poslance Kaly, který řeší totéž, ale komplexněji. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Plachému. Nyní vystoupí paní poslankyně Zuzka Rujbrová.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Děkuji, pane místopředsedo. Kolegyně a kolegové, opět nemám jinou možnost, jak vás před vaším rozhodováním o pozměňovacích návrzích seznámit s peticí, kterou v posledních dnech Poslanecká sněmovna obdržela a která se dotýká právě rozhodování o tomto zákonu. Pracovně tuto petici nazývám "Za práva cyklistů". Petenti, kterých je více než sto, poukazují na diskriminaci cyklistů při využívání komunikací oproti chodcům, konkrétně v případech křížení s komunikací pro motorová vozidla, kdy přechody, respektive jejich přejezdy, bývají značeny pouze jako přechody pro chodce, tudíž jsou nuceni vždy, i když se motorové vozidlo neblíží, v podstatě sestoupit a tuto komunikaci přejít.

Doporučuji, abychom vedle sebe stavěli přechody pro chodce a přejezdy pro cyklisty, tak jak je to v zahraničí obvyklé.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Zuzce Rujbrové. Nyní vystoupí pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, už jsme si zvykli, že za této vládní koalice je možné všechno, i naprosto flagrantní porušování zákonů. A je to flagrantní porušování zákona o jednacím řádu, jestli budou připuštěny pozměňovací návrhy pana kolegy Kaly, které jednoznačně nejsou legislativně technickými připomínkami. Věřím, že v takto složitém zákonu mohou se ještě objevit jisté nedostatky, které je potřeba vylepšit. Ale na to je institut vrácení zpět do druhého čtení. Není možné takto překrucovat a ohýbat jednací řád, což je zákon, a jenom hlasováním Sněmovny rozhodnout o tom, že věcný pozměňovací návrh je legislativně technickou připomínkou.

To je výsměch a hanba! (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: O tom návrhu lze rozhodnout hlasováním. Navrhnout lze cokoliv. Nemohu posoudit v této složitosti, do jaké míry je nebo není oprávněn.

Nepředpokládám, že by pan zpravodaj chtěl ublížit tomu zákonu. Mám dojem spíše opačný, že chce tomu zákonu pomoci. Máte-li za to, že ten návrh, který přednáší, není hlasovatelný, tak vznesete v pravý čas námitku proti tomu, aby se o něm hlasovalo. Prosím.

 

Poslanec Petr Pleva: Já prosím jsem nevznesl pochybnost, že pan zpravodaj chce zákonu pomoci. Já mu neberu dobrý úmysl, ale nelze kvůli tomu porušovat zákon. Abychom mohli kvalifikovaně rozhodnout, zdali jde nebo nejde o legislativně technický pozměňovací návrh anebo věcný pozměňovací návrh, prosím, aby všem poslancům byl rozdán písemně.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. Zeptám se pana předkladatele, pana zpravodaje, zdali je to možné.

 

Poslanec Miloslav Kala: Pane místopředsedo, samozřejmě možné je všechno. Musím říci, že tento návrh legislativně technických úprav jsem zpracoval ve spolupráci s legislativním odborem, takže doufám, že nedošlo k nějakému porušení, a můžeme buďto zdržovat to projednávání, nebo můžeme rozhodnout hlasováním.

Pokud předloží pan kolega Pleva návrh, abychom o tom hlasovali, tak já to samozřejmě respektuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. O té námitce by rozhodla Sněmovna. To je asi jedině možný postup v tuto chvíli, že pan poslanec Pleva podá námitku proti případnému postupu předsedajícího. Nicméně vystoupí pan poslanec Janeček a já ještě potom zvážím, do jaké míry přerušíme jednání na to, aby mohl být ten pozměňovací návrh rozdán, protože to je právo pana poslance Plevy, toto požadovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP