Neautorizováno !


 

(14.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Na služební cestě je pan poslanec Vladimír Laštůvka až do 24. 6. Omlouvá se paní poslankyně Miloslava Vostrá. Na cestě stálé delegace do Západoevropské unie jsou poslanci Němec Oldřich a Eva Nováková až do 16. 6.

Omlouvají se také členové vlády. Omlouvá se premiér Jiří Paroubek, který je v této chvíli ještě v Ostravě. Omlouvá se pan ministr Martin Jahn do 17. 6. Omlouvá se také ministr Milan Urban, který je do 24. 6. na služební cestě. Omlouvá se také pan ministr Pavel Dostál - ale v této chvíli tady je. Tolik omluvy.

A nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 45. schůze. Návrh tohoto pořadu je uveden na pozvánce. Nejdřív vás budu informovat o závěrech z dnešní porady s místopředsedy Poslanecké sněmovny a zástupci poslaneckých klubů. Prosím vás o pozornost.

Vzhledem k zítřejšímu pohřbu paní poslankyně Boháčkové navrhujeme, aby Poslanecká sněmovna zítra jednala do 11 hodin. Organizační výbor by zahájil jednání ve 13.30 hodin. V jednání Poslanecké sněmovny bychom pokračovali od 14.30 hodin. Dále navrhujeme zařadit některé nové body: Návrh na nominaci ověřovatele Poslanecké sněmovny, Návrh na volbu členů a náhradníků správní rady Ústřední pojišťovny VZP ČR, Návrh na volbu náhradníka dozorčí rady Ústřední pojišťovny VZP ČR. To je snad z mé strany všechno.

Teď vás budu žádat, abyste přednesli své návrhy. Mám tady přihlášky poslanců Exnera, Schlinga, Talíře, Opálky, Janečka, Duba, Tlustého, Gruntové, Krákory, Hojdy. Hlásí se pan ministr Dostál. Ještě paní poslankyně Talmanová. Panu ministru Dostálovi dám slovo jako prvnímu. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, dobrý den. Já jsem vás chtěl zdvořile poprosit o změnu pořadí projednávaných bodů. Prosil bych vás, abyste bod č. 34, tj. vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 3/2002 Sb., o svobodě náboženského vyznání, mohli zařadit jako první bod dnešního jednání. Je to druhé čtení. Stejně tak vás v té souvislosti prosím, pokud dojde k případnému třetímu čtení, aby k němu došlo jako první bod příští úterý 21. června, tedy za týden. Zdůvodňuji tuto svoji prosbu tím, že na toto jednání Sněmovny jsem byl uvolněn z hospitalizace. Na tyto dva dny mám domluveno, že se mohu zúčastnit schůze Sněmovny na projednávání těchto bodů.

Prosím, ještě jednou: Bod č. 34 dneska jako zcela první bod. Pokud projde do třetího čtení, tak jako první bod příští úterý 21. června. Děkuji vám za pochopení.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane ministře, to znamená zařadit dnes jako první bod, eventuální třetí čtení jako první bod v úterý za týden. Tak návrh zní, tak ho mám správně zaznamenán.

Prosím nyní v pořadí, jak jste se hlásili. První se přihlásil pan poslanec Václav Exner, pak pan poslanec Jaromír Schling. Teď prosím pana poslance Exnera. Vás prosím o klid.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych jménem poslaneckého klubu Komunistické strany Čech a Moravy navrhl zařazení nového bodu s názvem Informace vlády o stanoviscích k projednávaným otázkám na nejbližším jednání Evropské rady v Bruselu. Navrhujeme tento bod zařadit před čtvrtý bod současného programu schůze. Důvod pro zařazení takového bodu je ten, že se domníváme, že Parlament České republiky a jeho Poslanecká sněmovna by měly mít také podíl na formulování přístupu k základním otázkám týkajícím se problematiky Evropské unie.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP