Neautorizováno !


 

(14.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Můžeme se pustit do pořadu schůze. Máme tu bod

 

58.
Střednědobé hodnocení Lisabonské strategie - závěry zasedání Evropské rady
(Brusel, 22. - 23. března 2005)
/sněmovní tisk 968-E/

 

My jsme v pátek tento bod přerušili, jak si pamatujete. Přerušili jsme ho v podrobném čtení. Prosím, aby místo u stolku zpravodajů znovu zaujal místopředseda vlády Martin Jahn. Omlouvá se zpravodaj výboru pro evropské záležitosti pan poslanec Pavel Svoboda, protože je v zahraničí. Na jeho místo by měl nastoupit pan poslanec Milan Ekert. Prosím, pane poslanče. Myslím, že není třeba hlasovat o této změně. Pan poslanec Ekert by nastoupil jako zpravodaj.

Ještě jednou. V pátek 13. května jsme vedli všeobecnou rozpravu i podrobnou rozpravu. Podrobnou rozpravu jsme před ukončením přerušili. Budeme tedy pokračovat v podrobné rozpravě, do které přihlášky nemám, takže se ptám, kdo se hlásí do podrobné rozpravy k Lisabonské strategii v této chvíli.

Hlásí se pan poslanec Vymětal. Prosím o klid. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Pane předsedo, dámy a pánové, opět bych z tohoto místa chtěl už jako minule poprosit výbor pro evropské záležitosti, kdyby nám svým usnesením u takovýchto dokumentů vždycky navrhl usnesení Sněmovny. Máme tady v dokumentech usnesení výboru k materii, ale není navrženo usnesení Sněmovny. Bylo by to velice praktické, tak bych chtěl znovu poprosit, aby u dalších materiálů už se to tam objevilo v písemné formě jako usnesení výboru, že navrhuje Poslanecké sněmovně přijmout takovéto usnesení. Všecko, děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane poslanče, za toto upozornění. Ptám se, kdo další se hlásí do podrobné rozpravy k Lisabonské strategii. Pokud se nehlásí nikdo, tak podrobnou rozpravu můžeme ukončit. Poprosím pana poslance Milana Ekerta, aby zopakoval návrhy, o kterých budeme hlasovat, a dohodneme se na postupu, jak se s nimi vypořádáme.

Ještě mě napadá jedna věc. Možná by ještě bylo vhodné, kdybych požádal pana místopředsedu vlády, aby se eventuálně vyjádřil k proběhlé rozpravě, pokud má zájem. Ale není tomu tak. V tom případě máte slovo vy jako zpravodaj.

Prosím o klid. (V sále je velký hluk, předsedající zvoní zvoncem.)

 

Poslanec Milan Ekert: Děkuji za udělení slova. Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěl bych jen na závěr konstatovat, že vystoupilo celkem 13 poslanců se 14 příspěvky v rozpravě a s jednou faktickou poznámkou. V podrobné rozpravě bylo navrženo pět návrhů usnesení. První je usnesení, které předložil předseda výboru pro evropské záležitosti pan Pavel Svoboda. Skládá se ze tří bodů. Druhé usnesení je usnesení, které navrhl pan kolega Exner, které se skládá též ze tří bodů, které mají subbody - každý z nich má po třech subbodech - dále pak usnesení navrhl též pan kolega Šeich, pan kolega Beneš a pan poslanec Ekert.

Když dovolíte, dovolil bych si vás provést hlasováním. Nejprve bychom hlasovali po jednotlivých bodech o usnesení, které navrhl pan předseda výboru pro evropské záležitosti Svoboda.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Jestli tomu dobře rozumím, budeme tedy hlasovat postupně o pěti návrzích. V každém zvlášť nám budete říkat, jak se budeme po částech s tím vypořádávat. Je to tak?

 

Poslanec Milan Ekert: Ano, přesně tak, pane předsedo.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Jenom se zeptám, jestli někdo zpochybňuje tento postup. To znamená, že tady máme pět návrhů od pěti poslanců. Budeme postupovat tak, jak byly předkládány. Budeme pravděpodobně hlasovat o jednotlivých částech usnesení. Vy nás povedete. Má někdo námitky proti tomuto postupu? (Nikdo)

Je zřejmé, že potom bude nějaké hromadné hlasování. O celkovém usnesení potom budeme hlasovat na závěr.

Jestli je všechno jasné, tak v tom případě snad můžeme přikročit k hlasování. Už jsem zavolal poslance, aby se zúčastnili, kdo má zájem. Budu se ptát pana místopředsedy i vás vždy na stanovisko. Můžeme začít.

 

Poslanec Milan Ekert: 1. Poslanecká sněmovna bere na vědomí závěry Evropské rady v Bruselu 22. až 23. března 2005, "Oživení Lisabonské strategie, partnerství pro růst a zaměstnanost".

Stanovisko zpravodaje je souhlasné.

 

Předsda PSP Lubomír Zaorálek Pane místopředsedo? (Odpověď nebyla slyšet.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 233. Přítomno bylo 163 poslanců, pro hlasovalo 115, proti 1. Návrh byl přijat, můžeme pokračovat.

 

Poslanec Milan Ekert: 2. Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby jí předložila k projednání Národní lisabonský plán, jakmile bude zpracován.

Stanovisko souhlasné.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane místopředsedo? Promiňte, musím to zastavit, protože pana místopředsedu neslyším. Hlasování pokládám za zmatečné. Prosím, jestli by se něco stalo s mikrofonem, protože opravdu neslyším stanoviska pana místopředsedy. Asi je neslyšíte ani vy. - Už to jede.

Pan poslanec Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, protože návrhy usnesení nemají všichni poslanci k dispozici, vznikají určité problémy nebo mohou vzniknout, jako ten, který vznikl právě teď. Návrh pana předsedy výboru pro evropské záležitosti je užší než návrh, který předkládám posléze já.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP