Neautorizováno !


 

(11.10 hodin)
(pokračuje Dostál)

Zatím se tomu vysmály jen Haló noviny, které psaly, proč ten Dostál staví repliku věznice. Dostál ne, ale Ministerstvo kultury investovalo do stavby repliky koncentračního tábora u Příbrami, ve kterém byli mučeni a umírali lidé proto, že chtěli žít svobodně. (Potlesk.) Myslím si, že je důležité, aby tento památník stál.

Mimochodem - dozvěděl jsem od politických vězňů, že s nimi byli zavřeni také komunisté, kteří byli v padesátých letech potom popraveni.

V Sezimově Ústí se bude otvírat památník pana prezidenta Beneše. Od roku 1990 nikdo nebyl schopen zajistit, aby v Sezimově Ústí tento památník byl otevřen. Zařídila to až sociálně demokratická vláda. Myslím to vážně, památník tam otevřen bude a rád pana předsedu Tlustého pozvu. Mohl bych pokračovat až k památníku v Naardenu, který zachránit nebylo vůbec jednoduché. Zachráněn je a budeme mít v Holandsku opravdu důstojnou připomínku J. A. Komenského - atd.

Chci tím demonstrovat snahu mého ministerstva myslet vážně to, k čemu se v tomto programovém prohlášení zavázalo. Jak znám své kolegy, jsem přesvědčen, že to mysleli všichni vážně a připomínka pana předsedy Tlustého byla velice nespravedlivá.

Nyní poslední věc. Byli jsme obviněni veřejně z toho, že tato vláda bude vládou, která bude podpořena hlavně komunisty. Tím pan předseda Tlustý ukončil svůj projev. Myslím si, že pan předseda Grebeníček názorně demonstroval, kterak nás chce komunistická strana podpořit. Při eskalaci jeho projevu jsem se jen bál, kdy vyzve ochranku, abychom byli z tohoto sálu vyvedeni.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Kolegové, probíhá rozprava. Kdo se do ní ještě hlásí? Pokud nikdo, rozpravu končím a požádám předsedu vlády Jiřího Paroubka, aby se ještě vyjádřil k tomu, co tady zaznělo. Slovo má předseda vlády ČR Jiří Paroubek.

 

Předseda vlády ČR Jiří Paroubek: Dámy a pánové, myslím, že tady byly vyřčeny všemožné argumenty ze všech úhlů pohledů a ze všech stran. Reagoval bych velmi stručně na jednotlivá vystoupení.

Pokud jde o vystoupení předsedy klubu ODS, myslím, že se jednalo především o účelově motivovanou kritiku koaliční vlády ze strany ODS. Jestli jsem mu ale dobře rozuměl, mezi řádky se objevilo také to, že jsou oblasti, kde ODS je ochotna vládu podpořit a je ochotna podporovat některé zákony nebo postupy, které sem budou předloženy. To vnímám jako pozitivní věc, protože je to určitý průlom do politiky nulové tolerance. Myslím si, že v zájmu této země, jak říkal Zdeněk Jičínský, bychom měli nenadřazovat stranické zájmy nad zájmy národními. Z tohoto hlediska i přes jeho kritickou opoziční rétoriku vidím některé věci, které jsou určitě pozitivní.

K věcem, které zde kritizoval. Nechci se vyjadřovat zdaleka ke všem, protože není potřeba se vším polemizovat. Dovolím si říci u některých neobratných formulací programového prohlášení, že je podle mne důležitější obsah než forma.

Pokud jde o některé věci, které zpochybňoval, rád bych se u některých z nich zastavil.

Pokud jde o podporu domácího cestovního ruchu, je to věc, která je potřebná, která navazuje na výtečný rozvoj v této oblasti a zatím zejména malými a středními podnikateli nepoznanou podporu státu. Jestliže podpoříme vhodně motivovanou propagací malé a střední podnikatele v oblasti cestovního ruchu, bude to jen dobře pro ně a pro stát, protože pokud budou čeští občané zvyklí trávit více dovolenou - mám na mysli lidi ze středních a vyšších vrstev - než tomu bylo dosud, v našich penzionech a restauracích, v našich zařízeních pro trávení volného času, je to jen z národohospodářského hlediska dobře.

Pokud jde o důchodovou reformu, byl bych velmi rád, kdyby i zde ODS překonala nulovou toleranci. V krátké době se chci obrátit na jednotlivé politické strany zastoupené v Poslanecké sněmovně s tím, abychom začali debatovat o co nejkonsensuálnějším řešení důchodové reformy. Myslím si, že to tento stát potřebuje a že je potřeba, abychom všichni spolu hovořili, všechny politické strany, protože není možné, pokud v politických turbulencích dojde k posunu tu vpravo, tu vlevo, aby byla východiska takové závažné věci, jako je důchodová reforma, zpochybňována. Proto nabízím ruku ke spolupráci a proto se znovu vracím k myšlence, abychom nadřadili nad zájmy stranickými zájmy národní, zájmy tohoto státu.

Pokud jde o dodržování konvergenčního programu, určitě panu předsedovi poslaneckého klubu neuniklo to, co je faktem, a sice že už v minulém roce jsme to nejsledovanější maastrichtské kritérium splnili, to je poměr schodku veřejných financí k hrubému domácímu produktu. Vešli jsme se do tří procent. Pokud jde o celkové zadlužení státu, dostali jsme se dokonce ve vztahu k hrubému domácímu produktu na něco přes 37 %, že maastrichtské kritérium se drží hranice 60 %. Po dlouhé řadě let došlo k poklesu této relace. Myslím si, že je potřeba pohybovat se ve faktech. Nepříznivý vývoj veřejných financí, který se projevoval v určité době, se podařilo zastavit. Myslím si, že je to zásluha předchozí vlády. Tato vláda v tom chce pokračovat.

Pokud jde o vystoupení pana předsedy Kalouska, nemám, co bych k tomu dodal, to je vystoupení politika koaliční strany. Myslím si, že je to standardní vystoupení politika koaliční strany a že je možné se k němu hlásit.

K vystoupení pana předsedy KSČM. I zde v tomto projevu jsem viděl řadu změn proti tomu vystoupení, které jsem slyšel při hlasování o nedůvěře vládě. Považuji to za velmi pozitivní signál. Podle mého názoru se jednalo o standardní opoziční projev. Nechci zdaleka polemizovat se vším, co tady bylo, zejména osobní útoky na některé členy kabinetu. To jsou věci, s kterými jako premiér nemohu souhlasit už z hlediska čisté loajality k členům kabinetu. Myslím, že to jsou věci, kde pan předseda nemá pravdu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP