Neautorizováno !


 

(10.40 hodin)
(pokračuje Grebeníček)

Bude při tomto personálním složení kabinetu informační kampaň, kterou chce vláda financovat, demokratická, nebo půjde opět o ostudné vymývání mozků prostřednictvím státem placené reklamy? Chci rozumět programovému prohlášení tak, že premiér se osobně zaručuje, že slovo dostanou všechny významné názorové proudy, tedy i kritické hlasy. Jak věřit záměrům vlády v oblasti upevňování právního státu, když člověk, který má zodpovídat za tento resort, nedbá dostatečně obvyklých zákonných mechanismů a procedur při nalézání a výkonu práva a jedná arogantně z pozice síly?

Kardinální otázkou předkládaného dokumentu je otázka, zda řada obecně přijatelných a zajímavých bodů bude naplňována ve prospěch občanů, tedy podle původních programových východisek ČSSD, nebo zda jako doposud po celé období koaličního vládnutí půjde o realizaci asociálních pravicových receptů odpovídajících režii unionistů a lidovců.

Při všech obecných proklamacích o závazcích a záměrech ve vztahu k mezinárodnímu společenství a ke spojencům pak chybí další jasné nedvojsmyslné vyjádření. Mám tu na mysli skutečnost, že při všech slovech o oddanosti bezpečnostní politice Evropské unie a severoatlantickému spojenectví chybí zase to nejdůležitější. Proto se ptám. Je vláda ochotna respektovat ve své bezpečnostní politice a při plnění závazků ke spojencům a partnerům Chartu OSN, ženevské konvence a další základní normy mezinárodního práva? Nebo naopak chce pokračovat v dosavadní politice, kdy pod záminkou zapojení ozbrojených sil České republiky do operací na podporu míru, humanitárních operací a protiteroristických operací bude nadále podporovat Chartě OSN odporující a proti ženevským konvencím směřující vojenské a politické akce Spojených států, Velké Británie, případně dalších, kdo chtějí jít cestou preventivních válek a uplatňují protiprávní, často přímo teroristické postupy při nastolování nového světového pořádku?

Až dosud mám opakovaně špatnou zkušenost s ministrem zahraničí, který hauzíruje podle svých osobních potřeb a jisté zahraniční objednávky s lidskými právy, ale výslovně odmítá tato práva respektovat. Když se mu to nehodí, popírá veřejně známé skutečnosti a výslovně i písemně odmítá jménem republiky prosazovat aktivně zejména dodržování ženevských konvencí. Chci být správně pochopen. Je obecnou slušností dát novému premiérovi a novým ministrům možnost sdělit představy a prostor k naplnění toho, co je ku prospěchu republiky. Ale v takové situaci už nejsou ministři Svoboda, Němec a někteří další, jejich svérázné pracovní výsledky už dobře známe.

V případě špatné práce ministrů, v případě neloajálních přístupů vůči republice, a také pokud se prokáže, že některý ministr nemá mravní kvality, že třeba lže o svých podřízených, obecně, nejenom v konkrétním známém případě, čekám, že z toho budou vyvozovány patřičné důsledky. Vnímal jsem proto, že je premiér rozhodnut členy vlády v jejich práci soustavně kontrolovat. Jde o to, o čem premiér mluvil, a co je mi vcelku sympatické měřit všem jediným, chcete-li stejným metrem. Ale jako realista vím, že i v tom jsou jeho možnosti ve stávající koalici a v podstatě na sklonku volebního období značně omezené.

Jménem Komunistické strany Čech a Moravy jsem proto povinen vyslovit následující stanovisko. Jde nám o republiku prosperující, demokratickou, republiku respektující práva občanů i normy mezinárodního práva, zejména práva humanitárního a Charty OSN. Jde nám o to, aby vláda svou politikou nerozšiřovala už tak hluboké sociální příkopy, ale naopak budovala moderní sociální stát, kde bez ohledu na výši majetku a společenské postavení si budou občané před zákonem rovni a kde kriminalita a korupce bude důsledně postihována bez ohledu na funkce a příslušnost k té či oné ekonomické nebo politické skupině vyvolených. Jde nám o to, aby republika v integrující se Evropě nevystupovala jako ponížený podřízený, který ke všemu mlčí a se vším, co přichází z Bruselu, souhlasí. Chceme plnohodnotnou a rovnoprávnou spoluúčast na integračních procesech. Požadujeme, aby to byl proces podrobený demokratické kontrole, kde každý má právo svobodně vyslovit svůj názor.

Vnímáme v osobě premiéra racionálně uvažující osobnost, která však nemá v dané době vhodné podmínky k tomu, aby mohla zásadním způsobem změnit to, co občany právem rozhořčuje a co značnou část společnosti vede k pasivní rezistenci a rezignaci na účast ve veřejném životě. Po podrobném prostudování textu programového prohlášení a při porovnání změn ve složení vlády se složením původním máme v tuto chvíli jen velmi málo důvodů věřit, že by tato koalice a tato personální skladba vlády mohly přinést veřejností tolik žádanou změnu stylu vládnutí. To si zvlášť uvědomujeme právě v tomto období, kdy přemýšlíme o šanci změnit soudobé neutěšené poměry.

Jsme přesvědčeni, že slušnost, vzájemná tolerance, hospodářský rozkvět, sociální stabilita, politická kultura nepatří mezi nesplnitelné sliby, ale může se stát a musí se stát součástí každodenní reality. Chceme proto spolupracovat s těmi, kteří mají rádi tuto zem, kteří v ní mají své kořeny a chtějí pro své nejbližší vytvářet šťastný domov. Jinak řečeno, je třeba dát obyčejným lidem šanci k plnohodnotnému životu, jistotu, že dobré skutky dojdou naplnění, potřebu vědět, že budoucnost nebude horší než čas přítomný. Zároveň však opět bereme vážně hlasy některých ministrů, že pokud by vláda měla založit svou další existenci na podpoře Komunistické strany Čech a Moravy, pak z ní odejdou. Vše nasvědčuje tomu, že tuto příležitost nebudou mít. I my si totiž vybíráme, koho a co podporovat, komu a proč dát důvěru. A tato koaliční vláda důvěru Komunistické strany Čech a Moravy opravdu nemá. V tom je podstata našeho přístupu.

Co k tomu dodat? Možná následující. Neříkejte si sami o odchod ze Strakovy akademie, mohli bychom vám to splnit.

Dámy a pánové, děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dalším přihlášeným do diskuse je pan poslanec Zdeněk Jičínský. Připraví se ministr Němec. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP