Neautorizováno !


 

(18.50 hodin)
(pokračuje Schling)

A podobně bychom mohli mluvit o řadě dalších a dalších věcí. Růst HDP, jaký máme my, a dokonce to tady jeden z vás řekl, kdyby měla Spolková republika Německo nebo Francie a další státy, tak by jim bylo mnohem veseleji. Takže my se opravdu nemáme za co stydět a namísto toho, abychom byli sebevědomí a abychom hrdě se hlásili k těmto úspěchům jako republika, tak tady šíříte blbou náladu. Je zajímavé, že váš čestný předseda na svých zahraničních cestách blbou náladu nešíří, ale představuje se jako úspěšný prezident úspěšné země, ne neúspěšné, jak se vy tady snažíte obyvatelům vykládat.

A takto by bylo možno pokračovat dlouho, ale nebudu. Skončím řečnickou otázkou - ne vám, kteří zde šíříte blbou náladu, ale zeptám se občanů České republiky, jestli to opravdu míní vážně a jestli v příštích volbách chtějí vládní zodpovědnost svěřit politické straně, jejíž celostátní reprezentace nemá ani tolik rozumu, kolik mělo městské zastupitelstvo malého města už před deseti lety. (Potlesk ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Schlingovi. Nyní bude hovořit pan poslanec Karel Vymětal. Připraví se pan poslanec Petr.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já budu mluvit už jenom krátce a pokusím se nekřičet. Chtěl bych říci v reakci na to, že tady ze strany ODS bylo slyšet velmi často Slovensko. Je to pro mě velice zajímavé zjištění, že Občanská demokratická strana zvolila změnu orientace a hledá své vzory na východě. (Smích a potlesk v řadách ČSSD.) Chtěl bych říci: Ale pozor! Na tom východě dál je potom už Sibiř a potom hodně daleko teprve je Japonsko, a když budeme pokračovat dál, tak teprve pak bychom se dostali do západní Evropy, ale to by hodně dlouho trvalo.

Kolega Říman zde mluvil o tom, že investiční pobídky vytvářejí v naší republice jakousi exkluzivní skupinu, která neplatí vůbec nic. To je hrubý omyl. Ona totiž ta skupina platí a platí svým zaměstnancům, kteří by jinak byli na hrbu státu, a tito zaměstnaní by byli nezaměstnaní, takže vlastně zrušením zákona o investičních pobídkách by chtěla Občanská demokratická strana, aby zaměstnaní se stali chudými a nezaměstnanými. Takže tak to je. A já se jim nedivím - oni jenom říkají, že ty chudé zastupují, ale vlastně je vůbec nezastupují, oni je chtějí vytvářet, protože jim se to hodí do jejich ideologie.

A pokud jde o další tvrzení pana kolegy Římana, že investoři tvrdí, dle nějakého průzkumu, že investiční pobídky nejsou hlavním důvodem příchodu investorů, tak já se docela bojím. Oni navrhují, abychom je zrušili a abychom tímto experimentem zjistili, jestli to tak je, nebo není. A to se na mě nezlobte, za takový experiment děkuji, abychom zjistili, že oni potom skutečně nepřijdou. Tak si je nechejme a raději se starejme o to, aby naši pracující, naši občané, měli pracovní místa.

Děkuji za pozornost. (Potlesk ČSSD a KSČM.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Karlu Vymětalovi. Nyní bude hovořit pan poslanec Břetislav Petr - jako poslední z přihlášených do rozpravy.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych reagovat na některá vystoupení pana kolegy Římana, který vystoupil s tím, jaké problémy má stávající vláda. Domnívám se, že je nezbytné, aby zalistoval ve své paměti. Já se nedomnívám, že tato Sněmovna ztratila paměť, jak to bylo v době, kdy byl ministrem Klausovy vlády. V době, kdy odcházela Klausova vláda, pánové, růst HDP byl - 2,7 procenta. Pokud zpochybňujeme dnešní růst HDP ve výši 4 procent, tak já se domnívám, že 4 procenta plus 2,7 procenta deficitu v době, kdy pan Říman byl členem vlády, představuje 6,7 procenta reálného růstu HDP proti jeho nejnižší úrovni a že můžeme směle říci, že nejsme sice východoevropský tygr, ale že mezi těmi zeměmi si stojíme docela dobře.

Je třeba si připomenout ještě některé volební excesy, které byly při volbách v roce 2002, kdy pan kolega Říman byl strůjcem volební kampaně ODS. Tenkrát jste prohlašovali, že zajistíte, aby výdělky se pohybovaly na úrovni 20 tisíc korun. Já se ptám: kde jste zůstali s těmito svými prognózami? V době roku 2002 se končilo s výdělky na úrovni 16 tisíc korun a mám dojem, že pouze sociálně demokratická strana je, pane kolego, schopna naplnit vaše prognózy, že až bude odcházet, tak průměrný výdělek bude na úrovni 20 tisíc korun. Chápu, že jako nový ministr jste výrazně nemohl vstoupit do toho, jak prudce padal hrubý domácí produkt v závěru Klausovy vlády, kdy dosáhl - 2,7, ale vzpomínám si na vaše slova coby ministra dopravy, že pro severní Moravu je zbytečná dálnice D47, že stačí nějaké úpravy na R48. Abych nebyl potahován, tak bych si dovolil tvrdit, že vaše dálnice R48 představuje něco, jako byl autoput v Jugoslávii, čili silnici smrti.

Při interpelaci na předsedu vlády jste mu jistě položil správnou otázku, proč jsme prodali OKD za 4,2 mld. korun. Já se domnívám, že záležitost, že jsme dopadli s tímto podnikem tak, jak jsme dopadli, začala v době 96 až 97, kdy jsme připustili tzv. divokou privatizaci, kdy jsme od obcí kupovali akcii Koláček za 47 korun. A v té době jste, pane kolego, byl ve vládě. A jelikož se jednalo o problém severní Moravy, neslyšel jsem váš hlas, který by byl schopen tomu zabránit.

Za hluboké totality platilo, že kdo má silný hlas a ovládá malou násobilku, tak má vždy pravdu. Tyto doby dávno minuly. A s tím, že předpokládám, že tato Sněmovna má paměť, byste si měl uvědomit, že silný hlas u tohoto řečnického pultu není argumentem. (Potlesk ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Petrovi. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pokud ne, rozpravu končím.

Dámy a pánové, teď máme možnost vyposlechnout si závěrečné slovo pana předkladatele Oldřicha Vojíře, ale souhlasíte-li, dneska už nemůžeme hlasovat, teď bychom o tom museli bezprostředně rozhodnout, ale já vím, že některé výbory mají svolaná zasedání od sedmi hodin, takže doporučuji - ale můžete mít proti mému postupu samozřejmě námitky - abychom v tuto chvíli projednávání tohoto bodu přerušili, a budeme v něm pokračovat zítra odpoledne poté, co proběhnou třetí čtení zítra ráno, pokud tam není něco pevně zařazeného. Já se podívám - není. Takže zítra odpoledne jako první bod bude doprojednání stávajícího bodu. Vystoupí pan Vojíř, potom pan Schling se závěrečnými slovy a podrobíme hlasování návrh, který zazněl v rozpravě.

Přeji vám hezký večer. Je 19 hodin přesně.

 

(Jednání skončilo v 19.00 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP