Neautorizováno !


 

(18.20 hodin)
(pokračuje Tlustý)

Vám, co kroutíte hlavami v sociální demokracii, opakuji: nalezněte si v análech 1991.

Za druhé. Investiční pobídky, vážený pane ministře, myslím, že opět práce a sociálních věcí, ale i vážený pane ministře financí, nejsou pro chudé. Dá se to prokázat. Investiční pobídky, a já se obávám, že málokdo v této Sněmovně to tuší, jsou desetileté daňové prázdniny. Jinými slovy, desetileté neplacení daní, zatímco chudí v tomto státě je platí. (Potlesk poslanců ODS.) Investiční pobídky jsou, vážení páni ministři, a vy to, předpokládám, víte, jenom to nechcete veřejnosti sdělit, přece poskytovány těm, co investují více než sto milionů, padesát milionů. Můžu se zeptat chudých v této zemi, které tady zastupujete, kdo z nich již investoval padesát nebo sto milionů korun. Nemusíme čekat na odpověď. Nikdo. Chudí v této zemi padesát nebo sto milionů v životě neviděli, a proto je v životě nemohli investovat. To myslím vážně, pane kolego, to se jenom proberte ze svého sociálnědemokratického snu. (Potlesk poslanců ODS.) Těmi, kdo čerpají tzv. investiční pobídky neboli daňové prázdniny, jsou, vážení sociální demokraté, ti nejbohatší z této země plus v naprosté většině bohatí cizinci. To nevíte? Pokud to víte, tak nemůžete tvrdit, že investiční pobídky jsou nástroj pro chudé.

Za třetí. K panu ministru financí a jeho pohádkám o chudobě na Slovensku a o snaze zatajit české veřejnosti funkčnost slovenských reforem. Pane ministře, máte-li vysokoškolské vzdělání, určitě máte maturitu. A pokud máte maturitu, tak vás naučili, že existuje rozdíl mezi pozicí - absolutním číslem - a rychlostí neboli relativním číslem neboli, pane ministře, derivací. Jestli tento rozdíl chápete, tak nemůžete zaměňovat pozici a rychlost.

Dovolte mi použít jednoduchý příklad. Převedete-li si členské země Evropské unie na námořní konvoj, který někam pluje, za nějakým cílem, a tím je prosperita, ekonomická úroveň a životní úroveň jejich obyvatel, ano, pane ministře, v pozici lodí jsou zásadní rozdíly. Ano, pane ministře, na čele první části konvoje, to znamená dosavadních členských zemí, je nepochybně Francie, Německo, Anglie, jinými slovy společnosti, které v minulosti daleko dopředu dopluly a odpoutaly se od bývalého Československa, které ještě před druhou světovou válkou patřilo k čelu tohoto konvoje. Druhou část konvoje tvoří nové členské země. Ano, pane ministře, na prvním místě mezi nimi je nepochybně Česká republika ve všech údajích, které uvádíte, v životní úrovni, úrovni HDP na jednoho obyvatele. Ve všech těchto absolutních údajích je Česká republika daleko před Slovenskem. Nicméně jiné je srovnání údajů relativních. Jestli použiji příklad lodí. Když odklopíte hrnce lodí, pane ministře, některé jsou pod parou a jiné bez páry. Francie a Německo jsou bez páry a říkají to ony samy o sobě a není potřeba to tady opakovat. A snad nechcete vypustit tlak z kotlů české lodi? Ano, Česká republika se svým růstem mezi 3 nebo 4 % má páry více než vámi obdivovaná Francie nebo Německo. Ale pozor, pane ministře! Země, které aplikovaly rovnou daň a reformy, o kterých mluvíme, mají páry dvojnásobně více než my. Jinými slovy nás dohánějí, pohybují se vpřed dvojnásobnou rychlostí, než jsme my, a samozřejmě mnohonásobně větší rychlostí než Francie nebo Německo. Nemaťte českou veřejnost a nezaměňujte údaje o pozici, míněno polohou jednotlivých zemí. Nezaměňujte to s údaji o rychlosti růstu, o reformách, které rychlost růstu předurčují.

Čtvrtá jednoznačná lež, které se tady dopouštíte, vážené kolegyně a kolegové ze sociální demokracie. Vy říkáte rokům 1996 a 1997 krize. No budiž. To je věc definice pojmu. Ale pak mi řekněte pojem pro dnešní stav, když je z údajů prokazatelné, že v roce 1996 a 1997 byl za prvé zřetelně větší hospodářský růst, než je ten váš dnešní, za druhé byla méně než poloviční nezaměstnanost, než je dnešní, a hlavně úroveň zadlužení státu byla menší než třetinová. Tak teď tady, vážení páni ministři, řekněte, co je dnešní situace, když ta tehdejší je krize, když údaje, co jsem tady uvedl, prokazují, že současná úroveň je mnohonásobně horší, než byla ta dřívější. Platíte svoje dluhy, pane ministře. Platíte dluhy zpackaných privatizací bank, což je dneska prokázáno. Platíte za to, že jste české banky darovali zahraničnímu kapitálu a že jste jim doplatili záruky, které jste nikomu dávat nemuseli. To jsou vaše dluhy vašich ministrů. To jsou vaše dary zahraničnímu kapitálu, ke kterým se nehlásíte. Mimochodem ani to nebyli chudáci, ale po těchto darech jsou to bohaté firmy.

To jsou čtyři nejzřetelnější lži, kterými tady masírujete veřejnost.

Nyní mi dovolte poznámku. Kdybyste, vážení ministři sociální demokracie, přemýšleli - vím, že to je pro vás nezvládnutelný úkol - pochopili byste, že návrhy, které předkládáme, se snaží zachránit i vás. Ze statistických údajů je totiž prokazatelné, že - škoda, že tady není místopředseda vlády Jahn, protože na konferenci, na které jsem byl, na to, co tady teď budu říkat, on pokyvoval hlavou - efekt vašich slavných daňových prázdnin slábne. Slábne proto, že světová konkurence daňových a regulačních systémů se vydala od výjimek k nízkému zdanění. Vy jste si toho jenom ještě nevšimli, ale statistické údaje vám to dokazují. Příliv zahraničních investic díky daňovým prázdninám slábne. Ještě ke všemu v zemích, které daňové úlevy dávají, se začíná prokazovat to, před čím jsme vás varovali. Skončí-li daňové prázdniny, příslušný investor sbalí cirkus - jeďte se podívat do těch továren, pokud jste tam nebyli, jak snadno je cirkus sbalitelný - a přemístí ho dále na východ, kde dostanou nové daňové prázdniny. Je jediný způsob, jak sbalení kufru zabránit: poskytnout trvalou investiční pobídku a tou je nízká daň. Jinými slovy, jestli vážně přemýšlíte na déle než na jeden rok dopředu, což je do voleb, tak pochopíte, že snížené zdanění nejenom právnických osob je jediný mechanismus, kterým investory, které jste úspěšně přilákali - ano, přilákali - v této zemi udržíte.

Poslední poznámka. Pane ministře práce a sociálních věcí, to, že si v Číně zjišťujete pravděpodobnou výši svého výdělku je chvályhodné. Vysvětluje mi to, proč se tak zuby nehty chcete udržet u moci, ačkoliv celý národ vidí, jak jste neschopní, do června příštího roku. Protože po červnu příštího roku s těmito názory, které tady tahle vláda předvádí, nemá v téhle republice na poměrně dlouhou dobu vůbec žádnou šanci. Děkuji za pochopení. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Tlustému. Hovořit bude ministr Urban, potom předseda klubu ČSSD Michal Kraus.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban: Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci, nevím, jestli my umíme přemýšlet, či nikoliv, ale ten, kdo neumí přemýšlet, ten tu před chvílí mluvil. Mě by velmi urazilo to, když tady říkal, že Bosch tady má svůj cirkus, že tady má svůj cirkus DHL, že tady má svůj cirkus Peugeot a Toyota, že tady mají cirkus tyto firmy. Urazilo by mě to. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi. Nyní vystoupí Michal Kraus, další přihlášení jsou Janeček, Hovorka, Šulák, Vojíř, Schling a Vymětal. (Ohlas.) Nevím, čím jsem vás tak potěšil, ale můžu to přečíst ještě jednou. (Veselost v sále.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP