Neautorizováno !


 

(17.20 hodin)
(pokračuje Plachý)

Přesto vyzývám vládu sociální demokracie, dříve než definitivně odejde do historie jako vláda velkokapitálu, aby zvážila skutečnou podporu malého a středního podnikání, jak to má ostatně napsáno ve svém vládním programovém prohlášení, a přestala živnostníky likvidovat jako svého úhlavního nepřítele.

Děkuji za vaši pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane poslanče. Další přihlášky do rozpravy všeobecné nejsou, takže tuto končím a otevírám rozpravu podrobnou. V podrobné rozpravě připomínám návrh usnesení výboru na vzetí na vědomí.

Hlásí se pan poslanec Plachý.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já bych si dovolil v rozpravě podrobné navrhnout návrh usnesení. Toto usnesení by znělo:

1. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky konstatuje, že stávající vládní podpora sektoru malého a středního podnikání je nedostatečná a vede k poklesu podílu sektoru malého a středního podnikání na výkonech naší ekonomiky.

2. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu České republiky, aby ve shodě se svým programovým prohlášením navrhla nové a účinnější formy podpory malého a středního podnikání s cílem zastavit pokles podílu sektoru malého a středního podnikání na výkonech naší ekonomiky.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Plachému. Pan ministr vystoupí ještě v rámci rozpravy, předpokládám. Je to možné samozřejmě.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, pokusím se zareagovat na to, co tady zaznělo těmi populistickými větami s takovým patosem, jako že vláda je vládou velkokapitálu. To zní trochu směšně od představitelů Občanské demokratické strany. Spíš bych to očekával z druhé strany Poslanecké sněmovny. Ale dobře.

Vláda nepotřebuje dlouho obhajovat své kroky, za vládu mluví statistika, za vládu mluví čísla. Čísla prokazují jednoznačně, že česká ekonomika, dynamický růst hospodářství je v roce 2004 tak dobrý, jak nebyl nejméně deset let. Na tomto výsledku se podílejí všichni, i ti, kterým říkáte, že to jsou velkokapitalisté, i ti střední, i ti malí.

Nepochopil jsem, jaké že resuscitujeme, neboť já neznám jeden jediný příklad toho, co by se dalo popsat tímto způsobem. Naopak, budujeme, přispíváme k tomu, aby v České republice vznikali národní šampioni, přispíváme k tomu, aby subdodavatelé českého hospodářství byli těmi nejlepšími mezi světovými špičkami. Mimochodem, k tomu jen poznámka. Není v České republice, resp. není na světě automobil, který by neměl díl, nějaký komponent vyrobený v České republice. A já vám garantuji, pane poslanče, že to bylo ve firmě, která se nazývá střední.

Prostředí, které se snažíme zdokonalovat prostřednictvím Rady pro rozvoj podnikání, nebude nikdy ideální a není tak nikdy ideální na celém světě. Důležité je, jestli kroky a rozhodnutí této Rady pro rozvoj podnikání jsou brány váženě, jestli jsou tyto návrhy relevantní, jestli to jsou návrhy, které mohou přispět ke zdokonalení podnikatelského investičního prostředí. A já vám garantuji, že to tak je, neboť v té Radě pro rozvoj podnikání nejsou zastoupeni úředníci ministerstev, resp. také, ale ze dvou třetin zástupci podnikatelských subjektů a také zástupci malých a středních podnikatelů prostřednictvím Hospodářské komory či jiných zastupitelských svazů. Daně, celá daňová problematika nebyla žádným rozhodnutím vlády vyňata z agendy této Rady pro rozvoj podnikání. Naopak, záležitosti daní, záležitosti tzv. editační povinnosti, tedy závazného povinného výkladu finančních úřadů, to jsou věci, které jsou v této radě projednávány a mají své závěry a mají také své výstupy.

Co se týká poklesu výkonu malých a středních podnikatelů na celkovém výkonu české ekonomiky, tak já vás musím odkázat na změnu hodnocení, změnu statistiky, kterou jsme provedli v souvislosti se vstupem České republiky do Evropské unie, kde došlo k harmonizaci systému hodnocení z hlediska středního či malého podniku. A na základě tohoto odkazu si dovolím tvrdit to, co jsem řekl, že výkon malého a středního podnikání, tedy podíl na celkovém výkonu, vzrostl a že malé a střední podnikání se výrazným způsobem podílí na vynikající obchodní bilanci za rok 2004, tedy bilanci, která se blíží k rovnováze. A jestli si dobře vzpomenete, tak v takovém roce 1997 jsme měli minus 150 miliard v této bilanci, dnes se blížíme, a já jsem si jist, že v roce 2005 se dostaneme do rovnovážného stavu, což je výsledek, který Česká republika nezaznamenala od svého vzniku.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane ministře. O slovo se opět přihlásil pan poslanec Plachý.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi pouze krátkou reakci na slova pana ministra.

Není sporu, že podíl sektoru malého a středního podnikání na výkonech české ekonomiky poprvé v novodobé historii České republiky meziročně poklesl. Bylo to tak uvedeno ve Zprávě o vývoji malého a středního podnikání a jeho podpoře za rok 2003, kterou - předpokládám - pan ministr četl, a ví, co podepsal, ví, s čím šel do vlády, a ví také, co mu vláda schválila a s čím přišel sem do Poslanecké sněmovny. Mimochodem, tuto zprávu jsme projednávali zhruba před čtvrt rokem, koncem loňského roku. Tento údaj tam je uvedený, každý si to může ověřit, včetně pana ministra.

Co se týče změny systému vyhodnocování nebo kategorizace malého a středního podnikání, podle mého názoru nemůže mít tato změna systému vliv na zprávu z roku 2003. To bude mít vliv až na zprávu za rok možná 2004, 2005 a léta další. Takže toto nemohu bohužel, pane ministře, akceptovat.

Co se týče programu revitalizace, jak jsem to nazval, ekonomických mrtvol, resuscitace, tak ano, ta resuscitace neustále probíhá. Je to program revitalizace velkých podniků, z nichž některé velké - nejmenované, protože jim nechci ublížit - byly do tohoto programu zařazeny dokonce potřetí. Podle mého názoru jsou to všechno vyhozené prostředky.

Dámy a pánové, děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane poslanče. Zdá se, že podrobnou rozpravu mohu ukončit. Pokud pan ministr chce přednést závěrečné slovo? Nemusí už hovořit, už vystupoval několikrát.

Takže pan poslanec Plachý nás seznámí s návrhy na usnesení a se svou představou o hlasování.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Základní návrh na usnesení je návrh hospodářského výboru, který doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu vzít tisk 847 na vědomí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP