Neautorizováno !


 

(14.20 hodin)

Poslanec Tomáš Dub: Děkuji. Vážený pane předsedo, milé kolegyně a kolegové, dovolím si navrhnout návrh zastupitelstva hlavního města Prahy na vydání zákona, kterým se mění zákon číslo 111/1994 Sb., o silniční dopravě, sněmovní tisk 559, druhé čtení, pevně zařadit na tuto středu odpoledne jako první bod.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: A pod jakým číslem je tento bod v našem programu?

 

Poslanec Tomáš Dub: Je to bod 9.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Prosím paní poslankyni Talmanovou.

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Děkuji. Vážený pane předsedo, dámy a pánové, pokusím se na krátkou chvíli získat vaši pozornost pro svoji prosbu a žádost o rozšíření našeho programu jednání o nový bod s názvem "Informace vlády České republiky o stavu českého zdravotnictví a o termínu předložení koncepce zdravotnictví".

Velmi podobný, resp. téměř identický jsem navrhovala i jako rozšíření programu minulé schůze Poslanecké sněmovny i s vědomím, které jsem zmínila, že den poté měla vláda projednávat právě koncepci reformy zdravotnictví České republiky. Zdůvodňovala jsem toto rozšíření programu minulé sněmovny - a v podstatě to platí i na dnešní zdůvodnění - několikanásobnou deklarací Poslanecké sněmovny v uplynulých minimálně třech letech se tímto tématem vážně zabývat. Bohužel ani na minulém jednání tento bod zařazen nebyl. Den poté vláda České republiky koncepci neprojednala, tedy ani schválila. Od té doby jenom velmi namátkově se událo to, že Komora stomatologů chce vystoupit ze systému veřejného zdravotního pojištění. Systém veřejného zdravotního pojištění je na pokraji krachu díky tzv. úhradové vyhlášce na první pololetí roku 2005, Asociace česko-moravských nemocnic se dostala do sporu s dodavateli léčiv pro stamilionové dluhy za dodávaná léčiva.

Mohla bych takto pokračovat čtvrt hodiny s podobnými zdůvodněními stavu našeho současného českého zdravotnictví. Nemyslím si, že to je na tuto chvíli, kdy jednáme o programu, ale na vážně míněnou rozpravu. Jsem přesvědčena, že kritická situace resortu zdravotnictví si zaslouží, aby rozprava byla vedena právě na této půdě Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, a to bezodkladně.

Ještě jednou zopakuji: Dovoluji si rozšířit náš program o nový bod s názvem "Informace vlády České republiky o stavu českého zdravotnictví a o termínu předložení koncepce zdravotnictví". Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní poslankyně, ale musím se zeptat, kam mám nechat bod zařadit.

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Taktéž prosím o pevné zařazení tohoto bodu, a to na tento čtvrtek 24. března na 9.00 hodin, to znamená jako první bod dopoledního jednání. Bude-li na tento čas zařazen jiný bod, potom jako každý další následující bod. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Rozumím. Děkuji. Prosím nyní pana poslance Václava Exnera. Připraví se paní poslankyně Hana Šedivá. Prosím pana poslance Exnera, aby přednesl svůj návrh.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych jménem poslaneckého klubu Komunistické strany Čech a Moravy navrhl zařazení nového bodu s názvem "Informace vlády o vývoji finančních vztahů mezi Českou republikou a Evropskou unií, o stavu využívání fondů a dalších zdrojů Evropské unie Českou republikou a o způsobu průběžného informování Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky o těchto otázkách". Navrhuji zařadit tento bod mezi správy za bod číslo 60.

K tomuto návrhu nás vedou tři základní důvody. Za prvé - máme k dispozici znepokojivé informace ze srovnávacího rozboru provedeného v Evropském parlamentu, který se týká nových členských zemí a jejich využívání evropských fondů. Za druhé - při jednání podvýboru rozpočtového výboru pro finanční hospodaření územních samospráv a pro využívání fondů Evropské unie bylo při šetřeních poukázáno na to, že výbor nakonec vyslovil výraznou nespokojenost s dosavadním stavem implementace strukturálních fondů v České republice. Vládní orgány totiž stále mají problémy s administrativní kapacitou a koordinací při čerpání evropských peněz ze strukturálních fondů, zejména potom v souvislosti se společnými operačními programy Evropské unie a České republiky. Pokládají za tristní, že v současné době jsou z pěti těchto společných operačních programů čerpány peníze pouze u dvou, a to u programů v gesci Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva zemědělství. Implementace ostatních operačních programů stále ještě není v tak uspokojivé podobě, aby bylo možné zahájit realizaci a financování projektů z těchto operačních programů. Koneckonců posledním důvodem pro zařazení toho bodu je také to, že se setkáváme s častými dotazy naší veřejnosti na ekonomickou efektivnost členství České republiky v Evropské unii.

Navrhovaný bod má tři základní části. Týká se vývoje celkových finančních vztahů mezi Českou republikou a Evropskou unií, tj. o aktuálním stavu kladného nebo záporného salda těchto finančních vztahů. V druhé části potom by bylo správné, abychom se my i veřejnost dověděli konkrétní stav využívání fondů a dalších zdrojů z Evropské unie podle jednotlivých typů těchto zdrojů. Koneckonců se domníváme, že je naprosto správné, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky byla v určitých periodách informována o tom, jaké jsou vztahy České republiky a Evropské unie ve finanční oblasti, a že je proto potřeba navodit určitá pravidla, která by potom byla základem takového informování.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane poslanče, název byl poměrně dlouhý, tak bych ho poprosil. Jinak jsem si to pamatoval.

Nyní se přihlásil o slovo předseda klubu KSČM poslanec Kováčik. Prosím o klid.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo, paní a pánové, mám pocit při zahájení dnešní schůze Poslanecké sněmovny, že to tady vypadá přesně tak jako zhruba před měsícem - včelaři vědí, o čem mluvím - v každém úlu před jarním proletem včel. Ale ta doba už je pryč. Pojďme se prosím pěkně vzájemně poslouchat. Velikonoce budou až koncem tohoto týdne, i když vlastně už byly zahájeny.

V této chvíli bych chtěl - až budu poslouchán -

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, kolegové, abyste se utišili a vyslechli pana předsedu.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji, pane předsedo. Požádat Poslaneckou sněmovnu o to, aby se zcela vážně zamyslela nad podporou návrhu, který zde předložila paní kolegyně Talmanová. Vím, že budu možná obviňován ze spolupráce s ODS, ale to skutečně nehrozí. Ale posuzuji věc z přísně věcného pohledu.

Pro mě je velice tristní, když situace dospěla tak daleko, že dokonce jedna část poskytovatelů zdravotní péče zcela vážně uvažuje o tom, že vystoupí ze systému veřejného zdravotního pojištění. Pro mě je velice tristní, že v poměrně velmi krátkém časovém období je tady na stole opět problém předlužení ať už lékáren, nemocnic a jiných zdravotnických zařízení. Pro mě osobně je velice tristní, že mnoho let nejsme schopni - co shodnout se, ale vůbec předložit nějakou reálnou koncepci zdravotnictví.

Chtěl bych poprosit Poslaneckou sněmovnu, aby návrh paní kolegyně Talmanové podpořila. Současně bych chtěl popřát paní ministryni Emmerové, aby její práci na koncepci zdravotnictví, o níž mám poměrně slušné informace, vypadá to, že by ta koncepce mohla být povedená, se jí podařilo dokončit ještě včas, ještě předtím, než při případném projednávání koncepce vlastně už nebude v této Poslanecké sněmovně co řešit.

Děkuji vám za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP