Neautorizováno !


 

Začátek schůze Poslanecké sněmovny
22. března 2005 ve 14.04 hodin

Přítomno: 185 poslanců

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené paní poslankyně, páni poslanci, 14. hodina již odbila, a proto zahajuji 42. schůzi Poslanecké sněmovny. Přeji vám příjemné odpoledne. Tato schůze byla svolána a návrh pořadu stanoven na návrh organizačního výboru Poslanecké sněmovny ze dne 10. března 2005. Pozvánka vám byla rozeslána v pátek 11. března.

Já vás samozřejmě nyní prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a oznámili mi, kdo žádá o vydání karty náhradní.

Nejdřív přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili paní poslankyni Ludmilu Brynychovou a poslance Vlastimila Ostrého. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak. Doufám, že jste se už ti, kteří tady jste, přihlásili. Budeme hlasovat o ověřovatelích.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, schválit ověřovatele tak, jak jsem je přečetl, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 1. Z přítomných 112 pro 97, proti žádný. Návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme ověřovateli 42. schůze Poslanecké sněmovny určili poslankyni Ludmilu Brynychovou a poslance Vlastimila Ostrého.

 

Pan poslanec Votava mi dal kartu s číslem 35, takže má kartu 35. Pan poslanec Bílý má náhradní kartu číslo 34.

Teď sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: hospitalizovaný je pan poslanec Václav Frank, pan poslanec Miloš Melčák je na zasedání Výboru pro ekonomické záležitosti v Paříži, paní poslankyně Marie Rusová se omlouvá až do 24. ze zdravotních důvodů, na zahraničí cestě je pan poslanec Oldřich Vojíř od 22. do 25. 3., osobní důvody k dnešní absenci má paní poslankyně Miloslava Vostrá.

Teď musím také přečíst omluvy členů vlády: omlouvá se premiér Stanislav Gross 22. a 23. 3., stejně z těchto dnů se omlouvá i ministr Cyril Svoboda - oba se účastní jednání Evropské rady v Bruselu.

Pan poslanec Miloš Titz má náhradní kartu číslo 32.

(Velký hluk a neklid v sále.)

Právě jsem dostal omluvu za pana poslance Viléma Holáně, který byl bohužel také hospitalizován v ostravské nemocnici. Omlouvá se také místopředseda vlády Martin Jahn, který 22. a 25.3. bude z pracovních důvodů mimo Sněmovnu. Omlouvá se v této chvíli z odpoledního jednání také ministr financí Bohuslav Sobotka, který je pracovně v Moravskoslezském kraji. To jsou tedy omluvy.

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 42. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Na základě doporučení organizačního výboru navrhuji, aby Poslanecká sněmovna v pátek 25. března nejednala. O tom budeme hlasovat. Dále bych vás chtěl informovat, že bychom naše jednání ve čtvrtek 24. března ukončili po ústních interpelacích. To je tedy z mé strany vše.

Mně se jako první z vás přihlásil k návrhu pořadu pan ministr Pavel Dostál. Mám tady potom další přihlášky. Prosím vás, abyste se utišili, abych aspoň slyšel návrhy a mohl si je zaznamenat, protože pak o nich budeme muset hlasovat. (Předsedající zvoní. Neustále velký hluk a neklid v sále.) Prosím vás o klid!

Prosím pana ministra Dostála, aby nám přednesl svůj první návrh na změnu pořadu schůze.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál Vážený pane předsedo, já jsem se přihlásil o slovo, protože bych chtěl poprosit vážené kolegyně a vážené kolegy, zda by body - první čtení - č. 28, 29 a 30 nemohly být zařazeny jako první body na zítřejší schůzi hned po 9. hodině. Tuto prosbu předkládám z toho důvodu, že můj zdravotní stav je někdy labilní. Já bych prostě byl nerad, kdyby se stalo, že kdybych vypadl z této schůze, že by tyto body nebyly projednány, takže vás prosím v této souvislosti o podporu. Znovu opakuji: jde o body 28, 29 a 30 - první čtení. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane ministře. Jenom řeknu, že vím, že zítra dopoledne třetí čtení nemáme. Ona se mají projednávat třetí čtení, ale nejsou, takže myslím, že nic nebrání tomu, abychom o tomto návrhu, který se týká prvních čtení, hlasovali. V každém případě budeme hlasovat o návrhu, který přednesl pan ministr Dostál.

Nyní tady mám písemné přihlášky. První, koho tady mám přihlášeného, je pan poslanec Svatomír Recman. Pak jako další bude Miloslav Vlček. Prvního prosím pana poslance Recmana, aby přednesl svůj návrh.

 

Poslanec Svatomír Recman: Pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych přednesl návrh na zařazení nového bodu s názvem "Informace vlády o postupu zpracování zákona o majetkovém přiznání". Chtěl bych požádat, abychom tuto informaci zařadili do bloku Zprávy, návrhy a další body za bod 60 navrženého programu.

Chtěl bych toto zařazení stručně zdůvodnit. Poslanecký klub KSČM je přesvědčen, že zákon je potřebný, zejména pro veřejné činitele. Pokud bych to měl konkretizovat, jedná se zejména o ústavní činitele, zastupitele krajských a obecních samospráv, ale rovněž členy dozorčích a správních rad, státních fondů a organizací, které jsou napojeny na veřejné rozpočty, a řadu dalších funkcionářů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP