(14.30 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, vážení kolegové, dalším bodem programu jsou

 

140.
Ústní interpelace

 

Dnes jsme za účasti ověřovatelů vylosovali pořadí poslanců, v němž budou vystupovat a podávat ústní interpelace na předsedu vlády pana Stanislava Grosse, a to v čase od 14.30 do 15.15 hodin, na ostatní členy vlády pak od 15.15 do 16.15 hodin. Seznamy máte rozdány. Jako prvnímu dám slovo panu poslanci Eduardu Zemanovi, který byl vylosován na prvním místě, aby přednesl ústní interpelaci na předsedu vlády České republiky Stanislava Grosse. Jako další se připraví Milan Ekert.

Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Eduard Zeman: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, je to určitým způsobem historický průlom, že zde stojí vládní poslanec a interpeluje svého premiéra. Proto chci stručně říci, proč zde stojím.

Interpelace mají sloužit k tomu, aby vláda se zodpovídala z určitých věcí. Včera jsme při projednávání zákona slyšeli, co všechno vláda zanedbává, ale tady od tohoto pultu nikdo nepoloží premiérovi otázku, co tedy dělá vláda v těchto věcech. A proto za sebe, a nejen za sebe, ale i za své stranické kolegy, chci tyto otázky položit já. Chci je položit k tomu, čemu rozumím.

Proto, pane premiére, se táži na tyto tři věci. Této vládě je vyčítáno, že zanedbává jednu z klíčových oblastí, kterou je věda a výzkum. Otázka první: Může tedy vaše vláda prokázat, že financování této oblasti vykazuje zřetelný vzestup?

Druhá otázka: Jestliže tato vláda se hlásí k integraci do Evropy a Evropské unie, táži se, jak se tento státní zájem o mezinárodní integraci projevuje účastí v mezinárodních projektech, zejména evropských.

Třetí otázka: Jestliže se říká, že vláda nemá žádnou vědní politiku, ptám se tedy, o co se tato vládní politika v oblasti vědy opírá, co už v ní vláda učinila a co učinit hodlá. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane premiére, slyšel jste interpelaci a dotaz pana poslance Zemana. Máte maximálně pět minut na to, abyste reagoval. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Stanislav Gross: Vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny, paní poslankyně, páni poslanci, je to interpelace, která směřuje do oblasti, která sice netvoří předmět nejvyššího zájmu nejširší veřejnosti, netvoří předmět širokého zájmu mediálního, nicméně svým způsobem v této oblasti se rozhoduje o tom, do jaké míry bude Česká republika v budoucnu úspěšná, do jaké míry obstojí, či neobstojí v dnes těžké mezinárodní konkurenci jak hospodářské, ale i konkurenci, která se vytváří mezi jednotlivými státy jako takovými, konkurenci, která se vytváří mezi jednotlivými vysokými školami, konkurenci, která se vytváří mezi jednotlivými výzkumnými a vývojovými centry, a to všechno samozřejmě znamená, že vláda buďto se může dívat na to, jak jednotlivé osobnosti, jednotlivé subjekty v tomto zápasu obstávají, nebo vláda rozhodne, že stanoví nějakou politiku, kterou bude pomáhat k tomu, aby Česká republika i v budoucnu byla vyspělou zemí, aby se podařilo ještě v pelotonu, ve kterém jsme dnes sice rozhodně v čelní části světového pelotonu, ale abychom se v něm dokázali propracovat ještě více.

K jednotlivým otázkám, jak byly vzneseny, lze říci asi následující záležitosti. Pokud jde o to, jestli lze, nebo nelze prokázat podporu vlády v této oblasti, nepochybně lze, protože se dá měřit několika způsoby. Ten, který je asi nejměřitelnější, se týká výdajů ze státního rozpočtu na podporu vědy a výzkumu, další samozřejmě jsou věci systémové, které vyplývají třeba z návrhů zákonů, které vláda předložila, a podařilo se jí v Poslanecké sněmovně je prosadit.

Pokud jde o přímou podporu, tady stojí za zmínku říci několik základních čísel. Za vlády, za kterou nese odpovědnost sociální demokracie - s výjimkou roku 2002, kdy bylo zapotřebí kvůli povodním dělat určité restrikce - výdaje na podporu vědy a výzkumu poměrně výrazně stoupají, takže zatímco v roce 1998 se vynakládalo ze státního rozpočtu na podporu tímto směrem 8,7 %, v roce 2005 je to již 16,5 miliardy korun. Je to nárůst skoro 100 %. Pokud se podíváte na vývoj inflace v tomto období, rozhodně nedosahoval takových čísel, aby znehodnocoval nárůst, který vláda tímto směrem udělala.

Pokud jde o další období, tak i zde se ukazuje zodpovědnost, se kterou přistupujeme k této oblasti, protože vláda schvaluje podle nových rozpočtových pravidel střednědobý výhled výdajů státního rozpočtu. Ten je závazný. I v tomto střednědobém výhledu se počítá v rámci restrikcí, které jinak samozřejmě musíme realizovat pro udržitelnost konvergenčního programu, s nárůstem. Počítá se s nárůstem do roku 2007 o dalších 23,5 %. K tomu je zapotřebí ještě připočítat to, že vláda předložila a prosadila novelu zákona o dani z příjmu právnických osob, kde se od tohoto roku zavádí nová daňová podpora podnikové vědě, podnikovému výzkumu a vývoji, což má samozřejmě další dopad na státní rozpočet v řádech pohybujících se kolem jedné miliardy korun.

Pokud jde o druhou otázku, zde je to vcelku jednoduché. My samozřejmě máme zájem a podporujeme účast na jednotlivých mezinárodních projektech, především v rámci Evropské unie, především těch, které vycházejí z lisabonské strategie. Česká republika se účastní těchto procesů samozřejmě již delší dobu, fakticky od roku 1993. Dynamicky ale tato účast se nastartovala až v posledním období, právě po schválení a postupné realizaci lisabonské strategie. Vláda se zaměřuje na podporu informovanosti o jednotlivých místech a možnostech v tomto směru v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy metodicky vedené regionální a oborové sítě, které zprostředkovávají tyto informace, a podle zkušeností z praxe jsou hodnoceny pozitivně.

Pokud jde o to, o co se opírá vládní politika, opírá se samozřejmě v legislativní oblasti o zákon o podpoře výzkumu a vývoje. Pokud jde o novou legislativní úpravu, je v tuto chvíli ve druhém čtení návrh zákona o veřejných výzkumných institucích. Samozřejmě existuje také vládní koncepce v tuto chvíli na léta 2004 až 2006. Je projednána a schvaluje se koncepce do roku 2006.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan premiér vyčerpal pět minut odpovědi. Pan poslanec Eduard Zeman má možnost ještě položit doplňující otázku v délce jedné minuty.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP