(18.40 hodin)

Poslanec Petr Pleva: Jen chci vaším prostřednictvím sdělit panu kolegovi Laštůvkovi, že mě neposlouchal, špatně mi rozuměl a že mu to potom rád soukromě vysvětlím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Věřím, že po 19. hodině mimo sál této Sněmovny.

Nyní má slovo pan poslanec Břetislav Petr, připraví se paní kolegyně Šojdrová.

Dobře, pane kolego, ještě dejte prostor k faktické připomínce pana poslance Laštůvky.

 

Poslanec Vladimír Laštůvka: Já vám, pane předsedající, děkuji. Já jsem chtěl ujistit pana poslance Plevu vaším prostřednictvím, že jsem pozorně poslouchal, naopak velmi pozorně, a protože jsem dospěl k nepochopení, chtěl jsem se zeptat. Já vítám jeho soukromou konzultaci, a pokud bude příležitost, tak ji využiji při dalším jednání Sněmovny.Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, výměna názorů mezi oběma kolegy skončila. Slovo má v řádné přihlášce pan poslanec Břetislav Petr, připraví se s druhou řádnou přihláškou paní kolegyně Šojdrová.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, mně strašně vadí, že s odstupem tří nebo čtyř hodin se opět vracíme k tomuto zákonu a že jsme skoro zapomněli v krátké paměti to, co tady řekl pan kolega Bartoš. Já naprosto nemohu souhlasit s tím, co řekl. Vysoké školy by především měly hledat příjmy pro svoji činnost v tom, že se budou ucházet o granty, veřejné projekty, že se budou ucházet o cokoli, co je financováno z vědy a výzkumu. Pan kolega Bartoš, pokud si to dobře pamatuji, řekl, že to je chyba sociální demokracie, jak rozdělovala peníze na vědeckou činnost. Já se domnívám, soudím a mám dojem, že vím, jak byly peníze v rámci vědecké činnosti rozdělovány. Můj názor je, že vědecká a top vědecká instituce, jako je Akademie věd, není závislá na tom, zdali jsme dnes u moci my, zítra vy a potřetí třeba přátelé od komunistů, že to je instituce, která je natolik svébytná, že je schopna žít svým životem, aniž se ohlíží na to, kdo v daném okamžiku ve státě vládne. Já se domnívám, že všechny top instituce, ať už je to ve Velké Británii, Francii apod., vznikly tím, že řada vzdělaných aristokratů založila vědeckou společnost a později do ní vstoupil, dnes bych řekl, výkvět buržoazie. Čili si myslím, že ty top vědecké instituce spíš tíhnou vždycky k pravici než k levici, i když výjimky jsou pravidlem. Voltaira asi nelze považovat za pravičáka, stejně jako Marxe nebo Engelse.

Otázka dnes je - jsme bolestínští na to, že jsme nedostali na TU Ostrava peníze, které byly přiděleny na vědeckou a výzkumnou činnost. A já se domnívám, a nejsem Pražák, že bez ohledu na to, jak byly rozděleny, tam platila jistá kritéria, která byla respektována. Mám dojem, že ať už je to účelová anebo jiná podpora v rámci zákona 130/2002, že bychom měli zavést ještě jednu podporu, ale ve smyslu zákona, že to bude na podporu vědecké činnosti v regionech, které jsou řekl bych hluboce pod úrovní jiných regionů v České republice. Ale zkusme definovat, co je postižený region, a pak tam asi nebudeme chtít, aby to byl grant třeba pro mikroelektronika nebo cokoli jiného, a budeme dávat peníze na to, aby to byla zahlazovací činnost a jiné záležitosti, které by byly schopny devastovanou krajinu uvést do normálního stavu.

Pokud se týká vystoupení pana kolegy Plevy, domnívám se, že na fakultách, které nemají název technické, můžeme postupovat podle počtu pravděpodobnosti a že pan Hušťák by mohl rozhodovat o tom, kdo půjde na fakultu, nebo ne. Já si myslím, že DiCaprio, který nemá žádnou uměleckou školu a získal několik nominací na Oskara, je naprosto jasným důkazem toho, že v oblasti umění někdo nemusí mít vysokou školu a je lepší než ti, kteří ji mají.

Ale já jsem vždycky studoval techniku a mám dojem, že dneska bereme na technické univerzity lidi zejména ze soukromých středních škol, kteří zápasí s kvadratickou rovnicí. Nechci se chválit, ale když my jsme šli na vysokou školu, uměli jsme derivovat a integrovat. V tom je poněkud rozdíl.Takže otázka počtu studentů není o tom, jak tento stát je dobrý, anebo jak dobrý není.

Já jsem předtím, než jsem přišel k pultu, se setkal s panem rektorem Roubíčkem, bývalým rektorem a senátorem, který mi řekl: jak máme řešit to, že na některé fakulty v rámci univerzity v Ostravě máme 500 % uchazečů a některé nejsme schopni obsadit? Já si myslím, že to nemusí být školné, že to je otázka vstupních poplatků při přijímacím řízení a dalších výhod pro ty, kteří budou na fakultách, které nepřinášejí momentální prospěch, ale jsou pro tento stát nezbytné, bez ohledu na cokoli.

Už jsem řekl ve svém prvém vystoupení, že mám za to, že tento zákon má celou řadu dobrých aspektů, ale průlomový zákon o tom - a teď se můžeme bavit i s paní kolegyní Šojdrovou, že poplatky se platily již dříve, ale neplatily se poplatky za bakalářské a magisterské studium. Podle mě je to průlomový zákon a vyzývám všechny, aby tento zákon v prvním čtení nepodpořili.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byl pan kolega Břetislav Petr. Nyní opět paní poslankyně Šojdrová, připraví se pan poslanec Eduard Zeman. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Já budu velmi stručná, ale vyzval mě pan zpravodaj k tomu, abych mu řekla, kde vládní reforma vysokého školství nabízí něco studentům z příjmově nižších skupin. Musím mu říci, že je to bod 9 strana 30, návrh reformy vysokého školství, která řeší sociální otázky spojené se studiem na vysokých školách, a konkrétně je to záměr převést nepřímé dotace v oblasti ubytování na poskytování stipendií, což může v dlouhodobější perspektivě přispět k vyřešení nedostatku míst na kolejích. Pro chudší studenty není bariérou přijímací řízení, protože mají stejnou šanci jako všichni ostatní studenti bez rozlišení příjmových skupin, ale pro ně je bariérou vydržet na studiích, rozhodovat se pro studium, jestli to jejich rodina finančně snese. Čili já považuji to, že se rozšíří možnost ubytovacích kapacit pro všechny studenty, kteří dojíždějí, za velmi významný příspěvek právě pro tyto chudší studenty.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byla paní kolegyně Šojdrová. Nyní pan poslanec Eduard Zeman, připraví se pan poslanec Petr Bratský.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP