(17.20 hodin)
(pokračuje Filip)

Má někdo námitku proti postupu předsedajícího? Paní ministryně.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Milada Emmerová Vážený pane místopředsedo, vážení přítomní, po projevu kolegy Janečka, kde nám připomněl známé skutečnosti, které tady již prožívám zhruba devátý rok, a skutek utek, tak si dovolím říci některé argumenty, které mám zpracované od právníků, a možná to bude dobré i pro poučení do časů příštích.

Podle ustanovení § 6 odst. 4 zákona č. 551/1991 Sb., o Všeobecné zdravotní pojišťovně České republiky, návrh zdravotně pojistného plánu, účetní závěrku a výroční zprávu za minulý rok podle odst. 3 schvaluje po vyjádření vlády Poslanecká sněmovna Parlamentu v návaznosti na termíny projednávání návrhu státního rozpočtu a státního závěrečného účtu. Schválenou výroční zprávu pojišťovna vhodným způsobem zveřejní. Obdobné ustanovení obsahuje i § 15 odst. 3 zákona č. 280/1992 Sb., o resortních, oborových, podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách pro zaměstnanecké pojišťovny. Zdravotní pojišťovny předkládají návrhy zdravotně pojistných plánů Ministerstvu financí prostřednictvím Ministerstva zdravotnictví. Ani jeden z těchto zákonů nestanoví, kdo je předkladatelem návrhu zdravotně pojistných plánů do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Stanoví se pouze, že se předkládají s vyjádřením vlády.

Projednání zdravotně pojistných plánů a nakládání s nimi v Poslanecké sněmovně se řídí výlučně zákonem č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů. Z toho vyplývají následující procedurální pravidla. Podklad, který má být zařazen jako sněmovní tisk, může být projednáván, pouze jestliže byl doručen poslancům ve stanoveném předstihu 24 hodin. Sněmovní tisk zařazený jako bod jednání na pořad schůze uvede zpravidla navrhovatel. V případě zdravotně pojistných plánů je navrhovatelem vláda, za kterou jedná pověřený člen. Pro každý platí ustanovení § 64 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, podle kterého navrhovatel může vzít svůj návrh zpět do ukončení rozpravy.

Pro zpětvzetí návrhu zákona platí ustanovení § 86 odst. 6. V tomto paragrafu jednacího řádu Poslanecké sněmovny se stanoví, že navrhovatel může vzít svůj návrh zákona zpět až do ukončení druhého čtení zákona. Poté může vzít takový návrh zpět jen se souhlasem Sněmovny. Platí-li tedy možnost, že navrhovatel může vzít zpět návrh zákona, tím spíše je to možné u návrhu, který nedosahuje této kvality, například právě zdravotně pojistné plány.

Já osobně se domnívám, že probírání plánu na rok 2004 je celkem byrokratický krok. Něco jiného by bylo, kdybych něco podobného navrhovala pro projednávání výroční zprávy. Plán má jistou konečnou platnost, a to 31. 12. 2004.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní ministryni. Paní místopředsedkyně Jitka Kupčová. Prosím. (Velký hluk a neklid v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, byli jsme vyzváni, abychom případně podali námitku proti postupu předsedajícího. Musím říci, že se plně ztotožňuji s názorem, který tady přednesla paní ministryně zdravotnictví. Jsem přesvědčena o tom, že v tomto případě nejde o návrh zákona a že v plném rozsahu musí platit první věta § 64 zákona o jednacím řádu. Tedy ještě jednou přednesu: "Navrhovatel může vzít svůj návrh zpět do ukončení rozpravy."

Jsem přesvědčena o tom, že Sněmovna nemá o čem hlasovat. Rozprava ještě ukončena nebyla. Navrhovatel, v tomto případě vláda, svým usnesením tento svůj návrh bere zpět. Vznáším tedy námitku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. O námitce bych měl nechat hlasovat bez rozpravy. S faktickou připomínkou pan kolega Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážení přátelé, tady jde o to, abychom rozuměli onomu textu. Poslanecká sněmovna projedná zdravotně pojistný plán po - a slovíčko "po" bych podtrhl - vyjádření vlády. Z té věty jednoznačně vyplývá, že zdravotně pojistný plán není materiálem vlády. Materiálem vlády je stanovisko vlády. Samozřejmě paní ministryně může vystoupit a říci, že vláda toto stanovisko bere zpět nebo že ho bude měnit. Ale zdravotně pojistný plán je povinna Všeobecná zdravotní pojišťovna předložit Poslanecké sněmovně ke schválení. Dikce je naprosto jednoznačná. Jiná situace by byla v případě, že by zdravotně pojistný plán byl plán, který sestavuje a předkládá vláda, jako například rozpočet. V tom případě by to byl výklad, který by byl konformní s naším právním pořádkem, ale na tento výklad prostě nelze přistoupit.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Janečkovi. Ještě s faktickou připomínkou, protože jinak musím dát hlasovat o námitce proti postupu předsedajícího.

Neporušil jsem jednací řád až do chvíle, kdy jsem nechal mluvit zpravodaje. Protože § 57 odst. 3 říká, že po navrhovateli vystoupí zpravodaj. Mně není umožněno, abych zpravodaje nenechal mluvit, i kdyby došlo náhodou k platnému zpětvzetí. Zpravodaji musím dát i podle jiných ustanovení jednacího řádu vždycky slovo. Ale s rozpravou je to něco jiného. Protože jsem rozpravu zahájil tím, že jsem dal slovo kolegovi Janečkovi, můžeme pokračovat. Ale bohužel jsme ve stavu, kdy máme před sebou bez rozpravy hlasovat formální návrh paní kolegyně Kupčové, že je námitka proti postupu předsedajícího.

Prosím, s faktickou připomínkou kolega Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, velmi podobný případ je zpráva Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, kterou je rada povinna předložit vládě a pak Poslanecké sněmovně ke schválení. Poslanecká sněmovna ji musí projednávat a vláda ji nemůže vzít zpět, nemá pro to zmocnění v zákoně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Jsem téhož názoru, ale to mě neopravňuje k tomu, abych se nyní k tomu dále vyjadřoval.

Nyní dám hlasovat o námitce proti postupu předsedajícího, kterou vznesla paní kolegyně Kupčová. Všechny vás ale nejdřív odhlásím a požádám vás o novou registraci. Nyní tedy rozhodneme hlasováním o námitce proti postupu předsedajícího, kterou vznesla paní místopředsedkyně Kupčová.

Ještě zástupce klubu ČSSD.

 

Poslanec Antonín Macháček: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vás požádal o 15minutovou přestávku na poradu klubu ČSSD v tuto chvíli. Pokud vyhovíte mé žádosti, tak svolávám klub sociální demokracie ihned do Státních aktů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vyhovím vaší žádosti. Sejdeme se v 17.45 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 17.28 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP