(Jednání pokračovalo ve 14.45 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené paní poslankyně a páni poslanci, je 14.45 hodin, tedy doba, kdy uplynula polední pauza dnešního jednání. Všechny vás velmi vítám na odpolední části a dovolte mi, než se dostaví naši kolegové, abych poprosila nejprve o slovo předsedu volební komise pana poslance Pavla Hojdu, aby nás seznámil s výsledkem poledních voleb.

Ale promiňte, pane předsedo, ještě než vám dám slovo, tak upozorním všechny představitele jednotlivých klubů, že budeme dále projednávat pevně zařazené body dnešního odpoledne a budou to body 54, 55, 62, 63 a 115 a poté se budeme věnovat bodu č. 22, tedy bodu přerušenému těsně před polední pauzou.

Doufám, že to zaregistrovali všichni představitelé jednotlivých poslaneckých klubů. A nyní vás tedy poprosím o informace o tom, jak proběhla volba.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pani předsedající. Dovolte, abych vás seznámil s volbou předsedy a členů dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu, druhé kolo tajné volby (bod 109).

Počet vydaných hlasovacích lístků byl 152, odevzdáno bylo 151 hlasovacích lístků, čili neodevzdán byl jeden. Potřebné kvorum bylo 77.

Pro pana Jiřího Papeže bylo odevzdáno 57 hlasů. Pro pana Jiřího Hanuše 20 hlasů. Pro pana Miloslava Kučeru 44 hlasů. Pro paní Dagmar Mocovou 64 hlasů. Pro pana Josefa Šenfelda 71 hlasů. Konstatuji, že v tomto druhém kole nebyl zvolen nikdo a volba končí.

Chtěl bych jenom ještě doplnit, že opět i při tomto hlasování se nám stalo, že byla celá řada hlasovacích lístků neplatná, neplatná například z toho důvodu, že si někdo dal velkou práci s tím, že správně zakroužkoval členy komise, ale vůbec neoznačil číslo před voleným předsedou komise, čili takovýto lístek byl také neplatný. A musím konstatovat, že kdyby nebylo těchto neplatných lístků, pravděpodobně by minimálně členové tohoto fondu byli zvoleni.

Nezbývá nic jiného, než před případnou další tajnou volbou opět připomenout poslankyním a poslancům, jak se volí, jak se má správně volit, aby nebyly lístky neplatné.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane předsedo. Vaše upozornění beru velmi vážně a domnívám se, že je to ale nikoliv úkol pro Poslaneckou sněmovnu, ale zejména pro jednotlivé poslanecké kluby, aby upozornily své poslance před příští volbou, kterou můžeme očekávat, na to, jaká pravidla při tajném hlasování platí. Domnívám se, že to lze vysvětlit, že tak složité to není, a budu velmi prosit, aby všichni představitelé jednotlivých poslaneckých klubů takto instruovali své členy, abychom se podobným problémům, které vy jste zmínil, při příští volbě vyhnuli.

Děkuji vám za informace.

 

Domnívám se, že nyní mohu přistoupit k odpolední části našeho programu podle toho, jak jsme si jej sami schválili, tedy podle přednostních pěti bodů. Prvním těchto přednostně zařazených bodů je bod

 

54.
Vládní návrh zákona o veřejných výzkumných institucích
/sněmovní tisk 857/ - prvé čtení

 

Poprosím, aby z pověření vlády předložený návrh uvedl místopředseda vlády Martin Jahn. Poprosím také paní ministryni školství, mládeže a tělovýchovy Petru Buzkovou, pokud je přítomna - před chvílí jsem ji ještě viděla - aby se postupně ujali slova. Pokud tady paní ministryně není, určitě bude stačit, aby vystoupil místopředseda vlády. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda vlády ČR pro ekonomiku Martin Jahn: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci. Vláda předložila Poslanecké sněmovně dva návrhy zákonů, které spolu úzce souvisejí - návrh zákona o veřejných výzkumných institucích a návrh zákona o změnách některých zákonů v souvislosti s přijetím zákona o veřejných výzkumných institucích. Navrhovaná úprava navazuje na již schválený zákon č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu a vývoje, a já si dovolím oba body pořadu schůze uvést v rámci jednoho vystoupení.

Těmito návrhy zákona se zavádí do našeho právního řádu nová forma právnické osoby. Tato nová forma právnické osoby má umožnit efektivnější využití financí a majetku k podpoře výzkumu a vývoje, má umožnit lepší péči o zaměstnance a má také umožnit výzkumným ústavům zakládat i jiné právnické osoby. Tímto návrhem umožníme výzkumným ústavům lépe uplatňovat výsledky výzkumu a vývoje v praxi, získávat větší zdroje z privátního sektoru pro výzkum a vývoj a také umožníme lepší podmínky pro posuzování veřejné podpory u výzkumu a vývoje podle pravidel Evropské unie. Tato forma nové právnické osoby je podobná jako forma veřejných vysokých škol. Odstraní se tím nevyhovující forma příspěvkové organizace a výzkumné instituce se k danému datu přemění na tuto novou formu právnické osoby.

Se všemi institucemi i s jejich zřizovateli byla tato situace konzultována.

V návrhu zákona o změně některých zákonů dojde k tomu, že bude stanovena odpovědnější úloha řídících orgánů, a to zejména Akademie věd České republiky, a bude zajištěno obdobné postavení jako například u veřejných vysokých škol v otázce daňové.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP