(13.00 hodin)

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, paní předsedající. Měli bychom projednat a provést druhé kolo volby pod bodem

 

109.
Návrh na volbu předsedy a členů dozorčí rady
Státního zemědělského intervenčního fondu

 

V prvním kole volby konané na této schůzi nebyl zvolen nikdo. Jen připomínám, že do druhého kola postoupili všichni kandidáti, což jsou: na předsedu Jiří Papež, ODS, na členy Jiří Hanuš, KDU-ČSL, Miloslav Kučera, ODS, Dagmar Mocová, ČSSD, Josef Šenfeld, KSČM.

Protože první kolo probíhalo v režimu tajných voleb, je připravena tajná volba i pro druhé kolo. Proto prosím, paní předsedající, aby bylo možno vyhlásit vlastní volbu, pokud nebudou nějaké jiné návrhy.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Hlásí se předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedající, paní a pánové, bylo velmi patrné, že v prvním kole této volby byla řada neplatných hlasovacích lístků. Možná někteří kolegové poslanci, protože se již dlouho nevolilo, již zapomněli, jak mají vyplňovat hlasovací lístek. Protože je třeba, aby příslušná instituce, do které volba probíhá, skutečně fungovala v plném obsazení, pokusil bych se v této chvíli najít východisko ze situace tím, že navrhnu, aby zcela výjimečně v tomto kole proběhla volba veřejná. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Dávám slovo předsedovi volební komise.

 

Poslanec Pavel Hojda: Ano, zazněl návrh na konání volby veřejné. S ohledem na to, že pro první kolo Sněmovna odhlasovala volbu tajnou, a abychom se nedostali do určité pasti, tak se domnívám, že by se o tomto návrhu mělo hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pokusím se přivolat kolegy a kolegyně, kteří chtějí hlasovat o tomto návrhu. Všechny vás odhlásím a prosím, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami.

Prosím pana poslance Doktora, který se přihlásil o slovo, zřejmě k navrženému postupu.

 

Poslanec Michal Doktor: Dovolte mi, paní místopředsedkyně, abych vznesl protest jménem poslaneckého klubu ODS proti návrhu předsedy poslaneckého klubu KSČM. Já vím, že již absolvovala Poslanecká sněmovna lecjakou změnu v proceduře hlasování ve věci volby NKÚ, ale vždy to bylo před začátkem volby jako takové. Tento návrh by byl bezprecedentní v tom ohledu, že bychom přistoupili ke změně způsobu hlasování ve druhém kole první volby, a to je opravdu velké lámání věci přes koleno. Prosím, abychom takovou věc považovali za nehlasovatelnou.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Prosím o názor pana předsedu volební komise.

 

Poslanec Pavel Hojda: Nezbývá mi nic jiného než souhlasit s kolegou Doktorem, ale návrh zazněl a jde o to, jestli Sněmovna bude, nebo nebude hlasovat. Já se domnívám, že návrh je hlasovatelný.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Jsem ve velmi složité situaci. Já se totiž domnívám, že pokud přímo v jednacím řádu a jeho příloze není stanoveno, že není možné změnit způsob hlasování mezi prvním a druhým kolem, pak nemohu s klidným svědomím prohlásit, že tento návrh je nehlasovatelný.

Pan poslanec Kováčik mi teď možná ulehčí situaci a vezme svůj návrh zpět.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedající, tento návrh samozřejmě je hlasovatelný. Přiznám se, že jsem potřeboval upozornit na to, aby si kolegyně a kolegové dali pozor na to, jak vyplňují své hlasovací lístky, abychom se s touto volbou a dalšími volbami "netahali" příliš dlouho. Ulehčuji situaci, svůj návrh beru zpět.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pane předsedo, řekněte mi prosím, kolik potřebujete času na vydání hlasovacích lístků.

 

Poslanec Pavel Hojda: Čas na vydávání hlasovacích lístků bude deset minut, čili ve 13.15 hodin bude ukončeno vydávání hlasovacích lístků.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Kolegyně a kolegové, slyšeli jste, jaká doba byla určena na vydávání hlasovacích lístků. Vyhlašuji přestávku. Odpolední jednání začneme ve 14.45 hodin.

Za deset minut začne jednání organizačního výboru. Prosím všechny, aby členům organizačního výboru umožnili přednostní hlasování. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno ve 13.05 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP