(Jednání pokračovalo ve 12.10 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní a pánové, dovolte mi, abych zahájil pokračování projednávání bodu 143. Projednávání jsme přerušili na poradu klubu ODS a klubu KSČM. Doba na přestávku vypršela. Žádám vás, abyste všichni zaujali svá místa, protože přistoupíme k závěrečnému hlasování.

Ještě před hlasováním eviduji přihlášku pana poslance Vladimíra Doležala. Pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji. Pane předsedající, mám pro tuto Sněmovnu dvě sdělení, jestli mohu poprosit o pozornost. Za prvé bych chtěl zpochybnit hlasování pořadové číslo 360, kde jsem se zdržel, přestože stoprocentně vím, že jsem hlasoval pro. Jednalo se o pozměňovací návrh pod písmenem G1.

Druhé sdělení je, že bych vás rád informoval - nevím, jestli je to úplně procedurálně čisté - ale jelikož díky pozměňovacím návrhům a hlasování se tento návrh zásadně změnil a je proti mému přesvědčení a proti tomu, co já jsem chtěl, aby bylo touto Sněmovnou průchozí a prošlo a pomohlo podnikatelskému prostředí, tak neprošlo, tak dovolte, abych informoval vás a veřejnost, že tímto beru zpět svůj podpis pod tímto návrhem.

Děkuji za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Hlásí se kolega Kalousek, potom pan poslanec Pospíšil.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Pane předsedající, kolegyně a kolegové, nebudu zdržovat. Jen prosím o pochopení, že teď zazní na mikrofon mé přání, že byť jsem jedním z předkladatelů a jsem podepsán pod návrhem tohoto zákona, tak konečná předloha vypadá tak, že velmi prosím, nechť nikdy tento zákon, bude-li schválen, není spojován s mým jménem. Děkuji za pozornost. (Hluk v sále, potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Pan poslanec Jiří Pospíšil.

 

Poslanec Jiří Pospíšil: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já jsem ve druhém čtení řekl, že posílení oddělených věřitelů, kteří své pohledávky zajistí, je pro mne otázkou nejen technicistní, ale též jisté morálky práva, a protože tento pozměňovací návrh neprošel, tak stejně jako moji kolegové nemohu býti dále uváděn coby spolunavrhovatel tohoto zákona a beru svůj podpis též zpět. Děkuji. (Potlesk, hluk v sále, smích.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan kolega Mládek. Já vás sice všechny vyvolám, ale komplikujete, vážení páni poslanci, postavení kolegy Doležala, který měl zájem bez rozpravy prohlasovat usnesení, kterým by zpochybnil hlasování 360. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Jan Mládek: Dámy a pánové, vážený pane předsedající, vážení členové vlády, mně je také smutno z toho, že nebyl schválen onen návrh, který řešil jiné rozdělení uspokojení věřitelů, ale chtěl bych říci, že i přesto jsme dosáhli určitého pokroku, zejména v postavení věřitelského výroku, a proto nehodlám stáhnout svůj podpis i přes tento problém. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Věřím, že to je všechno. Ještě pan poslanec Martin Kocourek.

 

Poslanec Martin Kocourek: Děkuji. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já navážu na slova kolegy Mládka, ale v opačném smyslu. Pro mne to tak zásadní změnou je, že svůj podpis pod touto novelou stahuji také.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Doufám, že nyní budu moci - protože jsem tolerance sama, jak říká jeden můj kolega, samozřejmě zpravodajce dám slovo kdykoliv, resp. navrhovatelce. Prosím, paní kolegyně.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Děkuji za udělené slovo, nicméně nejsem zpravodajka, ale doufám, že i jako předkladatelce mi dáte slovo, pane předsedající.

Také já bych ráda stáhla svůj podpis pod tímto návrhem zákona, a to proto, že to, co jsme tím chtěli dokázat, a sice ozdravit podnikatelské prostředí v České republice, se nám zjevně nepodaří, nehledě na to, že prošly i jiné návrhy, které jsou pro mě osobně nepřijatelné a které budou dále konkursní řízení v České republice, a to nikoliv ve prospěch zaměstnanců, jak se mnozí domnívají, ale výrazně v jejich neprospěch.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Má někdo další ještě potřebu vystoupit mimo rozpravu? Nemá.

 

Bez rozpravy, ač ne bezprostředně, nechám hlasovat o námitce pana kolegy Doležala proti zápisu o hlasování číslo 360, které se týkalo bodu G1, návrhu kolegy Suchánka.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 376 a ptám se, kdo souhlasí s námitkou pana kolegy Doležala. Kdo je proti této námitce? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 376 z přítomných 171 pro 131, proti 7. Vidím, že i Sněmovna je tolerance sama.

 

Budeme opakovat hlasování k bodu G1, původní hlasování 360. Stanovisko zpravodaje bylo kladné, paní navrhovatelky rovněž kladné. Byla dvě kladná stanoviska.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 377, ve kterém znovu rozhodneme o bodu G1. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 377 z přítomných 169 pro 82, proti 35. Návrh nebyl přijat.

 

Vyčkáme ještě chvíli na kontrolu hlasování. (Předsedající chvíli čeká.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP