(9.50 hodin)

Poslanec Rudolf Tomíček: Děkuji. Já bych chtěl jenom okomentovat některá vystoupení svých předřečníků.

Za prvé. Samozřejmě s tím, co tady řekl kolega Gongol, z velké části, koneckonců to podpořil i kolega Petr, lze souhlasit, protože opravdu potřebujeme zásadní novelu horního zákona, a poměrně rozsáhlou, která je právě tvořena, a pro její složitost to možná trvá déle, než se má za dobré. Na druhé straně ale stejně tak jako pan ministr… Zamítnout bezproblémovou novelu, a ten důvod, který tady uvedl kolega Gongol, no…

Já bych to řekl asi takto. Možná že to je otázka přístupu k řešení problémů. Rodiče nám něco provedli, tak děti nepustíme na školu. Toto je typický komunistický přístup k řešení problémů. Není velká novela, tak zamítneme něco, co řeší jenom část určitého problému, který se týká těžby. Takže samozřejmě asi kolega Gongol tento svůj stín nepřekročí nikdy, ale myslím si, že postupovat tak při řešení legislativních norem není zcela šťastné.

Druhou kritickou připomínku, která tady zazněla, pronesl kolega Nečas ohledně různých časování podávání novel. Já bych ho chtěl jenom upozornit, aby si všiml čísla této novely, což je 722, a doby, kdy byla předložena do Sněmovny, což je květen loňského roku. Já nevím, kdo tady pořád vystupoval v rámci jednání Sněmovny, zamítal program, nesouhlasil s programem, oddaloval a bojkotoval jakékoli projednávání zákonů. Tato norma už dávno mohla být schválená, mohla být schválená tenkrát s geologickými zákony a s ostatními zákony, které doplňovala, které mohly řešit tento problém. Takže jestli chce tady časovat, jestli jarní, zimní, letní atd., jiné termíny těchto novel, samozřejmě může, je to jeho právo, nicméně nejdříve by si měl přečíst, kdy tato novela do Sněmovny přišla a jak byla zařazena.

Jinak samozřejmě předpokládám, a to tady bylo také řečeno, že opravdu některé drobné věci budou řešeny na výboru, a myslím, že ještě i na podvýboru, kde bych se přimlouval na to, aby se podvýbor pro hospodaření se surovinami a odpady právě zabýval těmi úhradami z vytěžených nerostů a vůbec tou problematikou, která se toho týká, tak jak tady bylo naznačeno. Takže já si myslím, že bude dost příležitostí na podvýboru i na výboru projednat veškeré věcné věci k tomuto jedinému bodu této novely a najít řešení, které bude naprosto vyhovující.

Nemám k dalším otázkám již žádných připomínek, protože to jsou věci, které se skutečně dají vyříkat v rámci diskuse.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pokud ne, tak rozpravu končím. A pokud nechce vystoupit pan ministr Urban, tak dám prostor panu zpravodaji k plnění jeho zpravodajských povinností.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Při projednávání vystoupili celkem čtyři kolegové poslanci. Padl zde návrh na zamítnutí této předlohy a také, jestli jsem si to dobře poznamenal, podmíněný návrh na vrácení k dopracovaní.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pan poslanec Gongol souhlasí, takže chvilku počkáme, až přijdou všichni ti, kteří chtějí o těchto návrzích hlasovat.

Takže, dámy a pánové, v rozpravě v prvním čtení padl návrh na zamítnutí této předlohy.

 

Zahajuji hlasování, které má pořadové číslo 299. Kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 166 poslanců, 43 pro, 94 proti. Tento návrh nebyl přijat.

 

Jako podmíněný zazněl návrh na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování. Zahajuji hlasování, které má pořadové číslo 300. Kdo s návrhem souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 168 poslanců, 41 byl pro, 100 proti. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Hlásí se pan poslanec Teplík s návrhem, aby předlohu projednal také hospodářský výbor.

 

Poslanec Tomáš Teplík: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, je tomu skutečně tak. Když se podíváme na to, jakým podílem se podílejí těžební společnosti na tvorbě HDP, jak významné jsou pro naše hospodářství, tak navrhuji, jak už tady pan místopředseda správně odhadoval, aby byl tento návrh přikázán rovněž výboru hospodářskému.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. Viděl jsem touhu ve vašich očích, pane poslanče. Další návrhy nejsou.

 

V hlasování pořadové číslo 301 rozhodneme o návrhu organizačního výboru na přikázání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo Hlasovalo 169 poslanců, 142 pro, 8 proti. Návrh byl přijat.

 

Pan poslanec Teplík navrhuje, aby se návrhem zabýval také hospodářský výbor. Kdo s tím souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano" v hlasování, které má pořadové číslo 302. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 169 poslanců, 131 pro, 3 proti. I tento návrh byl přijat.

 

Přikázali jsme tedy tento vládní návrh zákona dvěma výborům a já mohu konstatovat, že skončilo první čtení tohoto návrhu.

 

O slovo se přihlásil předseda klubu ČSSD pan poslanec Michal Kraus.

 

Poslanec Michal Kraus: Pane místopředsedo, dámy a pánové, dovoluji si požádat o přestávku na jednání klubu sociální demokracie, a to na dvě hodiny, to znamená do dvanácti hodin.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Mně v tuto chvíli nezbývá, než konstatovat, že se sejdeme ve 12 hodin. Ve 12 hodin budeme pokračovat.

 

(Jednání přerušeno v 9.58 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP