(9.30 hodin)
(pokračuje Langer)

Otevírám rozpravu, do které mám přihlášku pana kolegy Vladimíra Říhy. Máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Říha: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, ve třetím čtení zpravidla nebývá vedena dlouhá rozprava nad návrhem zákona, ale vzhledem k tomu, že tento návrh zákona leží ve Sněmovně již hodně měsíců, a vzhledem k tomu, že jsem se dosti výraznou měrou podílel na zpracování pozměňovacího návrhu vládní předlohy a tento návrh byl pak akceptován výborem pro sociální politiku a zdravotnictví, dovolte mi před závěrečným hlasováním, abych se s vámi rozdělil o několik údajů z odborné literatury, abychom si uvědomili význam tohoto zákona.

Institut zdravotní politiky a ekonomiky vydal v roce 2004 publikaci Zdravotní důsledky expozice pasivnímu kouření. Rád bych vám z této publikace sdělil několik údajů.

Riziko zdravotního poškození vlivem tabákového kouře není omezeno pouze na kuřáky, ale jsou mu vystaveni i ti, kteří inhalují kouř nedobrovolně, čili pasivní kuřáci. Kouř vdechovaný při pasivním kouření pochází jednak z doutnajícího konce cigarety mezi dvěma potáhnutími, jednak je to kouř vydechovaný kuřákem. Vzduch znečištěný tabákovým kouřem je komplexní směsí více než 5 tisíc látek. Zdravotní důsledky způsobené tabákovým kouřem jsou pak důsledkem dlouhodobé expozice všem škodlivinám. Hlavní složkou, kterou vdechují pasivní kuřáci, je tzv. vedlejší proud kouře. V hlavním proudu bylo identifikováno přes 4 tisíce složek. U 400 z nich byla provedena kvantitativní měření. Většina látek přítomných v hlavním kouři vzniká během hoření v zóně pyrolýzy a destilace, která se nachází těsně za oblastí, kde při hoření vzniká teplo. Odhady hovoří o tom, že skutečný počet látek obsažených v kouři může být až 100 tisíc.

V tabákovém kouři je přítomna řada látek, které způsobují nebo jsou jim připisovány závažné zdravotní problémy. Patří sem látky dráždící oči a respirační trakt, tedy dýchací orgánově toxické látky, mutageny, karcinogeny, reproduktivně toxické látky. Toxické látky s akutním účinkem zahrnují amoniak, akrolein, oxid uhelnatý, formaldehyd, kyanid, nikotin, oxidy dusíku, fenol a oxidy síry. Amoniak a formaldehyd jsou látky dráždící dýchací trakt a mohou způsobit akutní vzplanutí respiračních onemocnění. Akrolein, krotonaldehyd, formaldehyd, kyanid a další působí toxicky na mukociliární funkce, to znamená potlačují schopnost řasinkového epitelu dýchacích cest odstranit malé částice z plic a dýchacích cest. V tabákovém kouři bylo odhaleno přes 60 látek s karcinogenními účinky. Podmínky, které nastávají v hořícím konci cigarety, jsou příznivé pro vznik polycyklických aromatických uhlovodíků. Bylo jich identifikováno více než 35. Nitrosaminy, radionuklidy, těžké kovy, to jsou další látky, které jsou obsaženy. Také mutageny, látky, které narušují integritu genetického materiálu, jsou obsaženy v tabákovém kouři.

Toto všechno bych rád zdůraznil předtím, než se budeme rozhodovat o předloženém návrhu zákona.

Je zajímavé, že italský zákon, který byl nedávno diskutován i u nás, protože nabyl účinnosti, se nazývá zákon o ochraně zdraví nekuřáků. Musíme myslet hlavně na nekuřáky. Italský zákon je velmi stručný. Zakazuje se kouřit v uzavřených prostorách s výjimkou privátních prostor uzavřených uživatelům či veřejnosti a prostor vyhrazených pro kuřáky a jako takových náležitě oddělených. Bližší podmínky potom řeší italské vládní nařízení, které stanovuje podmínky i u těch prostor pro kuřáky určených.

A na závěr poznámek k tabáku bych chtěl sdělit ještě jeden nový údaj, který mi zaslal primář Nešpor, a sice že v letošním roce byla publikována práce amerického týmu Jacobsenové a spolupracovníků, která zjistila, že u dospívajících, kteří začali kouřit v časném věku, existuje riziko dlouhodobého poškození kognitivních funkcí. Práce navíc potvrdila i dříve známou skutečnost, že k výraznému oslabení paměti a dalších kognitivních funkcí dochází v odvykacím stavu po nikotinu.

Několik poznámek k alkoholu. Prevence problémů působených alkoholem u dospívajících je u nás dlouhodobě podceňována a tomu odpovídá i progresivně se zhoršující situace. Mezinárodní studie ESPAD prováděná stejnou metodikou v různých zemích ukázala, že mezi šestnáctiletými dospívajícími v České republice je podstatně vyšší procento těch, kdo pijí pravidelně, i těch, kdo se opíjejí, než mezi stejně starými Američany. Výpočty prováděné v různých zemích ukazují, že zisk, který má stát ze zdanění alkoholu, zdaleka nepokrývá výši škod, které alkohol působí.

Nedávno se objevily znepokojivé zprávy o důsledcích pití alkoholu na mozek dospívajících. I jen mírné poškození poznávacích funkcí alkoholem vede ke zhoršení studijních a později pracovních výsledků. Poruchy paměti bývají zejména časté u těch dospívajících, kteří prodělali odvykací stav po alkoholu. Moderní zobrazovací metody zjistily u sedmnáctiletých dospívajících, kteří pili alkohol a měli kvůli tomu problémy, že mají v porovnání s vrstevníky menší hippocampus, což je část mozku důležitá právě pro učení a paměť.

V současné době leží ve Sněmovně i předloha týkající se domácího násilí. Testa se spolupracovníky, americká autorka, zjistili, že u týchž párů byly násilné incidenty pod vlivem alkoholu závažnější a nebezpečnější než násilné incidenty, při nichž nebyl požit alkohol. Muži pijící větší množství alkoholu nebo na alkoholu závislí se častěji dopouštějí domácího násilí. Spotřeba alkoholu na jednoho obyvatele v České republice je podstatně vyšší než ve Spojených státech, lze tedy předpokládat i vyšší podíl alkoholu na domácím násilí. Zjistilo se u zkoumaného vzorku české populace, že došlo nejčastěji k domácímu násilí za situace, kdy oba nebo alespoň jeden z aktérů předtím pili alkohol.

Alkohol má negativní účinky také na seniory a to se nás, kteří se blížíme tomu věku, týká. Zdravý mozek má funkční rezervu, to znamená, je schopen kompenzovat úbytek mozkové tkáně. Zneužívání alkoholu tuto funkční rezervu snižuje, a urychluje tak klinický průběh duševních poruch ve vyšším věku. Negativní účinky alkoholu na kognitivní funkce se navíc mohou sčítat s vlivy způsobenými stárnutím.

A ještě na závěr opět zdůraznění, že spotřeba alkoholu na jednoho obyvatele ve Spojených státech je podstatně nižší než u nás. Česká republika je zemí s největší spotřebou piva na jednoho obyvatele. Zisky z prodeje alkoholu v České republice putují do soukromých rukou a často i do zahraničí, zatímco škody, které alkohol působí, platí zdejší daňoví poplatníci. Údaje z české populace patnáctiletých ukázaly, že ti, kdo uvedli opilost dvakrát nebo častěji v životě, také utrpěli v posledních dvanácti měsících více než dvakrát častěji úraz.

Na závěr chci jenom navrhnout jednu legislativně technickou opravu, a sice v paragrafu 12 odst. 1 písm. e), kde na začátku při přepise došlo k tomu, že je napsáno "v prostředích výlučně určených" a má správně být "v prostředcích". Chybí tam písmeno "cé".

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče, za biochemicko-fyziologický exkurs k podstatě tohoto zákona. V tuto chvíli mám registrovány přihlášky pana ministra Bureše, paní zpravodajky Talmanové a pana kolegy Janečka. Takže v tomto pořadí, prosím, kdybyste počítali s vaším vystoupením.

 

Ministr a předseda Legislativní rady vlády ČR Jaroslav Bureš Dobrý den, vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci. Projednáváte vládní návrh zákona. A když vláda předkládá svůj návrh zákona Poslanecké sněmovně, tak přijímá usnesení, ve kterém pověřuje konkrétního člena vlády, aby předlohu v Poslanecké sněmovně Parlamentu obhajoval.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP