(18.50 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Jaroslavu Plachému. Otevírám rozpravu, do které se přihlásil pan poslanec Miloš Melčák.

 

Poslanec Miloš Melčák: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych v důsledku podání veta na § 90 odstavec 2 použil jiný paragraf našeho jednacího řádu, a to § 91 odstavec 2, a požádal ctěnou Sněmovnu o zkrácení lhůty na projednávání o 30 dní. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Další přihlášky do rozpravy nejsou. Písemnou přihlášku nemám, z místa vystoupí pan poslanec Býček.

 

Poslanec Ladislav Býček: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, původně jsem nechtěl vystupovat, ale když kolega Melčák navrhuje zkrácení lhůty k projednání, myslím, že bychom se měli zamyslet, než rozhodneme o zkrácení lhůty, k čemu toto zkrácení povede.

Nechci argumentovat a opakovat argumenty, které zde uvedl kolega Plachý, ale vzhledem k tomu, že v návrhu je požadavek, aby kromě nařízení o fúzích se změnily některé další články, není jisté, zda stihneme ve zkrácené lhůtě posoudit, zda povinnosti a práva ve vztahu ke konkursním a úpadkovým správcům budeme schopni posoudit. To za prvé.

Za druhé - jestliže jsou zde znovu rozšiřovány povinnosti, které musí strpět obchodní partner při šetření, kde navrhuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dokonce zapečetění obchodních záležitostí, jak se bude chovat tato organizace, když bude úřadem tento krok učiněn a vlastně bude znemožněna jakákoli činnost této organizace, jak budou uvolněny tyto věci, a bude vyloženě na libovůli úřadu, jak bude zacházet s těmito dokumenty.

Za třetí - jestliže jde o požadavek, který je svým způsobem oprávněný, aby bylo vydáno úplné znění zákona, je zde jasné, že budou předkládány některé nové požadavky, či pozměňovací návrhy ke stávajícímu zákonu, neboť budeme za chvíli projednávat otázky hyper- a supermarketů. Znovu se asi budeme muset vrátit k některým otázkám ekonomické závislosti těchto super- a hypermarketů, případně k některým dalším požadavkům, které budou vzneseny. Chceme-li mít kvalitní zákon, musíme vytvořit i prostor pro jeho projednání v hospodářském výboru, také vytvořit prostor, aby legislativa Parlamentu se mohla k této věci vyjádřit.

Máme zkušenosti, když jsme projednávali novelu zákona o Úřadu na ochranu hospodářské soutěže. Měli jsme několik verzí a nemohli jsme se my, hospodářský výbor, legislativa a úřad shodnout. Nechci, aby se to opakovalo, abychom potom nemuseli vracet novelu do druhého čtení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Býčkovi. Nikdo se nehlásí, takže rozpravu končím.

Pokud není zájem o závěrečná slova, pouze potřebuji souhlas pana ministra Sobotky se zkrácením o třicet dnů. Je souhlas.

 

Dámy a pánové, v hlasování pořadové číslo 231 rozhodneme o návrhu organizačního výboru, který je podložen také návrhem pana zpravodaje, abychom přikázali k projednání hospodářskému výboru.

Zahájil jsem hlasování číslo 231. Kdo souhlasí s touto myšlenkou, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 131 poslanců, 101 proti, nikdo proti, takže přikázání bylo schváleno.

 

Nyní budeme hlasovat o zkrácení o třicet dnů v hlasování číslo 232. Kdo souhlasí s návrhem na zkrácení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo a tentokrát s výsledkem z přítomných 132 hlasující bylo pro 57, proti 38, což znamená, že tento návrh nebyl přijat.

 

Dámy a pánové, děkuji vám za konstruktivní přístup k projednávání dnešního odpoledního programu. Přeji vám užitečně strávený večer v Praze s tím, že se zítra sejdeme v 9 hodin ráno. Měli bychom se věnovat bodu 93, což je ochrana služeb, jak uvádí rozpis pořadu.

 

Ještě jednou vám přeji hezký večer. Na shledanou.

 

(Jednání skončilo v 18.56 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP