(14.10 hodin)
(pokračuje M. Urban)

Především návrh hospodářského výboru, za který bych chtěl poděkovat, který kromě podpory elektřiny z obnovitelných zdrojů zavádí i podporu biopaliv v dopravě v návaznosti na směrnici Evropské unie č. 30/2003, představuje podle mého názoru rozumné řešení podpory obnovitelných zdrojů v České republice při respektování principu jednotného liberalizovaného trhu s energiemi v Evropské unii.

Dovolte, abych tímto poděkoval všem zúčastněným za dosavadní přístup k celému projednávání tohoto návrhu. Dovoluji si vyjádřit podporu komplexnímu pozměňovacímu návrhu předloženému hospodářským výborem.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Milanu Urbanovi. Připomínám, že obecná rozprava skončila už posledně. Mám to tady takto psáno. Připomínám, že obecná rozprava je ukončena. Závěrečná slova též zazněla. Tolik protokol, který tady mám k dispozici. Ale nevidím nejmenší překážku pro to, abychom se, chcete-li, vrátili do obecné rozpravy. Pan ministr Urban je navrhovatel a navrhovatel, pokud to výslovně nesdělí, tak rozpravu neotevírá. To by potom každé jeho zvěstování při třetím čtení zákona - ano nebo ne, podporuji, nepodporuji - v zásadě otevíralo rozpravu.

Je-li požadavek na otevření rozpravy, Sněmovna samozřejmě může rozpravu otevřít. (Nesouhlasné hlasy.) Jsme ve druhém čtení. Podrobná rozprava samozřejmě bude.

Dámy a pánové, poslouchejme se. Já jsem konstatoval to, co tady protokol uvádí jako nezpochybnitelnou věc do této chvíle, a sice že obecná rozprava je ukončena a že zazněla závěrečná slova. Takto jsem postupoval. Pozval jsem k řečništi pana poslance Vojíře, který nám jako zpravodaj hospodářského výboru má poskytnout informaci o jednání. (Poslanec Tomíček uvádí, že je také zpravodaj.) Já proti tomu nic nemám, že jste zpravodaj výboru. Poslouchejme se. Vy jste zpravodaj hospodářského výboru? (Ne.) My jsme skončili jednání tím, že jsme to přikázali hospodářskému výboru. Čili mně přijde navýsost logické, aby zpravodaj hospodářského výboru nám o jejich jednání poskytl informaci. Vy samozřejmě dostanete také slovo. Ale chcete-li hovořit před panem Vojířem, tak vám nebudu bránit, jestli chcete vystoupit.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Pane místopředsedo, pokud můžu vstoupit do procedury projednávání tohoto zákona, jsem velmi komunikativní a nebráním se tomu, aby proběhla obecná rozprava.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře, budu to považovat za to, že probíhá obecná rozprava. Jsou proti tomu nějaké námitky? Nejsou.

Jinak byste dostal slovo jako zpravodaj, samozřejmě. Pan poslanec Tomíček.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Děkuji, pane předsedající, ale já se takto vehementně dožaduji práva vystoupit jako zpravodaj výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí z poměrně jednoduchého důvodu. Posledně jsme uváděli to, na čem se usnesl náš výbor. Bohužel toto naše usnesení výboru se diametrálně liší od toho, co přijal hospodářský výbor, kterému jsme nechali ještě čas na další projednání celé této materie. Takže pokud tady zazněl jenom názor hospodářského výboru a měla by být ukončena diskuse a mělo by potom být už hovořeno jenom k této části, tak bych to nepovažoval za správné, protože musí být bráno na vědomí i usnesení výboru pro veřejnou správu. Samozřejmě potom už bude následovat další projednávání v rámci druhého čtení tak, jak by to mělo správně být.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře, děkuji. Co dále navrhujete jako zpravodaj? (Odpověď mimo mikrofon.) Pan poslanec Oldřich Vojíř.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Pokud Sněmovna nic nebude namítat, že se nacházíme nyní znovu v otevřené obecné rozpravě ve druhém čtení, tak by měla zaznít obecná stanoviska k projednané materii. Poté bych vystoupil a seznámil ctěné kolegyně a kolegy s jistým návrhem postupu, abychom pak ve třetím čtení nebyli všichni v pasti. To není mým cílem.

To znamená, že můj záměr je takový, že bych navrhl, aby se za základ projednávání vzalo usnesení hospodářského výboru. Je to de facto svým způsobem nejmladší usnesení. Je do něho promítnuto vše, co se po dobu roku a roku a čtvrt narodilo od doby, než zákon přišel (?) sem do Sněmovny. Logicky vzato může být poměrně ve velkém rozporu nebo diskrepanci s usnesením výboru pro regionální rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí. Proto by bylo dobré, aby měli všichni šanci se seznámit s usnesením hospodářského výboru a případně k tomuto základu podat pozměňovací návrhy. To je legitimní. Myslím si, že takto by mohla vypadat následná procedura projednávání v podrobné rozpravě.

Když už jsem u mikrofonu, tak se domnívám, že minule v obecné rozpravě padl také návrh na zamítnutí této materie. Jenom to připomínám. Tudíž zůstává v platnosti a měli bychom o něm hlasovat až ve třetím čtení, protože je nový princip projednávání zákonů.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče. Vaše řeč je zřetelná a jasná. Vyplývá z ní, že by Poslanecká sněmovna měla hlasováním rozhodnout o tom, že za základ jednání pro podávání pozměňovacích návrhů vezme tisk 529/2, tedy usnesení hospodářského výboru č. 285. To je hlasovatelné. Budeme o tom hlasovat, až k tomu přijde čas.

Ale v tuto chvíli pan poslanec Tomíček.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Myslím si, že s návrhem kolegy Vojíře se dá v obecné rovině souhlasit. Samozřejmě bych navrhoval, aby za základ bylo vzato usnesení našeho výboru, protože se domnívám, že je to rovnocenné. Nicméně pokud se pak octneme v podrobné rozpravě druhého čtení a dají se načíst pozměňovací návrhy, je to přijatelné. V každém případě se musíme rozhodnout.

Chtěl bych jenom upozornit, že usnesení našeho výboru bylo rozdáno všem pod č. 529/1, hospodářského výboru pod č. 529/2. To jenom pro upřesnění, aby bylo úplně jasno, o jakých materiálech budeme rozhodovat, jak budeme hlasovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pan ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, projednáváme tento návrh zákona už více než rok. Jsem přesvědčen, že vše základní k němu již bylo řečeno. Projednaly ho oba výbory. Chtěl bych oběma poděkovat. Jsou připraveny dva komplexní pozměňovací návrhy. Návrh výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí obohacuje základní text o podporu tepla, podporu výroby energie z tepla. Návrh hospodářského výboru obohacuje základní text o podporu biopaliv, podporu tepla naopak postrádá.

Jsem přesvědčen, že musíme vzít za základ podrobné rozpravy jeden z těchto dvou komplexních pozměňovacích návrhů, ke kterému potom ostatní návrhy budou předloženy. I po diskusi s panem ministrem Urbanem a dalšími se přikláním k názoru, aby to byl komplexní pozměňovací návrh hospodářského výboru, ke kterému je možné pozměňovacím návrhem podporu tepla doplnit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi Liboru Ambrozkovi. Zdá se, že v tuto chvíli zaznělo všechno, co zaznít mělo. V tuto chvíli obecnou rozpravu končím. Pozvu vás k hlasování o návrhu pana poslance Vojíře.

 

Dámy a pánové, kdo tedy souhlasí s tím, abychom za základ pro další projednávání tisku vzali usnesení hospodářského výboru č. 285, které je pod číslem sněmovního tisku 529/2?

***




Přihlásit/registrovat se do ISP