(9.40 hodin)
(pokračuje Kužvart)

Myslím si, že je užitečné zabývat se stavebním zákonem, který je již v komisích Legislativní rady vlády, a teprve po jeho přijetí zvážit takovouto úpravu. Znovu říkám, připadá mi naprosto nešťastné, aby se takovýmto zákonem, zákonem o dálnicích stručně řečeno, přijímala norma, která vyjme z právního stavu této země tu ten, tu onen kus naší republiky, že tam a tam nebudou platit standardní lhůty jako jinde, že tam a tam nebudou platit ustanovení, např. v zákoně o ochraně přírody a krajiny. Toto bych považoval za nešťastné a budu velmi rád, pokud tento zákon nebude přijat, i když - zdůrazňuji - jeho předkladatelé provedli zhruba asi tři velké kroky, kdy nám předkládali nové a nové úplné změny této předlohy, ale i ta, kterou nyní máme na stole, to, co nyní budeme projednávat v rámci třetího čtení, není dobré a bylo by vhodné počkat na stavební zákon.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Dalším přihlášeným do rozpravy je pan poslanec Radko Martínek. O slovo také požádal pan ministr Paroubek.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, také já bych se chtěl vyjádřit k některým prohlášením, která zde padla. Za prvé musím sdělit, že po letech řečí je nový stavební zákon skutečně hotov. Kdo tomu nevěří, tak si může najít stránky Ministerstva pro místní rozvoj, na kterých je vyvěšen. 28. tohoto měsíce bude závěrečné projednávání v Legislativní radě, vzápětí půjde do vlády a vzápětí do Parlamentu. To znamená, nestojíme zde už v situaci, ve které jsme stáli ještě před půl rokem nebo několika měsíci, předtím, kdy se projednával tento zákon poprvé, kdy jsme vlastně měli jenom očekávání nějakého stavebního zákona. Navíc mohu říci, protože jsem si jej přečetl, že se jedná o zákon moderní, který je opravdu kvalitně zpracován. Takže zcela určitě neplatí, že na stavební zákon budeme čekat mnoho měsíců. Jestliže je zde v této Sněmovně někdo, kdo teď zpochybňuje, jak to s tímto zákonem dopadne zde ve Sněmovně, tak to je přece naše věc, jakým způsobem s ním budeme zacházet, jestli budeme dávat nejrůznější lobbistické návrhy a budeme z něho dělat paskvil, který nebude sloužit vůbec ničemu.

Včera jsem se zúčastnil projednávání resp. jednání s tajemníky obcí s rozšířenou působností v Benešově. Musím říci, že tam byl velmi podrobně představován tento zákon, zejména v pasážích, které se týkají stavebních úřadů, a nezaznamenal jsem nějaké zásadní připomínky k věcem, které jsou v zákoně obsaženy.

Pokud se týká stavu výstavby silnic a dálnic, tak víme samozřejmě, že v této zemi existují dva extrémy. První extrém, to jsou tzv. ochránci životního prostředí, kteří podle mého názoru škodí, kde mohou, a škodí zejména a nejvíce životnímu prostředí, protože ty jejich nesmyslné návrhy, nesmyslné podávání žalob v poslední den, kdy je možné žalobu podat nebo znemožnit v podstatě přijetí správního úkonu, tak to jenom svědčí o tom, že jim nejde o životní prostředí, ale jde jim pouze o jakési jejich zájmy, které nechci blíže definovat, i když si o nich myslím své a myslím si, že i řada z vás ví, o co se jedná. Na druhé straně ale také nemůžeme říci, že neexistuje druhá stránka, druhý extrém, tzv. betonová lobby, která by chtěla stavět všude a za všech okolností, a myslím si, že by tato Poslanecká sněmovna si měla zachovat především zdravý rozum a tímto zdravým rozumem se také postavit i k stávající situaci.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. O slovo požádal opět pan ministr Paroubek. Prosím, pane ministře.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Paroubek Dámy a pánové, já se přiznám, že už jsem podruhé vystupovat nechtěl, ale protože tady byl značný hluk a několik poslanců, především sociální demokracie, za mnou přišlo a otázalo se na některé věci, tak to tady znovu zopakuji.

Vůbec nechci zpochybňovat poctivé úmysly autorů tohoto zákona, zejména za situace, že by nebyl připraven nový stavební zákon. Nový stavební zákon tady chybí, chybí skutečně mnoho let. Já jako člověk, který pracuje čtrnáct let v komunální politice, to vím, vím to na řadě případů. Stavební řád, tak jak je připraven, znovu opakuji, jestliže tam bylo několik věcí, kde jsem měl pocit, že ještě včera večer nejsme schopni se domluvit s Ministerstvem životního prostředí, tak dnes mohu říci, že to byl jenom dojem, že jsme našli rozumný kompromis a že až na výjimku jedné věci, kde jsme se domluvili, že to dořešíme za účasti Legislativní rady, tak vlastně v tom není mezi námi žádný velký problém. To zásadně mění situaci a myslím si, i když se nejedná o žádné drama, že takováto norma, kterou tady dnes projednáváme, možná i do určité míry riskantní, riskantní v tom, že možná zkomplikuje stavební řízení - je tady několik stavebních inženýrů, kteří by mohli říci asi, jakým způsobem, přesněji než já; a za druhé, řeknu otevřeně, že bych očekával, že může zkomplikovat také jednání o stavebním zákoně. To bych skutečně nechtěl, protože to je jedna z norem, která je významnou normou, která může být přijata v průběhu tohoto funkčního období této Poslanecké sněmovny.

Dámy a pánové, možná trochu důrazněji, ale do toho hluku, který tady je zřejmě obvyklý, jsem považoval za nutné ještě jednou zopakovat své argumenty. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Faktická poznámka pan poslanec Kapoun.

 

Poslanec Miroslav Kapoun: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, já bych nechtěl brát panu ministrovi jeho dojmy, ale já jsem přesvědčen o jedné věci. Vždycky když se objevil tento zákon, a neobjevuje se tady poprvé v různých variantách, vždycky nám bylo řečeno, že stavební zákon už je hotov a že už bude. Chtěl bych jenom říci, že ten jeden rozpor, který má s životním prostředím, budu chtít vidět v tom velkém kolečku, a chci upozornit na to, že nejvíce rozporů bude ze životního prostředí a největší problém pro to, aby zákon přišel, a nejvíc pozměňovacích návrhů bude ze životního prostředí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Pan ministr Libor Ambrozek.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Paní předsedající, kolegyně a kolegové, nevím, ale kdybychom se s kolegou Kapounem vsadili, zda přijde víc pozměňovacích návrhů z výboru pro životní prostředí, nebo z hospodářského výboru k této normě, kdo by sázku vyhrál. Samozřejmě, že stavební zákon bude předmětem velké diskuse, protože v podstatě řada poslanců tady prošla jak komunální politikou, tak státní správou a bude se k tomu chtít vyjádřit. Musím říci, že jsme přípravě věnovali hodně pozornosti spolu s Ministerstvem pro místní rozvoj, protože jsme jako spolupředkladatelé a ještě spolu s dalšími, a že i naším cílem je zjednodušení a zpřehlednění celého procesu, to znamená územního i stavebního řízení.

Jsem přesvědčen, že zákon, tak jak vládou projde, umožní zkrácení stavebního řízení, umožní zjednodušení procesů při výstavbě nejenom rychlostních komunikací, ale také staveb především v zastavěném území. Já opravdu nepovažuji za šťastné přijímat speciální normy, navíc tady třikrát přepsané, v době, kdy je připravena norma obecná. Nevím, jestli taková speciální norma, tady přepisovaná, nemůže opravdu nadělat víc škody než užitku. Jinak z hlediska životního prostředí to, co předkládají kolegové, není pro mne tak škodlivé, spíše ministerstvo dostává kompetence od krajů a obcí, což nepovažuji za rozumné v procesu decentralizace, který jsem nastartovali. Ale opravdu jak z hlediska speciálnosti, tak z hlediska i stavebního řízení a vyvlastňovacích procesů jsem přesvědčen, že tady má být jedna obecná právní úprava, na které jsem připraven se podílet.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP